11.4.13

Tappavaa taikauskoa maailmalta

Papua-Uusi-Guinea saa kunnian olla tuoreimman tappavan taikauskon havainnollistaja. Tarina on tuttu muista vähemmän sivistyneistä maista. Väkijoukko ottaa oikeuden kollektiivisiin käsiinsä syrjäisessä kylässä. Kylän entinen opettaja oli kuollut epäilyttävissä olosuhteissa. Paikalla oli kyllä poliisit, mutta he eivät uskaltaneet puuttua väkijoukon riehumiseen. Väkijoukolla oli tuliaseita, kirveitä ja puukkoja. Siitähän seuraa se perinteinen lynkkaus. Tälläkin kertaa kuolema kohtasi väkivaltaisella tavalla kaksi vanhempaa naista. Heidän päänsä eristettiin heidän vartaloistaan. Nähtävästi se riittää noidan lopettamiseen. Heitä kidutettiin kolme päivää ennen teloitusta, joten todennäköisesti naiset antoivat jonkinlaisen tunnustuksen.

Lynkkaus tapahtui pari päivää sen jälkeen, kun toisella saarella oli kidutettu noituudesta epäiltyjä kuutta naista. Kuulusteluvälineinä käytettiin tulikuumia rautatankoja. Sitä edeltävän kuukauden aikana yksi nainen poltettiin elävältä, tietenkin pahojen henkivoimien käytöstä epäiltynä. Karmeuksista on sentään seurannut n. 1000 hengen mielenosoitus näitä tekoja vastaan.

On se muuten ihmeellistä, etteivät miehet näytä syyllistyvän noituuteen yhtään niin usein kuin naiset.


2 comments:

Tomi said...

Miehista ja noituudesta. Suomessa n. 70% noituudesta tuomituista oli miehia. Islanissa ja Venajallakin enemmisto noidista oli miehia.

Keski-Euroopan (lue Saksa, saksalaiset teurastivat noitia ylivoimaisesti eniten) suurissa joukkovainoissa merkittava osa (n. 30-40%) kuolemaantuomituista "noidista" oli miehia.

Siispa uuden ajan alun Euroopan noitavainoissa tuomitiin miehia usein.
Mutta varhaiset ja myohemmatkin noitatutkija keskittyivat vain naisiin. Kenties nykyajan uutisointia leimaa samanlainen bias.

Ez said...

Miehiä kohdannut väkivalta ei ole kiinnostavaa. Tiedotusvälineet tietävät että "herrajumala"-refleksimme reagoivat vain naisten, lasten ja suloisten eläinten tappamiseen. Miesten kuolemat ovat vähän jo odotettavissa oleva juttu, kukaan ei järkyty.