18.8.08

Hopi-korvakynttilät

Tässä pientä kuvasarjaa Hopi-korvakynttilöiden polttamisesta. Tuomo "Squirrel" Hämäläinen oli saanut niitä käsiinsä possuhalvalla, joten pystyimme tekemään pienen kokeen. Hopi-korvakynttilän pitäisi poistaa jotain ihmisen korvasta.Korvakynttilät vaikuttavat fysikaalisesti. Kevyt alipaine ja liekin liikkeet aikaansaavat ilman värähtelyaaltoja, jotka vaikuttavat, kuin hellä tärykalvon hieronta. Tämä saa aikaan miellyttävän lämmöntunteen ja "vapauttavaksi" koetun paineentasauksen korvassa, otsan- ja nenän sivuonteloissa. Nenän kautta hengittäminen voi kohentua ja hajuaisti parantua, vaikka nenä olisi ollut tukossa sitä ennen. Hoito on lisäksi ihmeellisen rentouttava. Se saa aikaan syvän turvallisuuden ja onnen tunteen, jonka voit kokea vain harvoin.
Eli ontto kynttilä käsittelee tärykalvoa alipaineen avulla. Jos et ole oikein varma siitä, että miten kynttilä laitetaan korvaan, niin voit käydä sata euroa maksavan kurssin. Korvakynttilöiden mystiikkaan kuuluu olennaisena osana vaikun poistaminen korvasta. Sen pitäisi olla konkreettinen todistus kynttilän toimivuudesta.

Some people may experience so large an amount of material exiting the ear canal that another candle or two may be necessary to finish the process. Ear wax naturally replenishes itself in about 24 hours. People in high decibel occupations such as musicians or heavy equipment operators usually have much more material in the ear canal than swimmers and divers. It is suggested to do the candling/coning in groups of three sessions, at least three days to a week apart from each other. Then, take a break of up to half a year. The ear may be coned every six months.


Kynttilän sisältä pitäisi siis löytyä korvavahaa. Eikun testaamaan!Näitä poltettiin eri tavoilla:

1) Upotettuna hilloon

2) Upotettuna hilloon ja tiivistettynä suuaukon ympäriltä

3) Upotettuna hilloon ja tiivistettynä suuaukon ympäriltä, mutta purkin pohjassa on pieni reikä

4) Poltettuna ilman hilloa vain kädessä pitäenBurn, baby, burn!

Sitten Hämäläinen suoritti brutaalin kynttilänavauksen:Tulokset olivat kauttalinjan samanlaisia:Hilloa levisi kynttilän sisään jo siinä vaiheessa kun se työnnettiin hilloon. Liekki ei imaissut sitä. Hillo nousi vain sille korkeudelle kuin oli upotettuna hilloon.Kuvista selviää kuitenkin eräs ratkaiseva asia. Itse filtterin yläpuolella on jotain keltaista ainetta. Sitä voisi luulla korvavahaksi. Mutta sitä ilmestyy myös ilman korvia (poltettiin kädessä pitäen). Kun kynttilää pidettiin kädessä ilman hilloa, niin savu tuprutti pihalle sen pohjasta. Sinällään outoa, jos kynttilän pitäisi imeä. Eikä sisälle kertyvän materiaalin väri selvästikään vastaa hillon väriä. Kynttilän sisältä löytyvä aine tulee siis itse kynttilästä.

Johtopäätös on selvä: Korvakynttilä ei ime sisäänsä mitään.

Mutta tällaista tuotetta myydään ja mainostetaan Suomessa. Pikainen katsaus luontaistuotekauppojen sivuilla paljastaa, etteivät kaikki ole suoraan väittämässä mitään korvavaikkuun liittyvää. Kynttilän lämpö ja tuoksu itsessään luo rentouttavan ilmapiirin, joka edistää terveyttä. Jotkut taas sanovat, että korvakynttilä poistaa vaikkua:


