11.3.15

Vartiotorni-seuran salainen tietokanta hyväksikäytöistä

Viime iltoina olen lukenut miten jehovan todistajien sisäpiirissä on suojeltu pedofiilejä. RevealNewsin Trey Bundy kirjoitti hyvän selonteon siitä miten jehovan todistajat ovat salanneet rikoksia ja painostaneet uhreja. Pitkä kirjoitus on lukemisen arvoinen. Samalla se pilaa viikkosi. Menettelytavat ja periaatteet ovat melko tuttuja katolisen kirkon suorittamista pedofiilirinkien suojelusta. Lapsia raiskanneet ilmoittavat katuvansa ja saavat syntinsä anteeksi. Yhteisön yhteisen hyvän tähden skandaalit lakaistaan maton alle. Uskonnolliseen auktoriteettiin perustuvat komiteat suorittavat rikosten käsittelyn sisäisesti. Maallistuneen virkavallan puheille mennään vasta sitten, kun uhri on jotenkin saanut sanansa kerrottua ulkopuolisille. Vartiotornin isommat pomot päättävät ketkä heidän jäsenistään ovat lain silmissä rikollisia. Vaikka he olisivat joskus raiskanneet lapsia. Hierarkian ansiosta/takia tästä menettelytavasta on muistioita, joilla pedofiilien suojelu on käytännössä saneltu huipulta.

RevealNews on seurannut Jose Lopezin tapausta. 7-vuotiaana hyväksikäytetty Lopez haki korvauksia Vartiotorni-seuralta. Tuomari päätyi todisteiden edessä 13,5 miljoonan dollarin korvaussummaan. Lopezia hyväksikäyttänyt seurakunnan vanhin Gonzalo Campos ei saanut nuhteluita ylemmiltään. Uskonto kun sattuu sanelemaan, että rikos vaatisi kahden silminnäkijän todistuksen tai rikollisen tunnustuksen, jotta uskonnolliset pomot voivat tarttua toimiin.

Itse oikeudenkäynnissä selvisikin hieman toisenlaista tietoa. Camposin teot olivat vanhempien tiedossa. He eivät vain tehneet mitään asialle. Oikeudenkäynnissä suoritetuissa haastatteluissa saatiin harvinainen myönnytys. Jehovan todistajat eivät ainoastaan tiedä hyväksikäytöistä. Heillä on oma tietokanta tapauksista ja pedofiileistä. Valitettavasti he eivät voineet käyttää tietokannan tietoja oikeudenkäynnissä, sillä se on niin massiivinen ja hankalassa Microsoft SharePoint muodossa. Tietokantaa on täytetty S77-lomakkeilla. Ne kulkevat seurakunnilta korkeammalle hierarkiassa. Lomake on sinisessä kirjekuoressa, jota naiset eivät saa avata. Kyseisellä lomakkeella ilmoitetaan seurakuntaan kuuluvan jäsenen rikkeistä. Yli kolmen miljoonan dokumentin selaamiseen menisi vuosia! Siksi tietoja ei voinut luovuttaa oikeudelle. Lopezin lakimies sai oikeudenkäyntiin asiantuntijan, joka kertoi saavansa tarvittavat tiedot esiin sellaisesta tietokannasta parissa viikossa. Siinä vaiheessa jehovan todistajat kieltäytyivät luovuttamasta tiedostoja.

Toinen merkittävä myönnytys tuli Vartiotorni-seuran Richard Ashen suusta, kun Lopezin lakimies haastatteli häntä. Tästä on luettavissa parisen sataa sivua pitkä käsikirjoitus. Mitä muuta tekisin vapaa-ajallani kuin selaisin sen läpi? Sivulta 64 eteenpäin päästään olennaiseen. Sivulla 77 esitetään ensimmäinen uskontoon perustuva vastalause, kun lakimiehen kysymykset käyvät liian tukaliksi. Vartiotorni-seura ohjeistaa seurakuntien vanhimpia salaamaan paljastuneita hyväksikäyttötapauksia. Toki eräiden ehtojen täytyy ensin täyttyä.

1) Pedofiili ei ole tunnustanut tekoaan seurakunnalle.

2) Eikä hyväksikäyttöä ole todistanut kaksi aikuista.

Tällaisessa tapauksessa tilanne jää Vartiotorni-seuran näkövinkkelistä avoimeksi, eikä ilmoitusta laiteta eteenpäin lastensuojeluviranomaisille. Lasten vanhempia neuvotaan olemaan yhteydessä pelkästään seurakunnan edustajiin. Virkavallan luokse menoa ei kannusteta. Menettelytapaa perustellaan uskonnollisella auktoriteetilla, josta päästään uskonnonvapaus-lakiin Yhdysvalloissa. Jehovan todistajien lakimiesten argumentaatiossa tämä salailukäytäntö on osa uskontoa. Onneksi tuomarit ovat olleet valmiita tyrmäämään puolustuksen toimimattomana.

Puolustuspuheissa vedotaan myös siihen, että jehovan todistajat kyllä ilmoittavat hyväksikäyttötapaukset poliisille, jos osavaltion lait edellyttävät sellaista. Joissain osavaltiossa papilla tai vastaavalla uskonnollisella viralla on oikeus olla vaiti, jos hän on saanut tietoa synnintunnustuksessa. Itse en vaan millään ymmärrä miksi aikuiset ihmiset tarvitsevat välivaihetta, jossa seurakunnan vanhimmat pohtivat mennäänkö poliisin puheille vai ei. Automaattisesti poliisille antamaan ilmiantoa ja vasta sitten pohtimaan mitä seurakunta ajattelee asiasta.

Voimme vain toivoa, että tulevissa oikeudenkäynneissä joku onnistuu saamaan Vartiotorni-seuran tietokannan pedofiileista julkisuuteen. Toivottavasti ennen kyseisen tietokannan salaperäistä tai vahingossa tapahtunutta deletointia.

1 comment:

Anonymous said...

Tuon tietokannan paljastamisessapa olisi hyvä projekti vaikka 'chanilaisille tai Anonymouseille.