29.7.14

Satanistien vastaveto Hobby Lobby-päätökselle

[päivitetty koska olen laiska ja tyhmä]

Yhdysvaltojen korkein oikeus teki merkittävän päätöksen jokin aika sitten. Hobby Lobby-firma on kristillisen Green perheen omistuksessa. He eivät halunneet tarjota firman sairasvakuutuksessa ilmaista ehkäisyä työntekijöilleen. Obaman hallinnon läpiajama Affordable Care Act aka Obamacare lisäsi sairasvakuutusten kattavuutta koko maassa. Hobby Lobby voitti äänin 5-4. Hieman erikoisena päätöksenä korkein oikeus päätti, että firmojen omistajien uskonnollinen vakaumus voi lain silmissä muuttaa sitä minkälaista sairasvakuutusta firma tarjoaa työntekijöilleen. Tätä uskonnollista perustelua pitää suojella lailla, vaikka se vaikuttaa kolmansien osapuolien valintamahdollisuuksiin.

  Siinä samalla Greenin perhe myös argumentoi, että esim. kierukka aiheuttaa abortteja, ns. katumuspillerit ovat abortin tekemisiä, ja oli muutenkin hieman ristiriidassa lääketieteen näkökulman kanssa. Food and Drug Administration ja liittovaltion tukemat lääkärijärjestöt luettelevat perheen protestoimat asiat ehkäisykeinoiksi, ei raskaudenkeskeytykseksi. Raskaudenkeskeytyksiä varten on omia pillereitä (RU-486 ja Mifeprex), mutta niitä ei tällä hetkellä luetteloida kyseisessä sairasvakuutuksessa. Abortti kun ei sisälly Affordable Care Actiin. Onneksi perheen uskomuksia ei edes pidä vertailla havaittavaan todellisuuteen. Korkeimman oikeuden tuomari Samuel Alito totesi, ettei oikeuden kuulu ottaa kantaa siihen onko uskonnollinen vakaumus väärin tai edes kohtuuton. Kunhan se on uskonnollinen vakaumus. Uskonnonvapaus on tuomarien enemmistön mielestä vahvempi kuin fakta. Greenit olisivat voineet uskoa, että vitamiinipillerit aiheuttavat abortteja.

Päätöksen voimin eri yhtiöt voivat nyt lopettaa melko monipuolisesti yhtiöitä vähemmän miellyttävien asioiden sisällyttämisen työntekijöidensä etuihin. Skientologeilla oli varmasti valmiina iso lista siitä mitä kaikkea he lisäävät virallisesti uskontonsa piikkiin. Katolisen uskomuksen omaavat korporaatiot voivat lopettaa kaikki ehkäisyvälineiltä vaikuttavat asiat listoiltaan. Säästöt kertyvät ja kulut pienenevät.

Toki sairasvakuutusten sisältöä protestoivat firmat eivät sinällään vie mahdollisuuksia pois työntekijöiltään. Viranomaiset ovat tarjoamassa liittovaltion maksamaa täydennystä, jos listalta ollaan poistamasta vaihtoehtoja uskonnollisella argumentilla. Silloin tuon uskonnollisen tahon lompakosta ei makseta esim. ehkäisyä, vaan sen maksavat veronmaksajat.

Korkeimman oikeuden päätös teki selväksi, ettei mikään tietty uskonto olisi ylitse muiden, sillä he eivät maininneet uskontoja nimellä. Tästä päästään lähes itsestäänselvästi satanisteihin. Saatanallinen Temppeli julkaisi tiedotteen uskomuksestaan. Tuon uskomuksen perusteella firmoilla pitäisi olla oikeus kieltäytyä joissain osavaltioissa käytettävästä aborttikäytännöstä. Määräyksen mukaan aborttia hakevalle naiselle täytyy järjestää luento abortin vaihtoehdoista ja siitä miten abortoitava sikiö on melkein äänioikeutettu kansalainen. Saatanallisen Temppelin uskomuksen perusteella firmoilla olisi oikeus kieltäytyä noudattamasta näitä "informed consent" lakeja. Sen sijaan heidän työntekijöille pitäisi tarjota parasta lääketieteellistä neuvoa.

Toivottavasti ennakkotapaus saadaan pian oikeussaliin asti. Päätös teki niin selväksi että uskomus voi olla vaikka kuinka paljon ristiriidassa todellisuuden kanssa, mutta sitä täytyy silti kunnioittaa. Päätös on toki rajattu tällä hetkellä hyvin kapeaan tilanteesee. Tuomarit totesivat, ettei päätöksestä voi viedä laajempia tulkintoja uskonnon voimasta lakien kiertämisessä. Ehkä lainsäätäjät alkavat määrittelemään jotain rajoja uskomuksen voimalla lakien noudattamisessa tai noudattamattomuudessa. Jos uskonnollinen vakaumus saa lainvoimaa sairasvakuutuksissa välittämättä siitä onko vakaumuksella mitään pohjaa, niin ovet ovat auki myös pastafaristien virallistamiselle sairasvakuutuksen kautta. Kunhan niistä saadaan Hobby  Lobby-päätöksen asettamien rajoitusten mukainen versio.

3 comments:

Petri Honganmäki said...

"Kunhan se on uskonnollinen vakaumus."

Tätä menoa "uskonnollisia vakaumuksia" riittää jokaiselle sivistyksen sormelle ja kansallisuuden känsälle :O

Anonymous said...

Voisitko vielä täsmentää kun jutusta ei käynyt ilmi, että onko ilmaisen ehkäisyn tarjoaminen lain mukaan pakollista työpaikan sairasvakuutuksessa?

Jos näin on, sittenhän voidaan tinkiä vaikkapa työturvallisuudesta uskonnollisiin syihin vedoten (vain syntiset joutuvat onnettomuuksiin).

Petri Honganmäki said...

"...firmojen omistajien uskonnollinen vakaumus voi lain silmissä muuttaa sitä minkälaista sairasvakuutusta firma tarjoaa työntekijöilleen."

Mitähän seuraavaksi?

Seuraavaksi yyönhaussa voidaan suosia vain katolisia? Samoin irtisanominen on vaivatonta jos ei ole katolinen?