25.7.14

MH17: Ukrainan Su-25 alueella?

Venäjän puolustusministeriö järjesti maanantaina tiedotustilaisuuden, jossa esiteltiin venäläisten tutkatietoja MH17-lennon kohtalosta. Kyseisen tiedotustilaisuuden jälkeen moni piti selviönä, että alueella oli lentänyt Suhoi Su-25 sotakone.2:45 kohdalla näytetään ilmatilan tilanne. Isolla ruudulla komeilee neljä matkustajakonetta ja yksi hävittäjä.Venäläiset eivät väitä havaitun kohteen olevan Suhoi Su-25 maataistelukone. He sanovat sen olevan mahdollista. Kohteen ja MH17:n välillä olisi ollut etäisyyttä kolmesta viiteen kilometriä. He kyselevät miksi Ukrainalainen taistelukone lensi niin lähellä ja samansuuntaisesti Boeing 777-koneen kanssa. Su-25:n ja Boeing 777:n läheisyyttä havainnollistetaan tutkakuvalla.

Tästä pysäytetystä kuvasta päästään tutkakuvaan alueesta. Siinä nähdään kolmen matkustajakoneen lentoa.

Koneet ovat:

SIA351, Singapore Airlines Kööpenhaminasta Singaporeen
SQ 3416, Air India Delhistä Birminghamiin

MAS17, MH17 / Malaysia Airlines Amsterdamista Kuala Lumpuriin

MH17-lennon tiedoista ruudulla on luettavissa koneen nopeus (yli 900 km/h) ja korkeus (33 000 jalkaa). Tutkakuvassa ei ole nähtävissä ylimääräistä hävittäjäkonetta.

10:10 kohdalla voimme nähdä ja selostaja kuvailee miten lentokoneen nopeus alkoi äkisti vähentyä. Tutkakuvassa ei ole nähtävissä ylimääräistä hävittijäkonetta.

10:35 lentokoneen nopeus on jo puolittunut 443 kilometriin tunnissa. Suunta on muuttunut pois alkuperäiseltä kurssilta. Tutkakuvassa ei ole nähtävissä ylimääräistä hävittäjäkonetta.

11:00 Lento MH17 katosi ruudulta ja sen tilalla on uusi merkintä, joka jatkoa samalla kurssilla pohjoiseen. Sen nopeudeksi ilmoitetaan 282 kilometriä, mutta korkeudesta ei ole tietoja. Kohteen nopeus hidastuu lopulta n. 200 km/h paikkeille ennen katoamistaan. Kohde ei liiku kartalla, joten sen kuvaillaan kiertävän MH17:n raunioita.

Juontaja selittää ettei kohde lähetä sekundaarisia tietoja itsestään lentoliikenteen valvojille. Sen kuvaillaan (aivan oikein) olevan ominaista sotilaskoneille.

Mutta venäläiset eivät mainitse realistista vaihtoehtoa kyseiselle mysteerikohteelle. Se voisi myös olla tuhoutuneen MH17:n  jämät matkalla maahan. Matkustajakoneen lähettimet ovat tuhoutuneet, joten korkeustietoja ei enää vastaanoteta lentoliikenteen radioasemilla. Siksi korkeustiedot katoavat kohteesta. Tuhoutuneen matkustajakoneen jämät eivät lähettäisi lisätietoja, aivan kuten sotilaskone ei lähettäisi.

 Mutta tuon lyhyen tutkahavainnon perusteella kohde mainitaan mahdollisesti Ukrainan Su-25 hävittäjäkoneeksi. Kohteen korkeudesta ei saatu tietoja, mutta venäläiset kertovan kohteen nousseen rajusti kohti MH17 lentoa. Tämä päättely perustuu siihen, että Venäjän rajalla olevat tutka-asemat (jotka seuraava matkustajakoneiden lentoliikenneettä) eivät havaitse alle 5000 metrin korkeudessa lentäviä koneita. Siksi kohde tuli näkyviin ruudulle niin yllättäen. Se lensi ns. tutkan alla.

Koska kohteesta ei ole saatavissa korkeuslukemia jäävät vaihtoehdot näiden kahden välille:

hävittäjä joka lentää todella hitaasti (hieman yli 200 km/h) entisen MH17:n kohdalla

VS

 matkustajakoneen putoavat jämät.

Oma ongelmansa on se, pystyisikö yksi Suhoi Su-25 edes ampumaan alas Boeing 777 konetta. Ehkä tämän ongelman takia venäläiset eivät suoraan väitä Su-25 hävittäjän ampuneen konetta, ainoastaan epäilyttävästi lentäneen alueella.

3 comments:

Petri Honganmäki said...

Ylitseampuvaa, etten sanoisi.

Anonymous said...

Äkkiseltään katsoen su-25:den sakkausnopeus on 220km/h.

Rami

Unknown said...

Tämä jos mikä todistaa millainen valtio Venäjä on.