17.7.14

Siperian salaperäinen aukko

Lööpistössä ja keskustelupalstoilla kohistaan reiästä. Eikä mitenkään rivossa mielessä, vaan Siperian karuilta maisemilta kantautuu kummia. Helikopterilla lennellyt öljy- ja kaasuyhtiön porukka havaitsi tuoreen reiän. Insinööri Konstantin Nikolaev taltioi maiseman kamerallaan. Maassa komeilee valtava 100 metriä leveä aukko, josta näkee yllättävän suoran vajoaman syvyyksiin. Kraaterin reunukset näyttäisivät nousseen ylöspäin ja ympärille kuin räjähdyksessä.
Jamalin niemimaalla tehty löydös ei sinällään ole mullistava. Hieno ja jännä, mutta ei mullistava.Tundran ikirouta sulaa. Ikiroutaan sitoutunut metaani on liikkeellä entistä näyttävämmin ilmaston lämmetessä. Metaanipurkauksia kuplii suolla tai jään raoista. Jään sulaessa ja vesimassojen liikkuessa syvyyksissä kovertuu myös aukkoja. Maa on romahdellut ja muovautunut useasti sillä tundra on erittäin eroosioaltis. Jos metaanipurkaus on keskittynyt ja kerääntynyt sopivasti tuollaiseen taskuun, ja tarpeeksi painettta, niin Boom on selkeä selitys.

Niin tai näin, toistaiseksi skenaario ei edellytä avaruusolentoja, meteoriittia, huippusalaisia aseita tai sitä että Chuck Norris kävi pieraisemassa Siperiassa. Ennustan aukon täyttyvän vedellä ja pian sitä ei päältäpäin erota muista alueen järvistä.

2 comments:

Petri Honganmäki said...

Jaksaako salaliittoteoreetikkoja kiinnostaa sellainen, joka...

a) ei ole tapahtunut Yhdysvalloissa
b) ei liity Yhdysvaltoihin

Anonymous said...

Kuulin eilen uutisista tästä ja pohdin samaa: onko kyse metaanipurkauksesta. Pohjoisilla merialueilla metaanipurkausten lisääntymisestä kiistellään. Kukaan venäläinen tutkija ei ole kai tiettävästi puhunut metaanista?