7.10.14

Jumal'auta Irlanti

Irlannin kantaväestö on herännyt perustuslaissa olevan pykälän tarpeettomuuteen. Äänestäjillä on pian mahdollisuus äänestää jumalanpilkkalain poistamisen puolesta. Uskonnollisten tuntemusten loukkaamisesta on lain silmissä voinut saada peräti 25000 euron sakot. Tätä lakia voisi kiertää jos onnistuisi osoittamaan loukkaamisen olleen taiteelliseen tai akateemiseen tarkoitukseen.

Lain puolistajilla on varmaankin mielenkiintoisia argumentteja. Jos heitä edes löytyy. Jopa Irlannin kirkkojen liitto on todennut, että jumalanpilkkalaki on enimmäkseen vanhentunut. Irlannissa ei ole käytetty kyseistä lakia miesmuistiin. Edellinen jumalanpilkasta annettu tuomio tapahtui 1855.

Mahdollinen muutos olisi myös siinä, että laki korvattaisiin kieltämällä uskonnollisen vihan kiihottaminen. Jumalanpilkkalain tulevaisuus on vielä epäselvä, mutta aikeet sen poistamiseksi ovat todellisia ja työn alla.

1 comment:

Mööpeli said...

Jumalan pilkan kieltämien, tai kieltämällä uskonnollisen vihan kiihottaminen. mahtaako noilla sitten käytännössä olla eroa? Suomessahan esimerkiksi uskonrauhan perusteella on jo kielletty uskonnon kritisoiminen, totuuspohjaisesti ja loogisestikin, jos tuo kritiikki on omiaan loukkaamaan jonkin uskonnon harrastajia (vaikka ei löydettäisi yhtäkään kyseisen uskonnon harrastajaa joka siitä on loukkaantunut).