23.3.13

Entäpä jos ID olisi aukkojen jumala -argumentti?

Discovery Institute jatkaa sitkeästi taisteluaan materialismia vastaan. Tiedemaailmassa ID:n menestystarinat ovat jääneet vähemmälle, sillä sitä ei käytetä tutkimusohjelmissa. Populaarikulttuurista älykäs suunnitelma katosi Doverin oikeudenkäynnin jälkeen, ja muutenkin ID-liikkeen tuotokset ovat päätyneet kristillisten kirjakauppojen ale-laariin. Alkuperäisessä Wedge-paperissa mainitut tavoitteet eivät toteudu.

David Klinghoffer tarjoaa lähes viimeisen mahdollisen selityksen ID-liikkeen olemassaololle. Hän puolustautuu katalilta syytöksiltä, joissa älykäs suunnitelma maalataan pelkäksi aukkojen jumala -argumentiksi. Sitähän IDeismin tieteelliset argumentit eivät ole, vaan positiivisia selityksiä havaittavasta maailmasta. Ja vaikka syytökset olisivatkin totta, niin:

However what if it were otherwise? Would that be the end of ID as a theory worthy of serious consideration? No.
 Klinghoffer toteaa, että ID:llä olisi myös tulevaisuus pelkkänä aukkoihin perustuvana selityksenä, jota se ei siis missään nimessä nyt ole!

McCullough notes that the anxieties around GOG are primarily apologetic, not theological or scientific. What if scientists succeed in closing the gaps, then I'll feel humiliated and (a secondary consideration, it often seems) people's faith will suffer! But this is answered by pointing out that materialism has already eroded faith and promises to go on doing so, a considerable threat in itself, perhaps greater than that involved in advancing GOG arguments. Weighing the relative dangers would seem to argue for giving a green light to GOG.
Uskon puolustaminen, siinä tärkeä tehtävä aukkojen jumala -argumentille ID:ssä. Pelissä ei ole pelkästään Jumalan perustelu, vaan jotakin tärkeämpää, totuus. Jos älykkään suunnitelman idea tarjoaa aukkojen jumala -argumentin kautta perustelun Jumalalle, niin tuota aukkojen jumala -argumenttia ei pitäisi hylätä. Me tiedämme Jumalaan perustuvan selityksen olevan totta, sillä se selittää niin hyvin selityksiä kaipaavat aukot. Näin se toimisi uskonnollisena perusteluna, ja siksi hyödyllisenä työkaluna apologin työkalupakissa.

Mutta ID ei ole aukkojen jumala -selitys.

No comments: