24.2.08

Sana sunnuntaille: Soittolista

En aio saarnata radioasemien käytettämistä soittolistoista. Ne kyllä olisivat oman valituksen aihe. Tällä kertaa aiheena on jotain hieman tärkeämpää.

Soittolista

Aamulehdessä (vai olikohan se Hesari?) oli joitan päiviä sitten juttua kirkollisiin hautajaisiin sopivista musiikeista. Asiasta on virallinen ohjenuora. Musiikin pitäisi olla jollakin tapaa uskonnollista. Virret ja surumarssit kelpaavat automaattisesti. Mutta esim. kaikki klassinen musiikki ei kelpaa tietyissä kirkoissa. Hyväksyttävä virsien ulkopuolinen soittolista riippuu täysin tiukkuusasteesta.

Nykyään on tapana, että pappi voi kysyä jopa virsitoiveita muistotilaisuudessa. näin tehtiin kun viimeksi olin hautajaisisa. Sain onneksi oltua hiljaa, enkä sanonut: "Soita Paranoid."

Kaikki tämä johtaa siihen mistä itse kirjoitin äskettäin. Haluan, että hautajaisissani ei missään nimessä soiteta virsiä, vaan pari tiettyä sinfoniaorkesterin esittämää musiikkia. Sulje silmäsi ja kuuntele vaikkapa Passacaglia tai Allegro alusta loppuun.

Mielestäni molemmat ovat kauniita, erittäin arvokkaita ja surumielisiä. Vaikka et tietäisi tuosta scifisarjasta mitään, niin musiikki tekee vaikutuksen. Mielestäni se peittoaa yhteisvirret sata - nolla. Koska kyseessä on sellainen kuuluisa viimeinen toive, on minun täytynyt muistuttaa paria sukulaistani siitä, ettei minulle pidetä kirkollisia hautajaisia. En ole vuosiin ollut kirkon jäsen, mutta kuitenkin se riski on olemassa. Jäljelle jääneillä sukulaisilla kun on tapana noudattaa perinteitä, eikä vainajan vakaumus tai toiveet ole aina tiedossa. Ne pidetään omana tietona, kunnes on liian myöhäistä.

Projekti ensi viikolle: Kirjoita, printtaa ja allekirjoita tiedot siitä miten haluat hautajaisesi menevän.

5 comments:

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Olen sen verran "pidetty", että on luutavaa että hautajaisissani soi esimerkiksi tämä kappale.

Pitäisikö laittaa omalle soittolistalle? Teennäisyys ja kurja tunnelma ainakin lakkaisivat. (Liian monet hautajaiset käyneenä. Edes omat voisi olla hauskat. Olinhan kuitenkin eläessänikin melko hilpeä veikkonen.)

Anonymous said...

Haitarin ystävänä kummastelen sitä, että vaikka kaikista instrumenteista haitari lienee mekanismin kannalta eniten urkuja muistuttava, se on paheksutuimpia soittimia kirkoissa.

Paholaisen Asianajaja said...

Kiitti v&"#sti Squirrel. Nyt tuo piipitys soi päässäni koko yön.


Laitetaan kostoksi: http://www.youtube.com/watch?v=r9YyaknVx_o

Anonymous said...

Itse varmaan haluaisin soitatuttaa hautajaisissani Dimmu Borgirin, tuon mainion norjalaisen satanistipoppoon, Prahan filharmoniselle orkesterille säveltämän kipaleen Fear and wonder. Uskomattoman kaunis.

Anonymous said...

Olen ilmoittanut jälkeläisilleni, että krematorion kappelissa ei muistotilaisuudessani kukaan puhuisi sanaakaan, vaan ne harvat paikallaolijat saisivat kuunnella Beethovenin 5. pianokonserton. Siinä on koko elämäni ja sen kaikki sävyt - kuulijat saavat vapaasti assosioida omien kokemustensa ja muistojensa mukaan elämääni heidän rinnallaan.

Mutta Aamulehdestä luin, että äänitteet eivät olisi sallittuja, vaan pitäisi olla elävää musiikkia. Jälkeläisten vähäinen perintö taitaisi mennä sinfoniaorkesterin ja huippusolistin palkkaamiseen...:)

Lapset ovat luvanneet, että jatkoilla soitetaan Junnu Vainiota.