2.3.15

Tuore tutkimus sähköyliherkkyydestä

Muistatko mitä tapahtui kun Etelä-Afrikkalainen iBurst -teleoperaattori piti huoltotaukoa erään radiomastonsa kohdalla kuusi vuotta sitten? Huoltoa kesti kuusi viikkoa. Mastossa ei kiertänyt sähköä, mutta tuolta ajalta ympäristön asukkaista löytyi ihmisiä jotka raportoivat sähköallergialle ominaisia oireita. Radiomaston purkua vaatineet protestoijat olivat kirjanneet oireensa tarkasti. Samoin olivat huoltoa tehneet teknikot siitä miten masto ei ollut toiminnassa. Ihmisten kokema ahdistus, päänsärky, väsymys ja pahoinvointi oli varmasti kurjaa ja totta. Se ei vain ollut radiomaston tuottaman mikroaaltosäteilyn aiheuttamaa.

Tismalleen sama ilmiö näyttäisi toistuneen Hollantilaisessa tutkimuksessa, josta kertoo Kansan Uutiset -verkkolehti:

Hollantilais-uusiseelantilainen tutkijaryhmä testasi suurjännitelinjojen vaikutusta ihmisten havaitsemiin terveyshaittoihin. Tutkijat haastattelivat 18 kuukauden aikana Hollannissa ihmisiä, jotka asuivat rakenteilla olevan suurjännitelinjan lähellä.
Noin 300 metrin säteellä jännitelinjasta asuvat ihmiset kertoivat terveyshaittojensa lisääntyneen linjan rakentamisen jälkeen. Terveyshaitoista tosin raportoitiin jo ennen kuin linja otettiin käyttöön.
Terveyshaittojen kokeminen yhdistyi uskomukseen, jonka mukaan haitat johtuisivat jännitelinjasta.

Valitettavasti koko Environmental Research -julkaisussa julkaistu paperi on maksumuurin ($41.95) takana ScienceDirect.comin sivulla. Ainakin pintapuolisesti siinä on kiinnitetty huomiota nimenomaan ihmisten raportoimiin oireisiin voimalinjojen lähellä. On varmasti mielenkiintoista seurata miten tätä paperia kommentoidaan sähköyliherkkyydestä varoittavien parissa.

Radiomastojen lähettämän säteilyn sijaan pahoinvointia näyttäisi aiheuttavan ajatus radiomastojen lähettämästä säteilystä.

3 comments:

RH said...

Sähköyliherkkyys on näitä asioita, joissa on oikeasti olemassa muutama, jota asia todella koskee, ja sitten iso lauma, jotka haluaa huomiota ja saa psykosomaattisia oireita ilman varsinaista yliherkkyyttä, vain sen takia kun ovat päättäneet vaikkapa, että sähkö on epäterveellistä. Ja tekosairaudellaan pilaa sitten niiden harvojen oikeasti sairaidenkin maineen.

Anonymous said...

Jos joku ihan oikeasti on 'sähköyliherkkä' on ihan mielettömän helppoa erottua niistä tekosairaista sokkokokeessa.

Anonymous said...

Yritän tämän blogin viestiä saada tuonne kaksplussaan välitettyä, mutta Maria poistaa jostain syystä viestini aina....
http://blogit.kaksplus.fi/kotitalouskriisi/onko-itkuhalytin-turvallinen-vauvallesi/