23.7.14

Siperian vähemmän salaperäinen aukko

Siperiasta löydetty iso aukko on aiheuttanut leukojen rapsuttelua. Mistä iso kraateri ja aukko olisi voinut tulla? Aamulehti syyllistyi huonoimpaan klikkauskerjuuseen, kun se vihjaili ufojen liittyvän aukon ilmestymiseen.

Reikää on nyt tutkittu tarkemmin. Selkeämpi selitys muodostelmalle löytyy jäästä. Nähtävästi luonto teki maiseman muutoksia, ilman avaruusolentojen apua. Nature World News kertoo geologiasta. Pohjavesi on puskenut ylöspäin samalla nostaen jääkimpaletta ikiroudan läpi. Jää on kasvanut altistuessaan vedelle ja kylmälle maaperälle. Prosessi on hidas verrattuna räjähdykseen, mutta nopea verrattuna normaaliin eroosioon. Pinnalle puskeva jäämassa vyöryttää maakerroksen ympärilleen. Tuloksena on kraateri. Kun ilma lämpenee kesällä ja jää sulaa, jää jäljelle nykyisin nähtävissä oleva aukko. Jossain vaiheessa maamassa romahtaa ja pohjalle lilluu jääpaloja vedessä. Kuten nyt on löydetty tuolta tundran reiästä.

Ilmiö ei ole tuntematon, mutta nyt havaittu aukko on poikkeuksellisen iso. Kuvahaku termillä "collapsed pingo" tuo ihailtavaksi samankaltaisia reikiä.

Tosin minun täytyy huomauttaa, että toistaiseksi ei ole varmistunut ettei Chuck Norris ole äskettäin vieraillut Siperiassa.

2 comments:

Anonymous said...

Höh, jäätä. Olisi ollut paljon coolimpaa, jos aiheuttaja olisi ollut Maan läpi kulkenut mikro-musta-aukko tai vaikkapa se uhvo. Mutta sillä mennään, mitä todisteisiin pohjautuva tieto osoittaa.

Petri Honganmäki said...

Bud Spencer ja Terence Hill ovat näemmä vielä elossa.