28.3.13

Long Play: Totuuksien tavatatalo

Suomessa uusi tapa välittää journalismia on Long Play:n tapa tehdä pitempiä artikkeleita, joihin pääsee käsiksi nettimaksulla. Vihdoinkin sieltä ilmestyi myös sellainen tarina, joka kiinnosti minua. Totuuksien tavaratalo kertoo Magneettimedian taustapomona vaikuttaneen Juha Kärkkäisen elämästä. Samalla selvitellään kotimaisten salaliittoteoreetikoiden toimia. Jopa Havaintoja uudesta maailmanjärjestyksestä -blogin Teemu Vehkala on haastateltujen joukossa. 3,90 € maksava teksti on mielestäni lukemisen arvoinen.

Pääsiäisen pyhät menevät kirjoja lukiessa ja Jesus Christ Superstar musikaalia katsellessa, sekä Brianin elämästä nauttimisessa. Blogiin kirjoittelu jää vähemmälle. Joskus elämästä pitää nauttia.

9 comments:

MrrKAT said...

Lehdissä vedotaan tähän LP:hen kun sanotaan että rokotukset ja lääkkeiden käyttö on paikoin P-Pohjamaalla romahdellut MM:n takia. Mihin lähteeseen tai tilastoon väite tarkalleen ottaen perustuu ?
Parin hoitajan ja lääkärin arvioon?

Anonymous said...

MrrKAT, oikein arvattu - tarkemmin sanoen ylilääkärin neuvolan väeltä kuulemien kuulopuheiden toistamiseen, ja paljolti myös Long Playn toimittajan näkemykseen. STT jo laittoikin oikaisunsa yhteyteen lisäkommenttia, että ei perustu esim. tilastoihin. Lisätietoja Rokotusinfo ry:n Facebook-päivityksen kautta, http://www.facebook.com/Rokotusinfo/posts/358615607589478

Anonymous said...

Tai siis arvattu, tiedetty, tai päätelty, mikä olikin. STT:n oikaisu löytyy esim. Kalevan sivuilta http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/oikaisu-juttuun-ilmaislehden-laakekielteisyydesta/625667/

Anonymous said...

Long Playllä on ollut lupausta ja symboliarvoa, että syventyvän asiajournalismin arvostus saattaisi sen myötä nousta. Ajataus taustalla vaikuttaa oikein hienolta. On ollut mielessä että näitä voisi lukea. Luin tämän jutun, ikävä kyllä jos tästä pitää päätellä niin Long Play ei lunasta lupauksiaan - aineksia yhteiskunnalliseenkin tarkasteluun olisi ollut ja hiukan niitä hyödynnetäänkin, mutta enemmän ollaan tirkistelypuolella. Yhden kohteen terveydentilan käsittely tuo mieleen 40 vuoden takaisin Hymyn häväistysjutun joka käsitteli Timo K. Mukkaa ja josta aikaan raastuvanoikeus langetti ehdottomat tuomiot kuolemantuottamuksesta (KKO sittemmin kumosi). Minusta on surullista, että tämäntyylistä toimittajantyötä pidetään nykyään laatujournalimisina. En ole lukenut kahta aiempaa Long Play -juttua, mutta Himas-jutun otsikko viittaa samantyyppiseen henkilöiden nälvimiseen ja tirkistelyyn kuin tässäkin oli, ja samaa tyylilajia oli myös Bonnierin palkitsemassa Hesarin julkaisemassa Enkeli-Elisa -jutussa, jossa vihjailtiin kirjailijan mielenterveydestä. Harmi, että aiheesta ja kunnioitettavasti mm. seksuaalisuuteen liittyviä yksilön oikeuksia puolustava Paholaisen asianajaja vaikenee jutun tästä puolesta.

MrrKAT said...

Mutta eikö se ole surullista että 366 500:n levikillä ja noin miljoonan euron lehtivalistuksella ei saada enempää aikaiseksi kuin pari kyssäriä jonkin Ylivieskan terveyskeskuksessa ?

Sillä lehti näyttäisi uskottavuudeltaan olevan samassa normaali-ihmisen nokkaan haisevassa asemassa kuin muutkin uskonnolliset (Jeh.tod) tai äärioikeistolaiset läpyskät.

Pitäisiko rokote"valistuksen" ottaa tuumaustauko ja hajurakoa äärioikeistolaiseen juutalaisvastaiseen pystiin?

Anonymous said...

Mitä, onko Long Playllä 366 500:n levikki ja miljoonan euron budjetti? Kuulostaa yllättävältä, itse sanovat ettei ole rahoitusta, mikä on sinun tietojesi lähde?

MrKAT said...

MM:n levikki, ja €:n arvioin.

YLE, Karkkainen.fi, IL, ESS.fi..

Anonymous said...

Tässäpä korvaava linkki tuolle aiemmin mainitulle Rokotusinfon päivityksen osoitteelle joka ei enää toimi päivityksen päivityksen jälkeen: Tapaus Long Play ja rokotuksia käsittelevän journalismin taso, osa 1, virheen oikaisu ja täydennys - STT ja Yle

MrrKAT said...

Kaleva to 4.4.2013 sisältää jutun Ylivieskasta jossa perhe rokottaa lastaan. Eivät tunne ketään tuttua joka jättäisi rokottamatta. Haastatelaan (ylilääkäri?) Jääskelää joka antaa kuvan että Ylivieskassa rokotuksia otetaan melkein entiseen malliin, hiukan pudotusta mutta ei osaa sanoa onko se enempi sikainfluenssakohun tai MM:n takia.
Lähinnä kyselyihin kuluu nyt enempi aikaa.

Hanna Nohynekiä haastatellaan, jolla vain valtakunnalliset tilastot. Lasten influenssarokotuksia otetaan 10% kun ennen 40% ja aikuisilla rokotuksia 40% kun ennen 50%.

Koko jutusta tulee kuva että Magneettimedian jutuilla ei ole mitään muuta merkitystä kuin että lääkärillä ja hoitajilla rokotukset vie enempi aikaa ja kuluttaa työvoimaa.

Magneettimedia voisi palvella yhteiskuntaa enempi jos ei ottaisi niin 1-puolisia juttuja niin ei ihmisen tarvi kuormittaa terveysasemia jonotettavina kyselykeskuksina.

Paikallisia rokotuskattavuus-eroja ei osata tilastoida ennenkuin saadaan aikaan rokotusrekisteri.