23.1.14

Yliluonnollisuuden uusi tupla on täällä

Aamulehti esitteli keskiviikkona yliluonnolisen tietolaarin uusimmat pioneerit. Juhan af Grann on nopeasti matkalla has-almost-been tasolle esoteerisissä piireissä. Iltasanomat teki palveluksen niille jotka eivät pääse käsiksi Aamulehden paperiseen versioon. Onneksi löysin tuon fyysisen version luettavakseni. Voin alustavasti arvioida minkälaista tietotasoa yliluonnollisesta Virolaisen veljeksillä on.

Harri ja Ilkka Virolainen ovat identtisiä kaksosia. Aamulehden toimittaja Virkkula kuvailee heitä näin:

"On toki totta, että Virolaisilla on epäilyttävän paljon älyä ja salkku täynnä tutkintoja - molemmilla on sekä tohtorihattu että neljät maisterinpaperit."

Ei ollenkaan huono suoritus miehiltä. Nyt ei olla anonyymien nettikommentoijien luotettavuudelle varustettuja. Ripaus akateemisuutta ainakin antaisi ymmärtää, että miehet tietävät analyyttisestä ajattelusta ja lähdekritiikin tarpeesta jotakin. Ehkä he ovat juuri oikeat veljekset kirjoittamaan ensyklopedian yliluonnollisista ilmiöistä. Yliluonnollisten ilmöiden ensyklopedia (Tammi) ilmestyy helmikuussa.
Luin artikkelia toiveikkaana eteenpäin.

"Sekin on selvää, että kaksikolla uskotaan olevan outoja voimia. Heidän käsistään virtaa parantavaa energiaa ja telepatiaakin on kokeiltu."

Hitto. Ehkä tilanteen pelastaa se, että jotkut uskovat veljesten olevan tuollaisia miehiä. Eivätkä he oikeasti ole täysillä mukana energiahoidoissa.


Nuorukaisina veljekset ahmivat Juhan af Grannin ja Rauni-Leena Luukanen-Kilden tuotoksia. Argh. Ei se mitään. Katselinhan minäkin "silloin joskus" kaikki mahdolliset af Grannin ufo-ohjelmat maikkarilta. Vielä on toivoa!

"Miehet vakuuttavat, etteivät ole liikkeellä rahan tai maineen perässä vaan itse asian takia. Suomen kansalla on paranormaaleja kokemuksia, joista pitää voida puhua, entistä enemmän ja estottomammin."

Erittäin lupaavaa tietoa. Kansan kokemuksia kannattaa taltioida. Ne ovat olennainen osa kansanperinnettä näin modernina aikakautena. Ne maisterinpaperit saavat minut toivomaan, että veljekset osaavat laittaa ensyklopediaan tarpeellisen kriittisen katsauksen noihin kokemuksiin.

"Virolaisten väite on tässä: tiede on jo vahvistanut yliluonnollisten ilmöiden olemassaolon."

Tuo tuli yllätyksenä minulle. Tekstissä ei kerrota sen tarkemmin mikä ilmiö on aloittanut noinkin mullistavan muutoksen. Sitä varten joudun kai hankkimaan sen ensyklopedian. Miten on mahdollista, että en ole tietoinen tuosta tieteellisestä näkökulmasta?

"Sinä et tiedä tätä, koska ahdasmieliset tutkijat haraavat vastaan ja viranomaiset salaava todisteita."

No niinpä tietenkin. Todisteita yliluonnollisista ilmiöitä on, mutta ne ovat piilossa, koska salaliitto. Tämä ei lupaa ollenkaan hyvää odotuksilleni ensyklopedian tasosta. Tarkistin pikaisesti Tammi-kustantamon sivulta mitä se lupailee kirjan sisältävän.

"Entä mitä tieteelliset tutkimukset kertovat telepatiasta, enneunista ja elämän jatkumisesta kuoleman jälkeen?"
ja

Harri Virolainen ja Ilkka Virolainen (s. 1974) ovat identtisiä kaksosia ja tiedemiehiä, joilla kummallakin on neljä maisterintutkintoa ja yksi tohtorintutkinto. He ovat perehtyneet yliluonnollisiin ilmiöihin jo kahdenkymmenen vuoden ajan niin kokemusperäisesti kuin tieteellisen tutkimuksen näkökulmasta.

 Okei. Minun todella täytyy selata sitä kirjaa kirjakaupassa helmikuun aikana. Ostopäätöksestä en ole niin varma.

Aamulehden toimittaja muistelee käyntiään Hengen ja Tiedon messuilla. Ihmiset näyttivät uskovan melkein mihin tahansa väitteeseen. Hän kysyy mistä kumpuaa tuo melkein rajaton kyky uskoa moneen asiaan yhtä aikaa. Se saa veljekset hetkeksi hiljaiseksi. Vastaus antaa ymmärtää, etteivät veljekset tuomitse toimittajan ihmettelyä. He toivovat hänen avaavan sulkeutunutta mieltään.

Sanavalinnat antavat minun ymmärtää, että veljeksillä on taustallaan erittäin, erittäin avoimet mielet. Kuinka avoimet?

He tekevät energiahoitoja. Myös kaukoparannuksena näkemättä energian kohdetta. Tarpeeksi taitava energiahoitaja pystyy siihen. Ilkke kertoo muuttaneensa jopa raajojen erimittaisuuksia (huom. monikko). Raajojen mittoja muutetaan yhden istunnon aikana. Tai sitten energiahoitoa hakenut ihminen tajuaa mistä on kyse, eikä tule takaisin toista kertaa.

Toimittaja suosittelee veljeksille skeptikoiden testejä. Raajojen mittojen muuttuminen energiahoidolla olisi helposti varmennettavissa oleva kyky. Ihme valvotuissa oloissa toisi miehille mainetta ja valuuttaa.

"Seuraa pari naurahdusta, mutta innostus ei kupli Skype-yhteyden kummassakaan päässä. Kuudes aisti hylkii laboratorioita. Eikä Virolaisilla ole tarvetta todistella skeptikoille mitään."

Jepulis. Veljekset näyttäisivät olevan hyvin perillä tutkimusalaa vaivaavasta ikuisesta ongelmasta. Mitä tarkemmat olosuhteet yliluonnollisten kykyjen testaamista varten, sitä todennäköisemmin yliluonnollisuus katoaa savuna ilmaan. Lupaavimmat tulokset saadaan esiin vain tilastollisen laskennan kautta psi-tutkinnassa. Mitään viihdeteollisuudesta tuttuja näyttäviä temppuja (levitaatio, pyrokinesia, jne) on turha odottaa. Näkymätön ja olematon näyttävät yllättävän paljon samanlaisilta.

Pienessä tietoikkunassa kerrotaan lisää veljeksistä. Saan tietää, että Ilkka harrastaa opiskelunsa lisäksi erästä kamppailulajia.

"Ilkka puolestaan tuntee [energiahoitojen] lisäksi muiden muassa efon, kamppailulajin, jossa ei käytetä fyysistä voimaa vaan vastustaja taltutetaan eräänlaisella jedivoimalla."

 Empty force?

Tämä ei tietenkään mitenkään tarkoita, että tuleva ensyklopedia on pelkkää kuraa tai että Virolaisen veljekset ovat tyhmiä ihmisiä. Kaikkea muuta, sillä varmasti he ovat laittaneet parhaansa likoon kirjan teossa ja sen tulevalla luentokiertueella. Jo nyt näyttää siltä, ettei heille ole ilmaantumassa lähivuosina mitään yhtä vakavasti otettavaa kilpailijaa paranormaalien ilmiöiden popularisoimisessa.

Ehkä asialle voisi tehdä jotakin. Skepsis ry:llä on tarjolla Ihmeellinen maailma, mutta se näyttäisi olevan päivityksen tarpeessa. Vuosittain ilmestyy niin monta uutta versiota yliluonnollisista tapahtumista, joita tiedostusvälineet sitten levittävät minimaalisen kriittisellä otteella.

Tarina jatkuu kunhan veljesten kirja ilmestyy kauppoihin.

17 comments:

Anonymous said...

Nykyään kun ei työpaikka välttämättä aukea akateemisilla loppututkinnoillakaan, niin jotainhan sitä pitää yrittää. Surullista tietenkin, jos herrat tohtorit itse uskovat jorinoihinsa.

Anonymous said...

Työpaikan aukeamiseen voi tietysti vaikuttaa sekin, että veljesten gradut taitaa olla tehty tuosta samasta hölynpölystä.

Anonymous said...

Jotenkin sitä kuvittelisi että sitten kun siitä on tieteellistä näyttöä, se siirtyy luonnollisen piiriin.

Olisin vähän utelias tietämään että mistä nämä kaikki tutkinnot ovat peräisin ja ovatko herrojen gradut ja väikkärit kenties jossain saatavilla.

Anonymous said...

Mitä ihmeen puhetta työpaikoista, hutkimista ja vähättelyä ottamatta selvää? Jutussa selvisi, että molemmat ovat töissä. Nopealla googlauksella saatte tarkat tiedot ja pääsette niiden gradujenkin jäljille varmasti. Rumaa puhetta ja lapsellista käytöstä - ottakaa selvää ja arvostelkaa vasta sitten.

Harri Virolainen on Turun kauppakorkeakoulun yliopistonlehtori Porin yksikössä
http://info.tse.fi/staff.asp?id=498329
ja Ilkka Virolainen (KTT, KM, LitM, TtM, KTM) opettaa KYAMKissa
http://www2.kyamk.fi/Puhelin/KyamkAsiaHaku/hae_asiantuntija.phtml.

Graduja en etsinyt, mutta Harrin väikkäri löytyy täältä http://info.tse.fi/julkaisut/vk/Ae8_2010.pdf
Ilkan väitöskirjan voit ostaa Lappeenrannan teknisen yliopiston kaupasta http://www.aalef.fi/lut_julkaisut.php. Tässä väitöskirjan tiedot: https://www.doria.fi/handle/10024/63574?show=full
9789522149572 Johdon coaching: Rajanvetoja, taustateorioita ja prosesseja Virolainen Ilkka

Anonymous said...

Ainakin Harrin väikkäri löytyy googlettamalla

Ketjunrikastaja said...

Tässä on Harri Virolaisen pitämän Ufo-esitelmän diat: https://docs.google.com/file/d/1nRTrYXAgqGLIW7TISWLaY8TKFda65qX7jzDYs7VpxOpuHcnFcsRn3SUu_9nR/edit

Tämä on myös ilmeisesti julkaistu monografiassa Uforaportti 20 nimellä Ufot ja Tiede. Silmille hyppäävä viite löytyy ihan Turun kauppakorkeakoulun sivuilta hänen julkaisujensa joukosta: http://info.tse.fi/publication_search_handler.asp?lang=fin&staff=498329&text=&subject=0&year=%3F

Aika tyypillistä ufosettiä kirjoitus- ja käännösvirheineen (eversti George Colonel).

Niin sanottu tieteellinen evidenssi koostuu siitä, ettei tiede voi todistaa etteikö ufoja ole olemassa. Tähän tarjotaan päälle anekdotaalisia sitaatteja humanoideista ja energiaolennoista ja sokerina pohjalla viitataan myös teoreettisiin pohdintoihin siitä, että universumista saattaa löytyä elämää muualtakin kuin maapallolta. Tällä tavoin esimerkiksi myös Stevhen (sic) Hawkins on luokiteltu ufojen puolestapuhujaksi.

----

Mitä tulee herrojen akateemisiin saavutuksiin, niin täytyy kyllä nostaa hattua neljästä maisterintutkinnosta. Mielenkiintoisesti molempien väikkärit on kirjoitettu työyhteisöjen/organisaatioiden tiimihengestä ja sen parantamisesta (Ilkalla viitekehyksenä oli 'sosiaalinen konstruktionismi' (ugh). Kummankin väikkärin empiirinen osuus koostui haastatteluaineistosta.

