23.3.15

Mitavittua.fi ja Clickbait-journalismin alkeet, osa 2

Jostain käsittämättömästä syystä Mitavittua.fi on vieläkin aktiivisessa jaossa sosiaalisessa mediassa. Mikäs siinä, sillä päivän naamapalmut on istutettava jossain. MV kunnostautui jälleen klassisen clickbaitin areenalla. 22.3. julkaistun tekstin otsikossa esitetään pointti selkeästi ja ytimekkäästi:

Saksassa mellakat hallitusta vastaan neljättä päivää – Suomen media vaikenee!

Itse tekstissä on mukana suora väite:

Euroopan keskuspankin avajaiset aiheuttivat Saksassa mellakan joka on muuttunut väkivaltaiseksi. Ihmeellistä kyllä Suomen mediat eivät hiisku asiasta sanallakaan vaikka esimerkiksi espanjassa lähetystä tulee joka uutiskanavalta tauotta.

Se olisikin erittäin ihmeellistä. Samasta mielenosoituksesta ja palavista poliisien autoista kun on kuvia ja uutisointia kaikkien kansainvälisten uutistoimitusten sivuilla. Mutta mitä ihmettä ja täysin ennustettavissa olevaa tämä oikein on? MV:n väittää ei pidä ollenkaan paikkaansa. Suomen media hiiskui asiasta useamman sanan verran. Jopa valokuvia ja videoita riehumisesta ja poliisien pamputtamisesta näytettiin kotimaisille katsojille.

Nopea ja kevyin ottein suoritettu googlaus paljasti, että Frankfurtin mellakasta uutisoitiin medioissa Suomessa. 18.3. uutisvirrassa Saksan mellastuksen ja palamisen mainitsivat mm. Helsingin Sanomat, Ilta-sanomat, MTV-uutiset, Yle, Taloussanomat, jne.

En varmaan jaksa selata MV:n sivua tämän enempää tällä viikolla. Lukaise mieluummin Saku Timosen kirjoittama Kyynistä rahastusta -kirjoitus. Voin vain golf-taputtaa Ilja Janitskin motiivien avoimuudelle. Sisällön laadulla ei ole väliä, kunhan mainostulot ropisevat. Ja näinhän MV näyttäisi toimivan.Kuitenkin on hyvä muistaa medialukutaidon perusasiat. Arvioitaessa uutiskanavan luotettavuutta ei sen arvokkuus parane, jos kilpailija osoittautuu bullshit-geyseriksi. Kaikki voivat julkaista virheitä. Tai olla julkaisematta uutista, jolloin media vaikenee.

Another man's evil does not make you good.

No comments: