31.3.15

Kuvernöörin selkeä vastaus

Indianan osavaltiossa kuohuu. Hesarin Nyt-liitteessä selitettiin ilmiön käänteet. Homosaation vastainen sota sai tärkeän taistelukentän, kun uusi uskonnonvapauden täsmentämiseen tähtäävä laki tuli voimaan. Kuvernööri Mike Pence ja konservatiiviset kumppanit ylistivät Religious Freedom Restoration Act nimellä kulkevaa pykäelmäkokoelmaa. Se takaisi uskovaisille ihmisille paremmat oikeidet Indianassa. Suurimmat kohut ovat nousseet yrittäen oikeudesta syrjiä asiakkaitaan, jos asiakkaan seksuaalinen suuntautuminen ei miellytä yrittäjän uskonnolliseen kaapuun käärittyä ällötystä.

Näinkin avoin pro-syrjintä asenne aiheutti vastalauseita siellä sun täällä. Kymmeniä miljoonia dollareita vuosittain osavaltioon tuova GenCon ilmoitti, ettei nykyinen vuoteen 2020 asti voimassa oleva sopimus kokouksista ole uusimisen kannalta varma juttu. Useampi iso yritys kertoi suoraan, etteivät he tee yhteistyötä samalla tavalle Indianan kanssa, jos RFRA pysyy voimassa. Osavaltioon ei enää suunnitella investointeja heidän suunnaltaan. Miljoonakaupunkien pormestarit ovat myös avoimesti kertoneet, ettei RFRA:n varjossa kannata jatkaa yhteistyötä. Kaikkein merkittävin ja tärkein boikotti oli tietenkin itse Ron Swansonin ilmoitus jättää Indiana väliin kiertueeltaan.

Kaikki tämä tarkoittaa valtavien dollaripinojen siirtoa jonnekin muualla kuin kuvernööri Mike Pencen osavaltioon. Se sai kuvernöörin avustajat käärimään kuvernöörin hihat ylös. Hän lähti selittämään tosiasioita kameroiden eteen. Jo sai riittää ilkeiden huhujen ja törkeän mustamaalaus kampanjan lietsominen. Indiana ei missään nimessä ole sallimassa otsikoissa mainittua syrjintää. On pelkkää vääristelyä väittää, että RFRA sallisi sellaisen syrjinnän, tai että lailla olisi haluttu koskaan sallia mitään sellaista.

Merkittävin haastattelu tapahtui ABC-kanavalla George Stephanopolousin suorittamana. Siinä kuvernööri Pence vastasi kysymyksiin selkeän suoraan yhtään mitään kiertelemättä. Asia tuli erittäin selkeästi esille. Tai ehkä ei tullut.Tietenkin kohu on ennenaikaista. Ehkä Indianan osavaltion yrittäjät eivät haluaisi syrjiä asiakkaitaan uhkakuvissa mainituilla tavoilla. Lakia tukenut Advance America kirjoitti, että lakia voitaisiin soveltaa juuri sillä tavalla kuin uhkakuvat antavat ymmärtää.

Christian bakers, florists and photographers should not be punished for refusing to participate in a homosexual marriage!

Tähän kohtaan kuvernööriltä ei saatu selkeää vastausta. Kuitenkin näyttää siltä, että lakia tultaisiin käyttämään joidenkin yrittäen toimesta juuri syrjimisen mahdollistavalla tavalla. Nimettömänä pysyvä ravintoloitsija kertoi suunnitelmistaan radiossa. Hän on kieltäytynyt palvelemasta seksuaalisia vähemmistöjä. Tosin valehelemalla, että keittiön tuuletin oli juuri mennyt rikki. Siksi samaa sukupuolta olevalle parille ei pystytty tekemään enää annosta. Uuden lain voimalla ravintoloitsijan toiminnan pitäisi olla entistä helpompaa.Lain tulevaisuudessa on varmasti haasteita raastupaan. Joitain vähemmistöjä tullaan varmasti syrjimään lakiin ja uskontoon vetoamalla. Se päätyy oikeuteen, josta tehdään varmasti jonkinlainen valitus ja siirto ylemmälle oikeusasteelle. National Review muistuttaa, että RFRA:n kaltaista lakia ei ole helppo tulkita ja soveltaa.

