2.10.14

Homeopatia pulassa Pohjois-Amerikassa

Synkkenevän syksyn lähestyessä on tärkeää keskittyä piristäviin uutisiin. Sellainen kantautui verkkokalvoilleni Science-Based Pharmacy blogin kautta. Homeopaattisten tuotteiden kansainvälinen valmistaja Heel on vetäytynyt Pohjois-Amerikan markkinaraosta. Firman tiedote antaa ymmärtää, että Yhdysvaltojen ja Kanadan markkinat ovat liian haasteellisia. Haasteiden antamisen muodossa, nääs.

In the USA and Canada, manufacturers of OTC homeopathic medicinal products have been confronted with accusations through class action lawsuits. Heel Inc., the Heel Group’s U.S.-based subsidiary, was also faced with two such attempts recently. Both cases have been settled without conceding the allegations. The financial burden on Heel Inc., however, was substantial.

Heel on sovitellut kuluttajien syytöksiä miljoonalla dollarilla. Mikään ei tietenkään viittaa siihen, että Heel on syyllistynyt mihinkään laittomaan. Sitä varten olisi tarvittu oikeudenkäynti. Eikä näillä näkymin olisikaan tapahtunut mitään laitonta, sillä lääkkeitä valvovat viranomaiset eivät puutu homeopatian löytymiseen apteekkien hyllyiltä lääkkeiden vierestä.

Miksi Heel sitten pakkaa kamansa ja häipyy mantereen pohjoiselta puoliskolta?

Kaikki kuluttajat eivät ole tykänneet siitä miten Heelin tuotteiden paketit on koristeltu. Tuotetiedoissa jätetään kertomatta olennaisia osioita homeopatian perusteista. Olennaisia siinä mielessä, etteivät kaikki kuluttajat edes tiedä homeopaattisten tuotteiden olevan olemattomiin laimennettuja. Tai etteivät homeopaattiset tuotteet vaadi ruoka- ja terveysviranomaisten käsittelyssä samanlaista tarkastelua kuin oikeat lääkkeet. Vaikka ne päätyvätkin samoihin kauppoihin.

Joukkohaastessa haluttiin paketteihin parempaa informaatiota. Esim. kipua lievittävien homeopaattisten tuotteiden tiedoissa (esim. tahnoissa) väitetään niiden sisältävän luonnollisia aineosia, vaikka mukana on synteettistä kamaa. Tuotteen luvataan helpottavan heti kipua, vaikka homeopaattisissa periaatteissa sairauden oireet voivat pahentua, koska se homeopaattinen informaatio alkaa jylläämään ihmisen kehossa. Termejä "kliinisesti testattu" ei sopisi käyttää, kun sellaisia kliinisiä tutkimuksia ei ole tarjolla. Tätä lääketieteellisten tutkimusten puutetta ei ole informoitu kuluttajille.

Heelin sovittelu edellytti kuitenkin tiettyihin ehtoihin taipumista. Niistä voit lukea lisää HeelClassActionSettlementin sivuilta. Käytännössä Heel joutuisi lisäämään paketteihinsa tekstiä, joka ei olisi ollenkaan mairittelevaa homeopatian kannalta.

Voitto oli pieni. Toivottavasti ei viimeinen.

No comments: