21.8.08

Räyhäämistä radiosta

YLE:n Radio 1:ssä Kirsi Virtanen lausuu ääneen omia ajatuksia. Uusintana esitetty jakso uskonnonopetuksesta kouluissa nosti pintaan kommentteja Virtasen sivulla. Joukkoon ilmestyi entinen seurakunnan tiedottaja Niilo Niskanen.

En ymmärrä mitään tuosta laskutehtävästä, mutta haluan tervehtiä Sinua, josko tämän koskaan saatkaan. Olen tehnyt Ylen johdolle kyselyn viikko sitten kuullusta pakinastasi uskonnonopetusasiassa. Riemuitset varmaan kun taas on yksi " hullu uskovainen" , joka todistaa suvaitsemattomuuttaan ja todistaa uskonnon kaikkia vääristymiä. Mutta en voi olla sanomatta mielipidettäni vaikka tiedän oikein hyvin miten te korkeasti koulutetut lahjakkaat verbalistit osaatte nauraa tällaiselle.
Mutta mekin maksamme veroja - siinä olemme samanarvoisia teidän maailman asiat kaikkitietävien kanssa. Sinunkin koulutuksesi ja palkkasi ovat kansan käsistä lähtöisin. Niidenkin joita katsot ylimielisesti olevasi velvollinen pilkkaamaaan julkisesti.
En ole koskaan katsonut kristittynä aiheelliseksi ivata ja pilkata "uskonnottomia" ja olen aina valmis keskustelemaan oikeassa olemisen inhimillisestä halusta huolimatta. Minulle "Jumala loi auringon , kuun ...." etkä arvaakaan miten sait päivän murheelliseksi kun sellaisella ivalla sitä arvioit. Minusta Yleisradio on julkisen palvelun laitos, kansalaisia varten, heidän sivistämiseksi. Millaisen nootin saisikaaan aikaan jos julkisella kanavalla ryhtyisimme pilkkaamaaan esimerkiksi kommunistista aatetta tai vapaa-ajattelijoita ym. En todella toivo sitä. Mutta näyttää olevan niin että ei se ole sivistynyt joka ei mitä "nasevimmin" kykene pilkkaamaan toisen ihmisen uskoa - esiintyi se sitten miten yksinkertaisessa muodossa tahansa.
Olisi upeaa jos sinulla olisi aikaa joskus vastata näihin ajatuksiin, tavalla tai toisella.

Sinua kunnioittaen
Niilo Niskanen


Rienaava ohjelma on ladattavissa tästä linkistä. Pitkä mutta kuuntelemisen arvoinen.

7 comments:

Anonymous said...

Ohjelman kuunneltuani täytyy onnitella herra Niskasta kun noin tehokkaasti alleviivaa Virtasen pointteja.

Anonymous said...

Ei Kirsi Virtasta pysty kuuntelemaan, sen tajunnanvirta on senverran rasittavaa sorttia.

Anonymous said...

Jaa? Täällä se kuullosti perustellulta puheelta eikä tajunnanvirralta.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Aika erikoista kommentointia, kun ottaa huomioon alkupuolen. Eli palautteen joissa moititaan postissa ja uhkaillaan Helvetillä.

Sinällään en kannata uskonnonopetuksen vähentämistä, pikemmin päin vastoin.

Sinänsä olen kyllä sitä mieltä että uskonnon kritisointi sinällään on usein tyhmää. Mutta näyttää siltä että "uskonnonvapaus" on monille uskovaisille sama kuin "immuniteetti kritiikille".

Monimutkaiseksi kaksoisasetelmaksi tämä tietenkin menee sitten kun uskovaiset alkavat kritisoimaan evoluutiota. Evousko on heille evoluskoa, mutta sillä ei tuota immuniteettia ole. Sitä sen sijaan suorastaan tulee kritisoida.

Jos ei muuten, niin kantamalla tappouhkaus postilaatikosta.

Anonymous said...

"Eli palautteen joissa moititaan postissa ja uhkaillaan Helvetillä."

Onko tuo vakavasti otettava uhkaus sellaiselle ihmiselle, joka ei usko helvettiä olevan olemassa?

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Onko uhkaus yhtään olemattomampi sille, joka siihen uskoo? Uhkaajahan siinä uhkaukseensa todella uskoo, joten hänelle ei ole yhtään mitään lieventäviä asianhaaroja.

Jos minä uhkaan vaikka lyödä toista päähän metalliputkella (ihan random valinta :) ), uhkaus on uhkaus, eikä se että viestin saaja uskoo että "asun kaukana ja olen netissä anonyymi joten uhkaus ei voi toteutua" mitenkään poista tätä uhkauksessa olevaa raivoa tai tee siitä jotenkin taianomaisesti oikeutettua.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Toisin sanoen uhkaaminen kertoo todellisen uskovaisen sisällä olevan raivon ja vihan toisin ajattelevia kohtaan. Kun tämän liittää siihen kontekstiin, jossa tämän blogauksen viesti on lähetetty, tilanne on minusta ihan kyseenalaistamaton.

Esimerkiksi viestiä "olet raivostuttava natsi joka ansaitsee helvetin" ei oikein voi tulkita siten että "oi kuinka me rakastamme sinua ja hyväksymme näkemyksesi ja mielipiteesi".