14.10.14

Jooga johtaa helvettiin, 2014 edition

Joogan vaarallisuudesta on varoiteltu melko useasti. Huolestuneisuus sen itämaisista henkivoimista nousi ensimmäisen kerran tietoisuuteeni Yhdysvaltojen kautta neljä vuotta sitten. Seuraavana vuonna sama huolestuneisuus joogan uhkasta kristillisiä arvoja vastaan rantautui Suomeen.

Pelko nivelten vääränlaisesta venyttelystä ei ole kaikonnut minnekään. Kreationisti/lääkäri Pekka Reinikainen muistuttaa ettei kristillistä joogaa ole olemassa. Voit lukea Reinikaisen varoituksen Seurakuntalaisen sivulla.


Nykyajan henkisyystarjonta on runsasta ja ulottuu monelle eri elämänalueelle liikunnasta ja lääkinnästä sisustukseen ja selvännäköön. Kun ihminen hakee hyvää oloa, usein tarjolla on myös uskonnollisia vaihtoehtoja. Ilmiöiden lähes kristillisen sanaston, kuten valo, enkelit, hyvyys tai rukous, vuoksi niitä on haastava arvioida hengellisesti.
Meediokurssit vetävät suomalaisia, netti pursuaa astrologisia palveluita ja tv:ssä ennustetaan reaaliaikaisesti.
– Vasta julkaistu kirkon oma tutkimus kertoo, että vain 15 prosenttia alle 30-vuotiaista suomalaisista uskoo Raamatun mukaiseen kristinuskoon ja 85 prosenttia ei, Pekka Reinikainen toteaa.
Tätä taustaa vasten Reinikainen ymmärtää, miksi jooga on etenkin nuoremman sukupolven suosiossa.
– Uskonnollista tyhjiötä ei ole, vaan se täyttyy jollakin. Jooga on täyttänyt tämän tyhjiön, hän arvioi.

Eli uskovaisen sielussa ei olekaan tarpeeksi Jeesusta vaan pakanallisia ajatuksia. Ne tulevat mukaan uskovaisen elämään salakavalasti. Maallistuneessa maassa jooga kaltainen uhka on jo vakava ongelma Reinikaisen ja hänen kaltaistensa uskovaisten silmissä. Onneksi Reinikainen ymmärsi välttää joogaa aikaisin elämänsä aikana. Kommenteissa hän kertoo menneisyydestään:

Olen harrastanut joogaa. Lopetin sen välittömästi uskoon tultuani.
Pekka Reinikainen | 01.10.2014 17:45

Ajatella. Jos altistumista joogalle olisi tapahtunut pitempään, niin olisiko hän nykyään nuoren maailman kreationisti?


Kiitos vinkistä herra Mäkelä.

8 comments:

RH said...

Joogaliitto olis varmaan ihan revetä, jos kaikki Jeesukseen uskomattomat joogaisivat. No, ehkä ne joogaa kotona piilossa muilta, salaa...

RH said...

Niin ja tuo mindfullness, jota Reinikainen myös sivusi, kuuluu osana erilaisiin julkisen terveydenhuollon mielenterveyskursseihin. Se on kumma, että jos usko ei tuo ihmiselle rauhaa, niin sitä ei millään muullakaan keinolla saa yrittää hankkia.

MiikaL said...

Pakko pohtia onko Reinikaisella hajuakaan, mistä puhuu. Toisaalta jos miettii herran aiempia mielipiteitä...

Tuo mindfulnessin sivuaminen on minusta vielä käsittämättömämpi asia. Kysehän on vain mielen tyhjentämisestä ja rentouttamisesta, enkä näe siinä yhtään mitään Reinikaisen "hengellisyyteen" (huom. ero "spiritual" vs. "mental") liittyvää. Ehkä Jeesus täytyy pitää mielessä kokoajan...

Lopuksi täytyy vielä pohtia, minkälaista joogaa Pekka onkaan nuoruudessaan harrastanut...

Anonymous said...

Kristittyjen pyhässä kirjassa kerrotaan Jeesuksen olleen erämaassa 40 päivää ja 40 yötä. Ei kai se joogannut siellä tai meditoinut?!? Ei tietenkään, sillä eihän semmoinen kuulu Jeesuksen oppeihin. Eiku...

SaaraR said...

Voi anonyymi, ansiostasi en saa nyt mielestäni pois kuvaa jossa Jeesus seisoo autiomaassa puuasennossa tunika hulmuten. Jotenkin sympaattinen mielikuva, verrattuna siihen mielikuvaan mikä minulla on nuoren maailman kreationisteista...

Ana said...

No HYVÄ että sain tietää. Nyt kyl vähän pelottaa. Niin monta vuotta joogaa kumminkin takana. Iik.

Anonymous said...

Astangan alkeiskurssilla jolla olin opeteltiin viralliset alku- ja loppumantrat, mutta ohjaaja sanoi että jos ei syystä tai toisesta tunnu luontevalta niin niiden tilalla voi käyttää ihan omiakin mantroja. Mantran tarkoitus kuitenkin on auttaa keskittymään harjoitukseen ja jos mantra syystä tai toisesta tuntuu vieraalta tai epämukavalta se ei palvele silloin tarkoitustaan.

Toki astangassa on myös se virallisenkin henkisen kasvun mahdollisuus, mutta uskaltaisin spekuloida että valtaosa verkkareissaan pyllistelevistä tädeistä ei ole joogan takia luopunut seksistä, liharuoista ja turhista tavaroistaan. Tapakristillisyys lienee turvassa.

Irja said...

Pitää muistaa että, että Pekka Reinikainen oli ennen ateisti. Sitä en tiedä, oliko hän sitä negatiivisesti vai positiivisesti, mutta olkoompa niin tai näin, niin ehkä joogan syntisyys kumpuaa pelkästään hänen omasta olemisestaan, ajasta ennen uskoa Jumalaan, jolloin hän ilmeisesti siis itse harrasti joogaa.

Sehän ei toki muuta hänen mielipidettään joogasta muuksi, mutta se voi lisätä ymmärrystä siihen, miksi hän väittää niin?

Kuka niin väittää, ettei Jeesus meditoinut tai jopa joogaillut ollessaan ilman ruokaa ja juomaa erämaassa 40 päivää ja yötä?