27.4.13

Siviilivihkimiset yleistymässä

Aamulehti kertoi viikolla siviilivihkimisten yleistymisestä. Maistraatin suosio on noussut vuosi vuodelta. Jopa kirkkoon kuuluvat valitsevat yhä useammin siviilivihkimisen, sillä kirkollinen meno vaatisi liikaa aikaa, rahaa ja hermoja. Toinen avioparista ei välttämättä enää kuulu kirkkoon. Vihkiminen onnistuisi silloinkin kirkossa, mutta on helpompaa valita maistraatti. Kirkossa voidaan jälkeenpäin suorittaa liiton siunaus.

2011 Tampereella oli jo enemmän siviilivihkimisiä kuin kirkossa pidettyjä häitä. Dosentti Kati Niemelä kirkon tutkimuskeskuksesta kertoo Aamulehdessä, että kaksi viidestä ev.lut. seurakuntalaisesta valitsee nykyään maistraatin vihkimistä varten. Tilastoissa vaikuttaa myös Homo sapiensille ominainen sarjamonogamia. Uudelleen avioituvien määrä kasvaa koko ajan. Silloin valitaan todennäköisemmin siviilivihkiminen. Samoin ollaan oltu valmiiksi yhdessä useamman vuoden ajan. Talo ja lapset on olemassa, joten avioliittoon astuminen kirkossa ei enää tunnu niin tärkeältä.

Kirkko ilmoitti tutkivansa ilmiötä. Heidän tuotteensa suosio on ollut niitä tärkeimpiä syitä tapakristityille pysyä kirkon jäseninä. Pari koulukaveriani kertoi ihan suoraan, että ovat kirkossa kunnes ovat saanet järjestettyä häänsä. Isossa kirkossa ei välttämättä halua järjestää pieniä häitä kymmenelle läheisimmälle ihmiselle, joten kirkko aikoo tarjota kappeleissa järjestettäviä pienempiä tilaisuuksia.

Jos Pro Seremoniat saisi vihkimisoikeuden, niin moni asia muuttuisi parempaan suuntaan Suomessa. Meidän uskonnottomien elämä olisi aavistuksen verran helpompaa täällä maaseudulla.

2 comments:

Anonymous said...

Kun nuoruudessani kymmeniä vuosia takaperin asia oli tapetilla, kuulin siviilivihkimisen edellyttävän kahden viikon julkipanoa maistraatin eteisessä. Enhän minä ujo maalaispoika sellaista ja siksi menin kirkossa naimisiin.

Heikki H. said...

Pieni korjaus: Kirkonmenot eivät tietenkään vaadi rahaa sen enempää kuin siviilivihkiminen, toki molempien on kuuluttava kristilliseen uskonnolliseen yhteisöön.