17.3.13

HIV akupunktiosta Sveitsissä, not quite

Itseoppinut akupunktion avulla parantava mies on aiheuttanut kohua Sveitsissä. Asiakkaittaan pistelevä 54-vuotias mies ei muistanut pestä työvälineitään kunnolla. HIV-positiivinen potilas oli jäljittänyt tartuntansa lähteen akupunktioterapeutin luokse. Mies kiistää syytteet. Hän ei ilmaantunut oikeudenkäyntiin, joten poliisi kävi noutamassa syytetyn kotoaan. Toistaiseksi uskotaan, että 16 ihmistä on saanut HIV-tartunnan miehen luona käytyään. He opiskelivat miehen ylläpitämässä musiikkikoulussa.

Oikeudenkäynti alkoi viime vuonna, mutta tutkintapyyntö tehtiin jo 2005. Tartunnat olisivat tapahtuneet 2001 - 2005 välillä. Mies ei itse ole HIV-positiivinen. Netissä ei ole vielä tietoa siitä millä menetelmällä poliisi yhdisti nuo 16 ihmistä miehen klinikalle. Kaikilla on sama HIV kanta, mutta miten virus pääsi säilymään akupuntioneuloissa noinkin monta vuotta?

  Toisissa uutisissa kerrotaan miehen antaneen veridopingia. Se selittäisi paremmin miten noin moni sai saman viruskannan. Mies olisi vetänyt verta HIV-positiivisesta ja pumpannut toisiin sitä suoristusta parantavana hoitona.

Miehen tumpelointi ei sinällään liity akupunktion lääketieteellisen pätevyyteen (tai sen puutteeseen), mutta on aivan liian karmaiseva esimerkki siitä miksi uskomushoidot tarvitsevat sen valvonnan ja puoskarilainsäädännön.

Kiitos vinkistä herra Unholalle.

3 comments:

RH said...

Jos se on hoidellu samoja tyyppejä noina vuosina, ja virus päässyt neuloihin aina uudestaan?

Juha Huuhaa said...

HIV on melko huono tarttumaan neulanpistosta. Akupunktioneulat eivät edes hirveän verisiä ole. Kuulostaa epäuskottavalta tämä uutinen. Mutta valvontaa nämä höpöhoitajat kyllä tarvitsisivat.

Anonymous said...

Ymmärtääkseni on epäilty, ettei kyseessä olisi mikään vahinko/huolimattomuus, vaan puoskari olisi mm. huumannut uhrejaan, jotta pääsisi tartuttelemaan heitä. (Tietenkin valvonta täytyy laittaa kuntoon, mutta olisiko tälle pellelle valvonta ollut este?)