20.3.07

Vastine Akaan seutuun

Juhani Heikkilä kyselee uskooko kukaan enää Jumalaan Luojana? Vastaus on, että moni uskoo. Ja hieman yllättäen moni myös hyväksyy miljoonia vuosia vanhan universumin, Maan ja elämänhistorian. Maailmassa on kristittyjä, jotka hyväksyvät myös ajatuksen siitä, että Jumala on luonut maailmankaikkeuden ja sen luonnonlait, ja nämä lait ovat ohjanneet elämän kehitystä miljoonien vuosien ajan. On siis mahdollista uskoa Jumalaan ja hyväksyä evoluutio. Ne eivät sodi toisiaan vastaan.

Heikkilä kertoo vuonna 1997 löydetyistä Tyrannosauruksen luista. Ne aiheuttivat uutisia tiedemaailmassa, mutta syynä ei ollutkaan niiden satoja vuosia vanha ikä – kuten Heikkilä vakuuttelee – vaan se, että fossiileista löydettiin hemoglobiinin jäänteitä.
Tyrannosauruksen fossiilista ei löydetty punasoluja. Siitä ei saatu irti DNA:ta. Eikä se olisikaan ollut suuri skandaali, sillä DNA:n jäänteitä on eristetty kyseistä fossiilia paljon vanhemmista fossiileista. Tyrannosaurus on vieläkin nykytiedon mukaan n. 80 miljoonaa vuotta vanha. Päinvastaiset väitteet kuitenkin jatkavat sitkeästi eloaan luomisoppia kannattavien kirjallisuudessa.

Usko kestää paremmin, kun se ei ole ristiriidassa havaintojen kanssa. Evoluutioteoriaa on testattu armottomasti yli sadan vuoden ajan. Teoriaa on muutettu uusien löytöjen mukana, aivan kuten tieteellisillä teorioilla on tapana. Geenien tutkiminen, havaitut mutaatiot, uudet fossiililöydöt ja monet muut toisistaan riippumattomat, mutta samalla toisiaan tukevat faktat, ovat vakuuttaneet tiedeyhteisön. Lääketiede käyttää darwinistisia mekanismeja uusien lääkkeiden kehittämisessä. Evoluutiobiologian saralla toimii tänä päivänä Jumalaan uskovia kristittyjä. Ainoa asia josta Heikkilä voi huomauttaa, on se evoluutioteoria on ristiriidassa hänen raamatuntulkintansa kanssa. Mutta niin on varmasti myös moderni kielitiede, joka väittää ihmisten kielten kehittyneet ilman Jumalaa. Samoin on myös pelkän geologian kohdalla, sillä sen mukaan Nooan vedenpaisumusta ei ole tapahtunut.

No comments: