31.3.15

Mitavittua.fi ja Clickbait-journalismin alkeet, osa 3

Sain pari iltaa sitten ainutlaatuisen silmäyksen Mitä Vittua??!!-verkkosivun sisällöntuottamiseen. Vesa Linja-aho jakoi facebookissa Turun Sanomien Vihasivusto tienaa tunnettujen suomalaisyritysten mainoksilla
jutun. Juttu on vilkaisemisen arvoinen, mutta varsinainen kultakaivos ilmestyi Vesan facebook-kommentteihin.

Paikalle ilmestyi henkilö, joka puolusti sentään MV:n rohkeutta kertoa asioista joista valtamedia vaikenee. Valtamedia tunkee vain sitä "tasapaksua hyysäyspaskaa". Tästä tulikin keskustelun teema. Tein pikaisen tarkistuksen siitä mitkä otsikot kiinnostivat minua ja olivatko ne asioita joita valtamedia ei kerro.

Ensimmäinen tuoreimmista jutuista joka kiinnitti huomioni oli "Nukkuvia ihmisiä haudattu elävältä??!!" joka paljastuikin Ilta-Sanomien uutiseksi. Valtamedia vaikenee! Toinen kiinnostava juttu syötteessä oli "Nainen kidnapattiin Ruotsissa – rahat meni, henki jäi!" joka olikin Expressenin uutisesta. Valtamedia vaikeni taas! Kolmas ja viimeinen klikkauksen aiheuttaja oli "Haluan jälleen tappaa! Juttu SSRI-lääkkeistä" joka olikin Toivo Rissasen kirjoituksen toistoa.

Jätin MV:n selailut siihen. Se näyttäisi toimivan uutisaggregaattina, jota on maustettu Hommafoorumilaisille sopivaksi. Tjsp. Eikä siinä ole mitään hävettävää. Ero sanomalehtien tekemällä journalismilla ja sillä mitä MV on selkeä. Siksi en henkilökohtaisesti viitsi tuhlata kauheasti aikaa MV:n lukemisen parissa. MV:n toimintaperiaate on perustaja Ilja Janitskin mukaan ollutkin enemmän kännissä läpällä -linjalla. "Any publicity is good publicity", kuten hän on kirjoittanut periaatteistaan.

Ja sitten se tapahtui! Paikalle kutsuttiin itse MV:n isojehu Ilja Janitskin. Hän halusi tietää oliko sivulle muka päässyt virhettä, joita kriitikoiden mukaa siellä oli. "Osoita ne jutut niin tarkistetaan" hän kirjoitti. Johon vastasin aluksi yhden esimerkin voimin. Saksassa mellakat hallitusta vastaan neljättä päivää – Suomen media vaikenee! -jutussa esitettiin selkeitä väitteitä, joka eivät olleen samassa linjassa havaitun todellisuuden kanssa. Väänsin sen rautalangasta edellisellä kerralla.

Johon sain MV-fanilta vastalauseen.


Aha, eli "virhe" oli siinä, että Juhan tulkinnan mukaan Suomen valtamedia on kertonut riittävästi ja tasapuolisesti monta päivää jatkuneista mellakoista, kun se on pikaisesti jossain maininnut ne. MV-lehden mukaan se on vaikenemista, kun niitä ei käsitellä asianmukaisella vakavuudella vaan hyssytetään.

Pisteet MV:lle, miinuspiste Juhan "tulkinnalle".

Kuten sanoin, yksi tapa, jolla valtamedia vääristelee totuutta on juuri se, että jättää kertomatta asioista kokonaan tai vähättälee niitä.


Myös itse Ilja totesi, ettei asiassa ole mitään korjattavaa:

I rest my case, pääasia että ollaan saatu vastustajia koska ilman vastustajia ei tule menestymään

Toisin kuin MV:n teksti väitti, valtamedia kyllä kirjoitti pankin avajaisten aiheuttamasta mellakasta. Se sentään myönnettiin MV:n suunnalta, mutta periaate olikin aivan muu. Valtamedia ehkä mainitsi mellakan, mutta ei sitä että mellakat kestivät monta päivää! MV-fani väänsi minulle rautalangasta:

Fakta on kuitenkin kiistatta, että Hyysäri eli Pravda ei kertonut, että mellakat jatkuivat päiväkausia. MV-lehti kertoi. TÄMÄ on se olennainen juttu.

