17.3.15

Oklahoma kieltämässä ateistien avioliitot? Ei

Valtamediassa asti kohistaan Oklahoman päättäjien parissa etenevästä lakialoitteesta. Aloite 1125 tekisi merkittäviä muutoksia vihkimisseremonioiden suorittamiseen. Siviilivihkimiset poistuisivat osavaltiosta, jos republikaani Todd Russin keksimä idea äänestetään ihan laiksi asti.

Tarkoituksena olisi suojella niitä viattomia uskovaisia virkailijoita ja tuomareita, jotka joutuisivat työvelvollisuuksiensa puolesta lyömään hyväksyntä-leiman mahdollisten homoparien avioliittolupiin. Vuoden 2014 lopulla Oklahoman homoliitot kieltävä lisäys poistui. Osavaltio on siis muuttumassa hyvää vauhtia sateenkaaren sävyiseksi. Ja siksi Russ ja kumppanit ovatkin niin huolissaan avioliittoseremonioiden pyhyydestä.

Vihkimisoikeus poistettaisiin tuomareilta. Sekulaarit vihkijät jäisivät pois kuviosta. Jäljelle jäisivät papit, papittaret, rabbit ja muut uskonnollisesti avioliittotoiminnassa mukana olevat tahot. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö ateistit pääsisi naimisiin, kuten The Independet -lehden otsikko antoi ymmärtää. Jumalattoman ja uskomattomat parit pääsevät naimisiin, mutta se hoituu virallisella tavalla paperisodan kautta. Aivan kuten täällä Suomessa tehdään, kun ateistit pääsevät naimisiin vain kolkon maistraatin kautta nimmareita antamalla. Hyvällä tuurilla pääsevät naimisiin siis ihan kotikaupungissaan. Se ei enää onnistu esim. täällä Toijalassa. Mutta tämä uskonnottomien elämän hankaloittaminen Suomessa ei ollut tällä kertaa bloggauksen aiheena.

Lakialoitte 1125:n lisäys-E kohdassa kerrotaan miten sekulaarit ihmiset menisivät naimisiin Oklahomassa. Prosessi on olemassa. Eikä siihen tarvita pappien aamenia tai virsien veisaamista. Naimisiin haluavat ateistit vain lähettävät viralliset paperit täytettyinä virastoon. That's it. Common law marriage tittelillä varustettu avioliitto olisi kaikkien relevanttien osavaltion lakien ja pykälien kannalta tismalleen sama avioliitto kuin papin siunaama uskonnollinen avioliitto. Hääjuhlat ja muut seremoniat järjestettäisiin uskonnottomasti sitten juhlapaikoilla virastotalon ulkopuolella, jos hääpari haluaa järjestää sellaisia. Käytännössä Russ olisi muuttamassa osavaltionsa avioliittomenettelyä suomalaiseksi avioliittoinstituutiksi. Olennainen kohta on tämä:

Marriages not contracted by a formal ceremony pursuant to s ubsection A of this section may be acknowledged by filing an affidavit of common law marriage with the court clerk. The affidavit of common law marriage shall be signed by both parties, notarized with official seal affixed

Samalla samaa sukupuolta olevien parien avioliitot virallistuvat siinä missä ateistiset heterotkin. Lakialoite 1125 ei määrittele avioliittoa pelkästään yhden miehen ja yhden naisen väliseksi liitoksi. Ehkä nämä raflaavat otsikot ateistien avioliittojen kieltämisestä johtuvat siitä, etteivät ihmiset heti ymmärrä avioliiton olevan mahdollista myös ei-uskonnolllisten ihmisten elämässä.

1 comment:

Anonymous said...

Jaahas, minä kun luulin ne olivat juuri tuohtuneet ateistit jotka puistelivat kyynisinä päitänsä some-feedissäni.