Vähemmän yllättäen herrojen tutkinnot eivät liity tieteenteon teoriaan tai alaan, josta he tekevät väitteitä. Molemmat veljekset ovat Kaupanalan tohtoreita. Organisaatioiden hallintaa tukee Ilkalla maisterintutkinnot liikuntatieteista, terveystieteistä ja kasvatustieteistä - tässä kohdin on kenties hyvä muistella hyväksyttyjä kasvatustieteen graduja, joidenka tekijät viittasivat gradujensa johtopäätöksissä ja havainnoissa persoonallisen saatanan olemassaoloon ja toimintaehdotuksissaan rukouksen voimaan toimivana syrjäytymisenestomekanismina (http://suomenkuvalehti.fi/tarinoitatieteesta/kansankynttilat-vs-demonit/).

Korkeakoulututkinto ei valitettavasti kerro hirveästi henkilön kyvyistä tieteellisen ajatteluun.

MrrKAT said...

Ahaa, luonnontieteet (tähtitiede ym) olisivat mahdolliset heikot kohdat, Virolaisten Akilleen kantapäät.
(Onkohan siihen herroilta hoitoa saatavissa ?;)

Anonymous said...

Mullakin olisi yksi "raaja", joka kaipaisi pidennystä. Ainakin sen muoto on muuttunut kun olen ollut maksullisissa puhelinyhteyksissä, joten jotain totta poikien puheissa lienee.

Anonymous said...

Ei muuta kuin Ilkan vastaanotolle kaikki jotka tahtovat jalkoihin lisäpituutta!

Anonymous said...

Raajan pidennystä: http://youtu.be/2RrlD8M_iSc?t=2m57s

Ilkka Pyysiäinen said...

Huh, juuri kun olin alkanut arvostaa taloustiedettä (no, kauppatiede on eri asia ...). Neljän tutkinnon suorittaminen on kyllä automaattisesti epäilyttävää. Katselin Virolaisia juuri Sarasvuon ohjelmassa. En pidä heitä tietoisina humpuukin myyjinä vaan uskon heidän vilpittömyytensä ainakin osin. Mutta jutut ovat silti aika tuubaa. Yliluonnollista on olemassa, koska se on luonnollista. Ykskin tyyppi näki ihmisen lentävän ilmassa. Ei, sen nimestä ei ole tietoa, mutta kyllä sillä varmaan nimi on. Kyllä, lähteemme ovat tieteellisiä! Eyes wide shut.

Anonymous said...

...hmmm en tiedä näistä ...mutta mitään yliluonnollista ei ole olemassa ...koska kaikki on luonnollista, ymmärrämme sitä tai emme ...on paljon hurjia juttuja joihin ihmismieli ja keho kehittyy, mutta ne on kehitystä, ei yliluonnollisuutta, mutta onneksi tiede edistyy ja löytää uusia alueita tutkittavaksi... järki peliin :) ja jäitä hattuun ...ihmiselle vain kehityy uusia aistialueita ja ne vain on ymmärrettävä ja opittava eriyttämään kaikesta "mambojambosta" ...ne jotka aistii ...tietävät tämän, muista ei väliä

Anonymous said...

Terveystieteilijät eivät tunnistaneet koagulaatio-sanaa, eivätkä tienneet että 45 asteessa aivot sulavat ja ihminen kuolee jo alemmassakin lämmössä. Jotain naurettavaa selitystä ruumiin ja mielen yhteistyöstä.

Anonymous said...

Osuva nimi ainakin sun blogilla, sen verran oot pihalla elämätarkoituksesta....
t.pitkään elämää tutkinut ja paljon löytänyt

Paholaisen Asianajaja said...

Tuorein anonyymi, Miksi elämällä on tarkoitus?

Petri Honganmäki said...

"...muuttaneensa jopa raajojen erimittaisuuksia..."

Tietyt miesryhmät saattaisivat olla kiinnostuneita tästä "hoidosta" XD

Ja näillä "energioilla" saa varmaankin myös muitakin parantavia ominaisuuksia - yleensä tietenkin maksullisesti :)

Petri Honganmäki said...

"...muuttaneensa jopa raajojen erimittaisuuksia..."

Tietyt miesryhmät saattaisivat olla kiinnostuneita tästä "hoidosta" XD

Ja näillä "energioilla" saa varmaankin myös muitakin parantavia ominaisuuksia - yleensä tietenkin maksullisesti :)