13.3.07

Risteilijä Emdenin tarina


Kovin moni ei tunne I maailmansodan aikaista risteilijä Emdeniä, ja hänen kapteeninsa loisteliasta kampanjaa ylivoimaa vastaan. Kapteeni Müller teki nerokkaita taktisia ratkaisuja Intian valtamerellä ja mukana oli juuri oikea annos onnea. Hän ohjasi aluksensa keskelle Britannian vilkkaita vesiä ja useiden risteilijöiden sekaan. Alkoi vaarallinen piiloleikki, jonka aikana Emden kaappasi useita aluksia ja tuotti huomattavaa vahinkoa Britannian sotatoimille. Emdedin matkasta saisi aikaan kunnon spektaakkelin. Kun miehiltä oli saippua vähissä, sattui saaliiksi rahtilaiva josta Müller sai kaivattua täydennystä. Yhteensattuma sai huomiota myös Kalkutan lehdistössä, jossa tällainen maininta:
"There is no doubt that the German cruiser Emden had knowledge that the Indus was carrying 150 cases of North-West Soap Company's celebrated ELYSIUM Soap, and hence the pursuit. The men on the Emden and their clothes are now clean and sweet, thanks to ELYSIUM Soap. Try it!"
Müller piti huolen, että vangit pääsivät mahdollisimman pian vapaiksi. Hän päästi heitä mm. puolueettomien laivojen kyytiin, jotta saisi tilaa taas uusille. Müller oli ritarillinen komentaja, joka onnistui paikoitellen jopa nöyryyttämään Britannian laivastoa.
En viitsi spoilata risteilijän kohtaloa.5 comments:

Anonymous said...

Hyviä juttuja!

Sattui eilen tämmönen eteen:
www.onesimpleprinciple.com

Enpä osaa oikein mitään sanoa. Käypäs vilkase kun asiantuntija olet. Kai tuosta lyhyt referaatti olisi paikallaan.

Anonymous said...

Voi jumankauta. Ainut ongelma ongelma sivulla on että se ei sano mitään. Miten se laajeneminen räjähtäminen käytännössä eroaa "ylimääräisestä tilaulottuvuudesta"?

Ainakin minun mielikuvassani samaan tapaan väliin tulee "tyhjää" laajenemalla räjähtämällä ja seuraa laajeneminen räjähtäminen turpoaminen "eitilaulottuvuuteen". :) :) :)

Anonymous said...

"Sattui eilen tämmönen eteen:
www.onesimpleprinciple.com"

Tuttu heebo Tiede.fi keskustelupalstalta.

Anonymous said...

Wikipedia ei tunne I maailmansodan aikaista risteilijä Emdeniä,...

http://en.wikipedia.org/wiki/SMS_Emden

Paholaisen Asianajaja said...

Kiitos tuosta Wiki-linkistä. Hain Emdeniä näköjään ilman tärkeää "SMS" etuliitettä.