 ABC-haastattelun aiheuttaman vielä suuremman huolestumisen jälkimainingeissa kuverööri Pence taipui sanomaan ääneen, ettei laki oikeuta ketään syrjimään. Asia ei kuitenkaan ole selvä. Kuvernöörillä on ns. takaportti vielä auki. Tuo ei ollut mikään vihjailu miehen mieltymyksistä. Vähääkään politiikkaa seuranneet osaavat tulkita kuvernöörin vastauksen. Yrittäjä ei tietenkään syrji ketään, jos hän vetoaa uskonnolliseen vakaumukseensa käännyttäessään asiakkaan pois. Siinä tilanteessa ainoastaan suojellaan yrittäjän uskonnonvapautta. Ja sehän on aivan eri asia kuin syrjintä. Aivan kuten Yhdysvallat ei ole koskaan kiduttanut vankejaan. Heihin on vain sovellettu tehostettuja kuulustelumenetelmiä.

Suurin valta on lopulla rahojaan käyttävillä kansalaisilla. He valitsevat minkälaisissa liikkeissä asioivat.

5 comments:

MiikaL said...

Noniin, kylläpä Indianan osavaltio taas kunnostautuu älyttömyyksissä...
Samaisessa osavaltiossa on juuri tuomittu nainen 20 vuodeksi vankeuteen lapsen heitteillejätöstä ja sikiön taposta - molemmat tuomiot siis samasta lapsesta. Lisäksi vieläpä hyvin hatarin näytöin.

Mike Pencen nimi sattui silmään, koska sama kuvernööri oli nimittänyt tuomarin tuohon oikeudenkäyntiin.

http://www.pri.org/stories/2015-03-13/indiana-jury-says-purvi-patel-should-go-prison-what-she-says-was-miscarriage

Anonymous said...

"Suurin valta on lopulla rahojaan käyttävillä kansalaisilla. He valitsevat minkälaisissa liikkeissä asioivat."

Tämä. En ymmärrä, miksi yksityiset yritykset eivät saisi syrjiä asiakkaitaan miten huvittaa, itsehän he siitä kärsivät kun kilpailijoille varmasti näiden raha kelpaa.

Anonymous said...

"En ymmärrä, miksi yksityiset yritykset eivät saisi syrjiä asiakkaitaan miten huvittaa, itsehän he siitä kärsivät kun kilpailijoille varmasti näiden raha kelpaa."

Näin varmaankin isommissa kaupungeissa. Mitäs jos asut jossain Podunkissa jossa on esimerkiksi vain yksi ainoa palveluntarjoaja - vaikka lääkäri - jonka uskonnollista vakaumusta seksuaalinen suuntautumisesi loukkaa, etkä ole niin varakas että voisit muuttaa muualle missä vakaumukset eivät ole vaarassa tulla loukatuiksi?

MrrKAT, Skepsis ry:n jäsen said...

Indianassa jo 1 tapaus.

Memories Pizzeria kieltäytyi tarjoamasta homohäihin julkisesti haastattelussa. Seurauksena internet ja puhelin täyttyi vihaisista vastalauseista ja omistajat päätti lopettaa pizzerian.

Seuraavaksi tuhannet kannattajat keräsivätkin kymmeniä tuhansia $ pizzapaikan avuksi.

Anonymous said...

Hurjatkin trollit lähteneet liikkeelle:
http://www.washingtonpost.com/news/acts-of-faith/wp/2015/03/30/the-first-church-of-cannabis-was-approved-after-indianas-religious-freedom-law-was-passed/