28.9.10

Uutisankka ulkoavaruudesta

Sunnuntaina moni Hesarin lukija koki kulmakarvojen kohoamista. Lehdessä ilmoitettiin, että YK on nimittämässä avaruusolioiden yhteyshenkilön. Näin uutislinkin facebookissa ja lähetettiinpä se vinkkinä sähköpostiini. Siitä kiitos, mutta uutisen lukemisen jälkeen tunsin tavallista kovempaa hämmästelyä. Uutinen oli liian outo edes tavalliseksi viihdeuutiseksi, ja kuitenkin se pyöri ulkomaanuutisten seassa. Daily Mail laittoi sen tiedeuutisten joukkoon. Ekojen joukoissa oli The Australian ja Sunday Times. Tänään se oli Ilta-sanomien paperiversiossa.

Tavallisesti outous kiehtoo minua ja olisin laittanut sen pikabloggauksena tänne. Nyt selvisi miksi outouden outous tuntui oudolta. Malaysialainen astrofyysikko Mazlan Othman nimettiin uutisessa galaktiseksi yhteyshenkilöksi, ja suunnitelmat on tehty YK:n kokouksissa.

Asiassa on vain yksi pieni mutta.

Guardian-lehden Matthew Weaver vaivautui kysymään asiasta itse Mazlan Othmanilta. Othman ei tiennyt mitään nimitysaikeista. Samoin YK:n edustajat eivät tiedä mistä tuollainen idea yhteyshenkilöstä olisi ilmaantunut.

Eli uutisankka. Ei mitään uutta. Mutta mistä se oikein lähti liikkeelle? Tätä varten täytyy tarkastalle alkuperäisestä uutista. Sen kirjoitti Jonathan Leake.

Mazlan Othman will describe her potential new role next week at a scientific conference at the Royal Society's Kavli conference centre in Buckinghamshire.


Arvostettu Royal Society todellakin järjestää konferenssin, jossa Othman esitelmöi ET:stä ja siitä miten ensimmäinen yhteys vaikuttaa yhteiskuntaan. Tammikuussa Othman piti esitelmän siitä miten YK voisi vaikuttaa mahdollisen yhteyden koordinoimisessa. Hän ehdotti tähtienvälisen yhteyshenkilön nimittämistä. Ei kuitenkaan aivan sitä mistä Leake kirjoitti. Näillä näkymin YK ei ole nimittämässä yhteyshenkilöä.

Jonathan Leake ei ole uusi tekijä hieman epätarkkojen uutisten kirjoittamisessa. IPCC:n kirjoittamat raportit olivat tiedotusvälineiden riepoteltavana vuoden alkupuoliskolla. Leake osallistui menoon kirjoittamalla, että IPCC:n käyttämän WWF’s Global Review of Forest Fires raportin mukaan 40 % Amatsonin sademetsistä olisi vakavasti uhattuna pienenkin sademäärän vähenemisen myötä. Leake kirjoitti tiedon olevan väärin.

Mutta se ei ollut. Sunday Times poisti virheellisen uutisen.

Leakella on ollut ongelmia tarkan uutisoinnin kanssa.

1 comment:

tyy said...

Vähän kattelin kalenteria, että ei ole aprillipöivä edes lähellä. Mutta olihan se HS.

Täytyy tarkistaa henk koht bs-filtterin säädöt, ei toimi niinkuin pitäisi.