Hoidossa on kaksi toimintavaihetta: aluksi palaminen aiheuttaa lievää imua ja kevyttä alipainetta korvissa ja poskionteloissa. Lisäksi alipaine kierrättää hoitavia eteerisiä höyryjä korvassa suojaten ja hoitaen korvan ärtyneitä alueita. Samalla alipaineen kierto stimuloi korvaa lempeästi(akupisteet) ja höyry kerää ja poistaa epäpuhtauksia. Kuona-aineet kulkeutuvat pois kynttilän piipun kautta ja tiivistyvät sen jäänteeseen. Paikallisesti lämpö stimuloi ääreisverenkiertoa, mikä puolestaan voimistaa immunologista puolustusjärjestelmää, sekä lymfanesteen kiertoa. Lisäksi lämpö stimuloi refleksialueita ja energiapisteitä pään alueella. Hoito on miellyttävä ja lempeä kokemus. Hoitoa saaneet kuvaavat tunnetta hoidon jälkeen rentoutuneeksi.


ValjasTassu kehuu tuotetta näin:

Korvakynttilähoito:
kuulon virkistämiseen
irrottaa vahaa korvista
korvien soimiseen
poski- ja otsaonteloiden tukkoisuuteen
astmaan, allergioihin
päänsärkyyn, migreeniin
poskiontelotulehduksiin, korvatulehduskierteeseen, liimakorvaan
virkistää paikallista aineenvaihduntaa
aktivoi lymfanesteiden kiertoa
rentouttaa (stressi, jännittyneisyys, unettomuus)


AnneRuuska mainostaa:

Korvakynttilähoidossa on kaksi toimintavaihetta: aluksi palaminen aiheuttaa lievää imua ja kevyttä alipainetta korvissa ja poskionteloissa. Lisäksi alipaine kierrättää hoitavia eteerisiä höyryjä korvassa suojaten ja hoitaen korvan ärtyneitä alueita. Samalla alipaineen kierto stimuloi korvaa lempeästi (akupisteet) ja höyry kerää ja poistaa epäpuhtauksia. Kuona-aineet kulkeutuvat pois kynttilän piipun kautta ja tiivistyvät sen jäänteeseen.


Nyt vain pitää toivoa, että luontaistuotteiden valvomisesta vastuussa olevat henkilöt ohjeistavat väärän markkinoinnin pois.


HAhaAHahahhaAH!

16 comments:

sakari said...

Ja seuraavaksi voisit kokeilla "kynttilähoitoa" vaikkapa sairastaessasi korvatulehdusta. Raportoit tuloksesi sitten tänne.

AaJii said...

Ei ei ei. Eihän se nyt hilloon toimi. Kyllä ne vaikut lähtee kun työntää kynttilän tarpeeksi syvälle ja antaa palaa loppuun. Kyllä se sieltä sitten palaa.

Lisäksi tässä testaaja ei ole selvästikään ollut vilpittömin sydämin liikkeellä. Ei se toimi jos ei siihen usko! ;-)

Anonymous said...

En nyt puolustele korvakynttilöitä, mutta pakko huomauttaa että koejärjestelyssänne on aikamoinen virhe. Hillo on aivan väärä materiaali mallintamaan korvavahaa, koska hillo on vesiliukoista eli hydrofiilistä materiaalia ja korvavaha on hydrofobista eli rasvaliukoista kamaa. Koska kynttilä koostuu hydrofobisesta materiaalista, tarttuu korvavaha sulaessaan kynttilän steariiniin paljon paremmin kiinni kuin hillo, joka ei tykkää steariinin kanssa olla tekemisissä.

Tosin jotta tuo kyntteli toimisi, olisi kynttilä tungettava korvakäytävään tärykalvoon asti, koska vain silloin se pääsisi lämmittämään ja sitomaan korvavahan.

Topsipuikko on pirusti kätevämpi. Tai monikansallisten lääkehirmujen kaupittelemat myrkyt, kuten Cerusol.

Anonymous said...

Ai joo ja piti vielä mainita, että onneksi tuo korvakynttilä ei oikeasti ime korvakäytävään alipainetta, koska alipaine korvakäytävässä pullistaa tärykalvoa ulospäin ja tuottaa siten tärykalvon omistajalle helvetin tuskat ja hampaiden kiristyksen.

Anonymous said...

