5.3.13

Piru vieköön, koska Hitler

Maallikkosaarnajaa Pirkko Jalovaaran opetukset ovat tuottaneet lipereiden vetelyjä piispojen parissa. Kirkko ei näyttänyt olevan ollenkaan tietoinen siitä mitä Jalovaara on puhunut kirkoissa vieraillessaan. Nyt demonologiapuheet on pantu pannaan. Lääketiede ja mielenterveyshuolto on varmistettu ihan toimivaksi osaksi kristillistä maailmankatsomusta Suomessa. Savun hälvetessä moni kuitenkin muistuttaa, etteivät ne puheet pahoista henkivalloista ole ihan tuulesta temmattuja, vaan Raamatun sivuilta.

Tänään Aamulehden mielipidepalstalla filosofian tohtori Sakari Vainikka puolustaa Jalovaaraa. Otsikko tekee selväksi mistä päin tuulee: Ikiaikainen kirkon rauha häiriintyi. Vainikka voivottelee yleistä käsitystä demonien pitämisestä taikauskona.

"Varsin yleinen käsitys sekä kirkon sisällä että sen ulkopuolella on, että demonit ja persoonallinen paha henkiolento ovat keskiaikaista taikauskoa, jolla ei pitäisi olla mitään sijaa modernissa maailmanselityksessä eikä kristillisessä opetuksessa."

Raamatusta poimitaan kohtia, joissa Jeesus ja Paavali ottavat demonit totisena totena. Siksi ilmiö täytyy ottaa vakavammin kuin taikauskona.

"Apostoleilta periytyvässä katolisessa ja ortodoksisessa traditiossa persoonallista Saatanaa ja hänen demoneitaan on aina pidetty tosiolevaisena siinä kuin Jumalaakin. Sama koskaa islamia. Mihin oikeastaan tarvitaan sellaista kirkkoa, joka kieltää tämän todellisuuden?"

Todellakin. Aivan kuin sanomassa voisi olla henkisesti tyydyttävää sisältöä ilman muinaisia käsityksiä ihmisen tietoisuudesta ja mielenterveydestä.

Kaikkein parhaimman/pahimman Vainikka säästää loppukaneettiinsa. Hän ansaitsee Koska Hitler -merkin.

On sanottu, että kun ihmiset lakkaavat uskomasta Jumalaan, he alkavat uskoa mihin tahansa, kuten esimerkiksi siihen, että Auschwitzille löytyy jokin järkeenkäypä selitys."
Vihjaileva tyyli jättää pari tulkintamahdollisuutta, mutta epäilen fil.tohtorin ajaneen takaa ajatusta, jossa Jumalasta luopuminen johtaa kansanmurhien hyväksymiseen. Toisin kuin kristinuskossa.
 Tai ehkä fil.tohtori halusi ilmoittaa, että Jumalasta luopuminen johtaa ajatteluun, jossa ihminen alkaa hakea rationaalisia selvityksiä sille miksi ja miten natsi-Saksa suoritti holokaustin. Mikä ei tietenkään tarkoita holokaustin moraalista hyväksymistä. Toivon hartaasti (jos ateisti vain voin tehdä niin), että Vainikka tarkoitti tätä jälkimmäistä vaihtoehtoa.

5 comments:

Jim van Beam said...

Ihan hulluahan se olisi nykyaikana väittää sairauksien johtuvan pimeyden voimista. Onneksi maastamme löytyy yliopistossa koulutettuja teologian tohtoreita, jotka torjuvat moisen huuhaan.
Kuten esimerkiksi Raamattuopiston johtaja, teol. tri. Timo Junkkaala, joka tietää mitä Saatana oikeasti aiheuttaa... ateismia! http://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/kotimaa/3190/junkkaala_mot-ohjelmasta_epausko_paholaisen_aiheuttamaa_eivat_sairaudet

Saara said...

No sepä vasta olisikin hirveää, jos ihminen oppisi ymmärtämään jopa Auschwitzin kaltaisia pahoja ilmiöitä järjellä. Sittenhän pahasta tulisi jotakin jonka tapahtumiseen ihmisen toiminnalla olisi vaikutusta, ehkä peräti jotakin mitä voisi pyrkiä ennaltaehkäisemään ihmistoimin.

...vai onko kauheus pikemminkin siinä että sitten ihmisten itsensä pitäisi alkaa ottamaan vastuuta inhimillisestä pahuudesta ja jättää kätevästä syntipukista nimeltä saatana horiseminen vähemmälle..?

...*%#!!! näitä turisteja

Zepa said...

Vinkki:
http://ranneliike.net/teema/puoskarit-eivat-luovuta-annetaan-toiminnalle-vain-uusi-nimi-ja-homma-jatkuu?aid=9582

tyy said...

Minusta on ihan hyvä, että äärihihhulit tekevät selväksi keitä he ovat.

Ei tarvitse arvailla.

Anonymous said...

Mielipidekirjoitus Keskisuomalaisessa tänään 12.3. Saarnaaja Pirkko Jalovaara on oikeilla jäljillä

Tämä on melkein klassikkoainesta: Paholainen on huijannut ihmisiä monin tavoin. Esimerkiksi evoluutioteoria alentaa ihmisen apinan tasolle, ja kuin sattumalta apina on paholaisen näköinen.