26.12.11

Natsit jälleen juutalaisten kimpussa

Hieman yllättäen natsit ovat tehneen comebackin Israelissa. Ortodoksijuutalaiset ovat pyrkineet suojelemaan katujaan feminismin kirouksilta. Katukylteissä on kielletty naisten kokoontuminen ortodoksijuutalaisten kiinteistöjen edessä. Miehet ja naiset on pidettävä erillään ortodoksien julkisivuilla. Mutta kiellot rikkovat Israelin tasa-arvolakeja. Poliisit kävivät ruuvaamassa kyltit irti. Silloin heihin kohdistui melko väkevä syytös. Poliiseja kutsuttiin natseiksi. Olihan uskonnolliselle yhteisöllä oikeus asettaa sukupuolet eriarvoiseen asemaan, jos viisaat vanhat miehet niin sanovat.

Ortodoksinen naapurusto on ollut Israelin lööpeissä, sillä siellä on kivitetty tv-uutisten kameraryhmää. Miehet ovat myös kritisoineet naisten vaatetusta, jos se ei täytä siveyden vaatimuksia. Pääministery Benjamin Netanyahu on joutunut ottamaan kriitisoivan kannan ortodoksien tempauksista. Ääriliikkeet eivät saisi hajaannuttaa yhtenäistä kansaa. Eli linja-auton perälle häädettävät naiset saisivatkin istua edessä, jos haluavat istua edessä. Haredijuutalainen mies oli nähnyt bussiin astuessaan, että edessä istui nainen. Mies ilmoitti kuskille, että hänellä oli oikeus matkustaa bussissa, jossa naiset istuvat perällä. Nainen ei kuitenkaan suostunut liikkumaan. Linja-auto seisoi paikallaan 30 minuuttia, kun mies piti ovea auki.

4 comments:

Sanna said...

Kas vain, siellähän on ihan muslimimeininki!

Matti said...

Myös muslimimaailmasta kuuluu kummia. Peitetäänkö pyramidit vahalla?

Tämä uutinen on levinnyt moneen mediaan. Jotenkin pyramidin vahaaminen egyptin helteessä kuulostaa kaikelta muulta kuin järkevältä idealta. Idea kuulostaa suorastaan naurettavalta. Tästä huolimatta uutista kopioidaan mediasta toiseen ilman kritiikin häivää.

Ilmeisesti kyseessä on onneksi yksittäisen höyrypäisen islamistisen parlamenttiehdokkaan aivopierusta.

Oikeastaan tällaisia aivopieruja tarvittaisiin lisää. Toivottavasti ihmiset heräisivät sitten ajattelemaan kenelle äänensä antavat.

Juha Huuhaa said...

Uutislehtenä Daily Mail taitaa olla vappulehden luokkaa.

Kristiina K. said...

Ultraortodoksit ovat vauhdissa myös Yhdysvalloissa.http://www.thenewyorkworld.com/2011/11/04/outside-new-york-city-sexes-separated-on-state-funded-bus/

Tunnen netin välityksellä paljon jenkkiläisiä juutalaisia, joista osa identifioituu ortodoksijuutalaisiksi, osa 'modern orthodox' -ryhmäksi ja kaikki ovat yhtä hämmentyneitä ultraortodoksien tavoista kuin muutkin. Valitettavasti tällä ultraortodoksi/harediryhmällä, muistelen määräksi n. 10 prosenttia, on Israelissa yllättävän paljon valtaa mm. sen takia, että tämä ryhmä tapaa äänestää kurinalaisen yksimielisesti. Ja ryhmän sisällä on syntynyt myös hämmentäviä perhekuntia, joissa pikkutytötkin puetaan burkan tapaisiin asuihin siveyden tähden. http://www.amotherinisrael.com/facecovering-families-beit-shemesh-destructive-cult/