17.12.11

Ranska tuomitsi skientologit, osa deux

Tämä on jo hieman wanha juttu, mutta kuitenkin taltioimisen arvoista. Muistatko kun Ranska tuomitsi skientologit järjestäytyneestä petoksesta vuonna 2009?

Kuinkas sitten kävikään?

Vuorossa oli tietenkin pitkä valitusprosessi, kun skientologiajärjestö yrittivät kiillottaa mainettaan Ranskassa. Petoksista saadut tuomiot vedettiin korkeampaan oikeusasteeseen. Kinastelu alkoi kunnolla pari kuukautta sitten. Skientologien lakimiehet laittoivat useamman vetoomuksen käsittelyn viivästyttämiseksi. Ei tietenkään oikeusprosessin viivästyttämistä viivästyttämisen takia, vaan oikeuden toteutumisen varmistamiseksi. Syyksi mainittiin mm. se, että Ranskan hallitus oli painostanut käsittelyn tuomareita, joten luonnollisesti skientologit halusivat varmistaa oikeuden ja kohtuuden olevan paikoillaan. Taustalla taisi olla se, että syytteitä nostaneita ihmisiä oli otettu sovittelukeskusteluihin. Skientologit maksoivat toistaiseksi tuntemattomia määriä euroja todistajille, jne. Laillinen temppu tepsi, sillä useat ottivat mieluummin rahat (jotka olivat menettäneet alunperin kultille) kuin käyttäisivät lisää aikaa kultin kanssa tappelemiseen. Onneksi tuomarit totesivat, ettei käsittelyä siirrettäisi hamaan tulevaisuuteen skientologien lakimiesten pyynnöstä.

Kaikesta huolimatta kaikki alkuperäiset kantajat (ex-skientologeja) ovat vetäytyneet oikeuskäsittelystä. Money talks, plaintiffs walk. Se ei kuitenkaan lopeta prosessia. Jäljellä on apteekkarien liitto, joka syyttää skientologiajärjestö lääketieteen harjoittamisesta luvatta.

Sitte tapahtui jänniä. Skientologit ilmoittivat, että he vetäytyisivät käsittelystä. Perusteluksi skilonien lakimiehet antoivat sen, että oikeussali oli kaikkea muuta kuin reilu. Kaikki skientologien valitukset oli hylätty, joten epäoikeudenmukaisuus oli aivan selvä juttu, nääs. Lakimiehet lähtivät lätkimään salista. Näin skientologien ei tarvitse olla mukana, kun kultin petoksien yksityiskohtia vatvotaan uudelleen tuomareiden - ja mikä kauheinta - toimittajien edessä. Ei hassumpi taktiikka, sillä todistajiakaan ei ole jäljelle. Heillehän maksettiin ne kompensaatiot petoksista.

Käsittelyn jatkuessa skientologien lakimiehet ja n. 100 skientologia protestoivat käräjätalon edessä Pariisissa. Draamasta huolimatta puheet on pidetty. Syyttäjä vaati sakkojen korottamista. Pariisin Celebrity Centerille vaaditaan jopa miljoonan euron sakkoa. Tuomari pohtii asiaa helmikuun toiseen päivään asti ensi vuonna.

1 comment:

Juha Huuhaa said...

Mikähän se tilanne Suomessa on? Järjestelmällinen petos kai tämä on täälläkin, mutta onko vireilla mitään?