1.3.13

Seuraava paavi on...

Paavi on virallisesti eronnut pyhästä virastaan. Kardinaalit etsivät Jumalan johdatusta, jotta tilalle löydettäisiin uusi paavi. Konklaavin äänestys voi johtaa yllätyksiin tai tylsiin tuloksiin. Siksi se onkin niin jännä. Ennakkosuosikkina on ghanalainen Peter Turkson. Hän on osoittanut olevansa vanhoillinen, ja on samalla ei-valkoinen. Se on hieno yhdistelmä, joka takaisi vanhan kaartin oppien tyydyttämisen ja toisi samalla uutta väriä paavien joukkoon. Se nähtäisiin edistyksenä ja tasa-arvona katolisen kirkon riveissä, sekä yhtäaikaisesti perinteisten arvojen varjeluna. Yhdistelmä voi olla vastustamaton konklaavin riveissä.

Itseäni kiinnostaa Turksonissa se miten hän on kommentoinut Afrikan kulttuuria. Se on vielä yksi plussa hänen valintansa puolesta, sillä hänellä ei ole riippakivenä samanlaista lasten hyväksikäyttöjen salailua kuin joillakin muilla ehdokkailla.

Helmikuun 12. hän oli CNN:n haastateltavana. Aiheena oli tietenkin katolisen kirkon seksiskandaalit ja niiden vaikutukset Afrikkaan. Turkson paljasti, ettei Afrikka ole yhtä altis hyväksikäytöille kuin Eurooppa.

“Not in the same proportion as we have seen in Europe,” ja “Probably because African traditional systems kind of protect or have protected its population against this tendency. Because in several communities, in several cultures in Africa, homosexuality, or for that matter, any affair between two sexes of the same kind are not countenanced in our society. So, that cultural ‘taboo,’ that tradition has been there. It’s helped to keep this out.”
Seksiskandaaleja ei ilmesty Afrikassa samalla tahdilla  kuin Euroopassa, sillä afrikkalainen kulttuuri ei hyväksy homoseksuaalisuutta samalla tavalla. Perusarvot ovat pitäneet homostelun kaukana. Siksi katolisen kirkon edustajat eivät ole joutuneet seksiskandaalien ryöpytettäväksi Afrikassa.

Turkson on myös puhunut hyväksyvään sävyyn Ugandan tiukkaakin tiukemmasta riksolaista, jossa samaa sukupuolta olevien elämä on tuomitsemisen arvoista.

No comments: