18.3.13

Iltalehti ja kuollut Aleksi-vauva

Iltalehden isona lööppinä oli jotakin jota en voinut ohittaa. Ostin itselleni sen paperisen version, jotta pääsisin käsiksi: Aleksi-vauva kuoli rokotteen jälkeen. Aleksin tragedia ei ole helppoa luettavaa. Kolmen kuukauden ikäinen Aleksi löydettiin kuolleena sängystä perjantaina. Pneumokokkikonjugaatti-rokote (PCV) annettiin maanantaina. Torstaina Aleksille oli noussut 39 asteen kuume. Vanhemmille puhuttiin kätkytkuolemasta. 

Vasta vuosi kuoleman jälkeen äiti sai luettavakseen kuolinsyytutkimuksen. Siitä on otettu valokuvia Iltalehden artikkeliin. Kuolinsyyksi on merkitty "yleistulehdus", jonka todennäköisin aiheuttaja on pneumokokki-bakteeri. Äiti ei voi tehdä muuta kuin kyseenalaistaa päätöksensä Aleksin rokottamisesta.

"En voi olla ajattelematta, olisiko rokote pitänyt jättää antamatta. Onko se syy, miksi pieni poikamme katselee meitä nyt pilven päältä?"
 

Kuolinsyytutkimksessa olennaisin kohta on tämä:

"Todennäköisimmin tämän ikäisen lapsen yleistulehduksen aiheuttaisi pneumokokki-bakteeri, joka on sama bakteeri, joka aiheuttaa muun muassa korvatulehduksia. Siten tällainen yleistulehdus vo tulla periaatteessa aivan kenelle lapselle tahansa, tavallaan on kyseessä eritätin huonoa tuuria, että pääosalle lapsista tämä bakteeri aiheuttaa korvatulehduksen, mutta joillekin harvoille vaikean yleistulehduksen."  

Iltalehti lähti kaivelemaan rokotteen taustoja. "Salatut taustat" otsikon takaa selviää, että kyseisellä PCV-rokotteella on havaittu haittavaikutuksia. Rokotusinfo ja Suomen Luontaisterveyden Liitolle on tehty yhteydenottoja, joissa kerrotaan miten preumokokkirokotekokeilussa olleet lapset ovat sairastuneet vakavasti. Oireina on ollut infektiosta karsastukseen asti. Rokotusten haittavaikutuksia - jotka ovat oikea ilmiö - vähätellään vanhemmille THL:n toimesta, sanoo Rokotusinfon puheenjohtaja Jyrki Kuoppala.

Mukana on myös tietopaketti Argentiinan kuolemantapauksista vuonna 2009. Silloin GlaxoSmithKline suoritti rokotetutkimusta ilman vaadittavia lupia ja muutenkin epärehellisin keinoin. GSK sai sakot epäeettisestä toiminnastaan. Tutkimukseen värvättiin väkeä, joka ei osannut lukea suostumuslomakkeita. Vanhemmille ei myöskään kerrottu, että tutkimuksessa käytettiin myyntiluvatonta rokotetta. Iltalehti kertoo 14 kuolleesta lapsesta, jotka olivat mukana 15 000 hengen koeryhmässä kahden vuoden ajan. Samaa rokotetta testatiin Panamassa ja Chilessä. Testattu rokote sai lopulta hyväksynnän, sillä rokotteen ja kuolemien välille ei onnistuttu löytämään vakuuttavaa yhteyttä. Tässä vinkki siitä miksi. Yli kymmenen tuhannen lapsen joukosta jotkut tulevat pakostakin kuolemaan jostakin syystä.
 
On teoriassa mahdollista, että rokote tappoi Aleksin. Tosin se edellyttäisi sitä, että rokotteen valmistamisprosessissa, ilyttämisessä tai molemmissa oli mennyt jotakin pieleen, eikä Aleksi saanut tavallista PCV-rokotetta. Kyseinen Synflorix-rokote ei sisällä elävien mikrobien osasia. Vaikka valmistusprosessi ja säilyttäminen olisivat menneet oikein, niin (karkeasti yleistäen) jokin rokotteen komponentti voi aiheuttaa joissain harvinaisissa tapauksissa jonkinlaisen allergisen reaktion. Aleksin kuoleman ja rokottamisen välinen yhteys on mahdollinen, mutta äärimmäisen epätodennäköinen selitys. 

Iltalehden tietopalkista:
"Lasten rokotusohjelmassa oleva PCV-rokote annetaan kaikille 1.6.2010 ja sen jälkeen syntyneille lapsille sekä riskiryhmiin kuuluville alle 5-vuotiaille lapsille."

Tästä voidaan laskea, että rokote annetaan vuosittain yli 60 000 lapselle. Tilastollisesti on selvää, että tuosta joukosta jotkut tulevat kuolemaan (tai sairastumaan vakavasti) ajallisesti pian rokottamisen jälkeen. Lapsikuolleisuus oli 2008 n. 3,5 tuhatta alle 5-vuotiasta kohden. 3,5 x 60 = 210 rokotettujen ryhmässä olevaa kuolemaa vuodessa. Tuo 210 hajautettuna pitkin vuotta, niin melko varmasti jonkun epäonni sattuu myös viikon tai parin sisälle rokottamisen jälkeen.

Siksi rokotteen ja kuoleman välisen yhteyden löytäminen vaatii muutakin kuin kronologiaa. Siihen tarvittaisiin vielä vähintään virus- ja bakteerinäytteet Aleksista. Nettien kommenttiketjuissa tuo yhteys on kuitenkin jo selvästi todistettu johtuvan PCV-rokotteesta, Iltalehden uutiseen vedoten.

Rokottamisen vastapainoksi täytyy punnita onko lapsen kannalta turvallisempaa sairastaa aivokalvontulehdus, keuhkokuume, verenmyrkytys tai korvatulehdus ilman rokotetta. Varsinkin joidenkin listalla olevien tautien antibioottiresistenssin vahvistuessa antibioottien liikakäytön takia. Rokotteiden tehoa arvioitaessa on otettava huomioon eri tautikantojen vaihtelevuus yhdistettynä saatavilla olevien rokotteiden erilaisuuteen.

4 comments:

MrrKAT said...

Lähihoitaja Hiilinen ihmettelee:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa
/57748-3-vuotias-lapsi-kuoli
-lahihoitaja-hammastyi-kytkysta
-rokotteeseen

http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/
135624-rokotteet-pelastavat
-tuhansia-vuosittain

(kootkaa linkit kasaan itte)

Schrödingerin Kissa said...

Mä olen lusinut yhden kurssin tilasto- ja todennäköisyysmatematiikkaa, ja nyt pänttään analyyttisen kemian tenttikirjaa. Mitä enemmän luen Gaussin jakaumasta, t-taulukosta ja merkitsevyysanalyysistä, sitä allergisemmaksi tulen merkinnälle "100%".

Miten sais humanistit ymmärtämään, että mitään muuta kuin teoreettista matematiikkaa ei ikinä pystytä todistamaan 100% varmasti? Jos halutaan parantaa varmuutta 99%:sta 99,9%:iin, niin mittaus tulee karkeasti ottaen kymmenen kertaa kalliimmaksi. Jos halutaan 99,99%:n tarkkuus, niin tutkimuksen hintaan tulee taas yksi nolla lisää.

Jos miljoona ihmistä rokotetaan lääkkeellä, joka on 99,99%:sti haitaton, niin keskimäärin sata henkilöä kärsii haittavaikutuksia. On ikävää, jos Juuri Sinun Lapsesi on yksi niistä sadasta. Mutta jos ne miljoona ihmistä jätetään rokottamatta, ja heistä 10% sairastuu tautiin, josta 99% paranee, niin tuhat ihmistä saa taudin, josta ei parane. Lisäksi rokotetut yksilöt hankaloittavat taudin leviämistä myös niihin rokottamattomiin.

Ikävä totuus on, että aina joskus joku kuolee. Joskus käy niinkin ikävästi, että se joku on Juuri Sinun Lapsesi. Mutta lehdistön soisi välttävän sellaista uutisointia, joka edistää sellaista toimintaa, joka moninkertaistaa Myös Naapurin Lasten kuoleman.

\begin{conspiracy}...vai onko iltapäivälehdistön tavoitteena sittenkin nostattaa sellainen kohu, että muutaman vuoden kuluttua voidaan myydä kahta enemmän lehtiä, kun KUUSI LASTA KUOLI TUHKAROKKOON JA POLIO LEVIÄÄ JÄLLEEN SUOMESSA, KATSO KUVAT! \end{conspiracy}

MrrKAT said...

S.K., Olen Terra Cognitan mustista kirjoista oppinut että popularisointi kansalle uppoaa paljon paremmin lukumäärillä ("100 kpl miljoonasta" tai "yksi kymmenestä tuhannesta") kuin prosenteilla ("0,01%" tai "99,99%").

Ja olen alkanut tajuta että vain money talks medialle. Jos "rokottamattomuus->kuolema" kohu myy niin myyvät silläkin. Ideologia myy vähäsen (IL pelottelee natseilla, IS kommunisteilla vrt, historialiitteensä). FOX-kanava myy USA:ssa kasvihuonedenialismia jne muttei näytä sitä täällä Suomessa koska täällä se ei myy.

Sähis said...

Huoh.
http://yle.fi/uutiset/vastasyntyneiden_k-piikki_arveluttaa_vanhempia/6547689