Entä mitä sitten Frankfurtissa oikeasti tapahtui? Oliko siellä mellakoita usean päivän ajan, kuten MV väittää? Ainakin usko sellaiseen oli luja MV-fanien parissa. Väite monta päivää kestävistä mellakoista toistettiin monta kertaa keskustelussa. Kuten myös toiveeni esittää jokin lähde sille, että mellakoita oikeasti kesti monta päivää. Odotin mahdollisia linkkejä ja lähteitä kärsivällisesti. Vastauksena oli kuitenkin tyhjyyttä.

Onneksi Ilja tuli takaisin ja kertoi meille mistä kyseinen MV-juttu sai lähtönsä:

Yhden kerran vielä kommentoin ennen lätkämatsin alkua. Mulla näkyy täällä Espanjan jassa kaikki mahdolliset uutiskanavat tv ssä ja katselin siis suoraa lähetystä pelipaikoista ja kun vertasin googlaamalla Suomesta saman niin todella ohut sipaisu oli otettu vaan.

 Selkeä puute mainitsemassani MV-jutussa jäi oikaisematta. Ilja on vankkumattomasti sitä mieltä, että Frankfurtin mellakat kestivät monta päivää. Jostain salaperäisestä syystä merkkejä näistä monta päivää kestävistä mellakoista ei kuitenkaan tahtonut löytyä. Enkä tarkoita valtamedian hiljaisuutta asiassa. MV väitti kotimaisen median vaikenevan siitä mitä tuolla suuressa maailmassa kerrotaan Frankfurtista. Saksalaisten sanomalehtien uutisissa ei löydy mainintoja tällaisista mellakoista. Niissä kyllä kerrotaan mellakan tapahtuneeen mielenosoitusten ensimmäisen päivän aikana. Itse mielenilmauksia järjestänyt Blockupy-liike mainitsi sivuillaan mellakointia tapahtuneen vain ensimmäisenä päivänä 18. maaliskuuta. 

Sosiaalinen media ei tarjonnut sen enempää vinkkejä päiviä kestävistä mellakoista. Esim. Twitterin Blockupy hashtageissa mellakointia ja palavia poliisiautoja oli vain 18. päivä. Frankfurtin poliisin twitterissa on mellakkakuvia vain tuolta päivältä. Mielenosoituksia järjestävien tahojen tiedotteissa mellakointia oli vain ensimmäisenä päivänä. Youtubeen ladatuissa videoissa mellakointia oli vain ensimmäisenä päivänä. Toki voi olla, että en vain tässä kohtaa millään onnistu löytämään toisen tai kolmannen tai neljännen päivän mellakoista mitään.

Tässä vaiheessa todennäköisempi selitys on se, että Ilja on tulkinnut näkemäänsä väärin. Valitettavasti emme tiedä mitä kanavaa ja minkälaista uutisointia hän sattui katsomaan ennen matsia. Tai ehkä hän sekoittaa mielenosoituksen mellakoihin? Blockupyn väki kun marssii säännöllisesti Frankfurtin kaduilla. En tiedä mistä Ilja repäisi tuon tulkinnan monta päivää kestävistä mellakoista. 

Niin tai näin, MV:n Saksassa mellakat hallitusta vastaan neljättä päivää – Suomen media vaikenee! juttu näyttäisi olevan sepitettä alusta loppuun. Enkä edes oleta MV:n koskaan korjaavan juttuaan. MV:n ei tarvitse tehdä mitään, sillä se ei tuota journalismia.

Jos sinulla on tietoa ja näyttöä siitä, että mellakoita kesti monta päivää, niin kerrothan siitä kommenteissa.

2 comments:

Anonymous said...

Ilja oli katsonut uusintoja siellä Epsanjassa neljä päivää.

Anonymous said...

Ehkäpä Iljalla on ollut "groundhog day"?...