27.9.11

Paha lääketeollisuus: Lääkkeitä terveille

Paha lääketeollisuus saa hieman jatkoa, kun YLE esitti eilen Lääkkeitä terveille dokumenttielokuvan (Esitysaikaa 30 päivää jäljellä). Suosittelen katsomaan miten potilaiden muuttaminen asiakkaiksi etenee maailmalla. Turhien sairauksien keksiminen ja niille markkinoitujen pillerien myyminen on helpompaa kuin syövän selättäminen. Mukana on mm. verenpaineella kikkailujen käyttö helppojen voittojen tavoittelussa. Kaikkien on pyrittävä 25-vuotiaiden kolesterolitasolle. Ja niin edelleen. Tuttuja keinoja Pharmageddon -kirjan lukijoille. Lääketehtaiden mainoksia katsellessa tulee onnelliseksi siitä, ettei vastaavia saa (vielä) esittää Suomen televisiossa.

6 comments:

Anonymous said...

Pharmageddonin kolesteroliargumentaatiossa on vain yksi paha aivopieru, kun esitetään kolesterolin suositusarvon laskemisen perusteeksi sitä, että suurin osa kansasta ylittää sen. Tämähän on sama, kuin esittäisi että ylipainon rajaa (BMI) tulee laskea siksi että kansalaiset ovat läskejä.

Ei ole tietenkään realistista, että keski-ikäiset tavoittelevat parikymppisten suorituskykyä (tai laboratorioarvoja), mutta yhtä tyhmää olisi heikentää suosituksia vain siksi että ihmiset ovat niitä sairaampia.

Sähis said...

^Eikö tuon argumentin pääpaino ollut siinä, ettei tuon kolesteroarvon laskeminen ei ollut sidoksissa mihinkään lääketieteelliseen näyttöön sen epäsuositulle alueelle jättävän kolesteroliarvon vaarallisuudesta. Eli suosittelu arvon laskeminen oli nimenomaan lääkkeiden myyjiän etua, KOSKA suurin osa kansasta ylittäisi.

Tilanne olisi siis sama BMI-vertauksessasi, jos suomalaiset olisivat valtaosin BMI-suosituksien sisällä, olisi laihdutus-, kuntoilu- ja "estetiikka"kirurgiatahojen puolelta perusteltua vaatia BMI-suosituksia laskettavaksi, jotta yhä useampi ylittäisi ne ja olisi potentiaalinen asiakas...

Mutta joo kuten sanoit ei tuossa ole meidän kuluttajien/potilaitten näkökulmasta mitään järkeä.

Sähis said...

PA:Lääketehtaiden mainoksia katsellessa tulee onnelliseksi siitä, ettei vastaavia saa (vielä) esittää Suomen televisiossa.

On se onni, että valvonta osin pelaa vielä. Tosin tästä lievempi versio jyllää kovalla voimalla. Tällä hetkellä valtaosa suomalaisista kärsii ruuansulatusvaivoista ja hoitaa/ennalta ehkäisee niitä pakollisten jugurttien avulla. Tämä on jo niin suurta, että siihen on jo muutkin valmistajat reagoimaan muiden tuotteidensa tuotannossa.

Tomi said...

PA:n korruptiorahat ovat jälleen myöhässä?

MrrKAT said...

Anekdootteja mutta:
-Kaksi kertaa kokeillut sitä vihreää Activiaa ->kovimmat vatsakivut vuosikausiin molemmilla kerroilla
-Valion Olo jogurtti-kokeilu
->ripuli.

Jälkimmäinen on toistamati mutta vihreisiin jugurtteihin en koske pitkällä tikullakaan.

YLen ohjelma meni mönkään sukuloinnin takia mutta ehdin kuulla "ohjelmassa väitetään" erikoisen verbin kuuluttajalta.
(Vaikutelma : emme mekään tähän ihan usko tai emme seiso takana varomisklausuuli).

Heikki K said...

Syön itse tarpeellista lääkettä migreenin ehkäisyyn ja välttämätöntä lääkekombinaatiota depressioon. Lääkeaineoppi on kiinnostanut parinkymmenen vuoden ajan, lähtökohtana se että haluan tietää mitä suuhuni pistän.

Tältä pohjalta rohkenen sanoa että ohjelma oli aika kärjistetty.