"A call to the Hopi Tribal Council in Kykotsmovi, Arizona, reveals the following: coning "is not and has never been a practice conducted by the Hopi tribe or the Hopi people," according to public relations officer Vanessa Charles."

http://www.nowtoronto.com/issues/2005-01-13/goods_health.php

Mahtavaa, että meillä on vielä nykyaikanakin mahdollisuus päästä tutustumaan tähän Hopi-intiaanien ikiaikaiseen perinteeseen ja viisauteen.

http mistress said...

Tuo lopun maaninen nauru kruunasi tämän jutun :)


Mutta vähän harmittaa, että jouduit luultavaksi maksamaan tuosta humpuukista ja joku sai voittoa noistakin kynttilöistä.

Anonymous said...

Mielenkiintoista on myös se, että puoskarit eivät koskaan kerro tästä mikä paljastui vertaisarvioidussa The Laryngoscope-lehdessä vuonna 1996 julkaistussa kliinisessä tutkimuksessa:

"A survey of 122 otolaryngologists identified 21 ear injuries resulting from ear candle use. Ear candles have no benefit in the management of cerumen and may result in serious injury."

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8849790?dopt=Abstract

Miksei Suomessa jo herätä tähän? Yhdysvalloissa kyseisen tuotteen myyminen terveydenhoitotuotteena on kielletty, ja mm. Kanadassa myyminen on kokonaan kiellettyä.

Paholaisen Asianajaja said...

Mutta vähän harmittaa, että jouduit luultavaksi maksamaan tuosta humpuukista ja joku sai voittoa noistakin kynttilöistä.

En ostanut niitä, vaan Hämäläinen hankki ne pilkkahintaan jostain luontaistuotekaupasta. Taisimme jäädä voiton puolelle.

Anonymous said...

Skeptikko-lehdessä oli artikkeli korvakynttilöistä:

http://www.skepsis.fi/jutut/kynttila-korvassa.html

JSP

sakari said...

Kiitos skeptikoille kokeen raportoinnista. Jos joskus haluan poistaa vaikkua hillosta, en kyllä turvaudu hopi-korvakynttilöihin!

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Joo, sain niitä lähes ilmaiseksi, suhteiden kautta. Hillon valitsin, koska halusin jotain joka on todella eriväristä kuin korvavaha.

Jos siis haluatte poistaa hillotahrat koeputkista, älkää käyttäkö korvakynttilää.

PS:
PA:lta jäi kommentoimatta minusta mielenkiintoisinta osiota pikku tulitikkuleikeissämme: Kun poltimme pelkkää kynttilää (emme sentään molemmista päistä) huomasimme että se pikemminkin puhaltaa kuin imee: Kynttilän alapäästä oikein puhkui ulos, eikä suinhaan hinkunut sisään, sen tunsi jopa sormella kynttilän ulkopuolella. Tämä tietysti loppui heti kun "korvavahaa" eli itse kynttilän vahaa oli kertynyt niin että kynttilä meni sisältä tukkoon.

Anonymous said...

Jaaha, jaaha...

Anonymous said...

Hassut. Ei sen keltaisen jauheen ole edes väitetty olevan korvavahaa, vaan se tosiaan on peräisin itse kynttilästä. Vaikun sen sijaan erottaa hyvin selvästi keltaisen jauheen seasta, sillä se esiintyy siellä usein aika suurinakin ruskeina palloina. Ja kyllä, olen itse päässyt näkemään tuloksen aika monta kertaa.

Anonymous said...

Oli huuhaata tai sitten ei(sama se) olen itse useasti saanut tuntea tuon tukkoisuutta poistavan
tunteen joka myös rentouttaa mukavasti oloa. Kalliita ne kyllä ovat mutta mikäpä kaupallinen toiminta ei tänäpäivänä olis !

Anonymous said...

Pieni lisäys vielä tuohon edelliseen. Se mönjä joka siellä sisällä on vaihtelee. Välillä sitä on paljon ja välillä taas ei ollenkaan. Silloin kun olen flunssainen sitä on paljon siellä ja silloin kun olen terve niin ei ole ollenkaan.

Anonymous said...

Näistä kynttilöistä juuta ja jaata etsiessä tulee mieleen, että voisko joku nyt laittaa sen kynttilän korvaansa ja maistaa mitä kynttilän sisällä on. :D Ensin popsii palan kynttilää ja hoidon jälkeen popsii kynttilän sisällön ja kertoo millaiset "aromit" suuhun levis.