14.8.08

JIM: Maailmanloppu 2012

Jälleen taattua laatua JIMiltä:

JIM D Historia: Maailmanloppu 2012. Maailmanloppuun kannattaa alkaa valmistautua nyt, sillä se on lähellä. Niin muinaisten mayojen, kiinalaisen I Chingin kuin Merlin-velhon ja antiikin oraakkelienkin väitetään ennustaneen maailmanlopun tulevan vuonna 2012. Voivatko ne kaikki olla väärässä? Amerikkalainen dokumenttisarja.


Lähtölaskenta alkaa tänään klo 21:00.

-------------- Ohjelman jälkeen -------------------

Kerrassaan raivostuttavaa, miten niin moni asia siivuutettiin tyyliin "profetia vai pelkkää sattumaa?" Tai ehkä esim. Shiptonin ennustukset - ne jotka kuuluvat alkuperäiselle lähteelle eikä sille miehelle joka kirjoitti niitä jälkeenpäin - ovat selitettävissä pienellä ajatusleikillä. Mieti mikä asia olisi parhaillaan nurinkurista ja hämmästyttävää, mutta vain jollakin tapaa paranneltua versiota nykyisistä asioista. Riittää kun ennustaa, että naiset pukeutuvat kuin miehet ja leikkaavat hiuksensa lyhyeksi tarkoituksella. Varmasti kauhistuttava ja naurettava ajatus raapustamisen aikana, mutta kun odottaa parisen sataa vuotta...

Myös mayojen kalenterista nostettu kohu on niin noloa että juuret pois.

Mayojen kalenteri ei lopu, vaan alkaa laskemaan lisää päiviä. Kyseessä on siis vertauskuvainnollinen uusi aika, siinä missä vuoden vaihtumisen jälkeen alkaa uusi vuosi. Tämä maailmanloppupaniikki on sama kuin kuluvan kuukauden loppuminen 31. päivä tarkoittaisi maailmanloppua. Mayojen kalenterisysteemeistä tuleva vuosi 2012 tarkoittavaa vain sitä, että heidän "Pitkä aikaa" tarkoittava mitta (vert. vuosisata, vuosituhat, jne) menee päätökseensä, ja uusi Pitkä aika alkaa. Pitkä aika kestää yli 5000 vuotta. Käytännön tasolla sillä tekee aika vähän.

Jos joulukuun 21 päivä vuonna 2012 aloittaa katastrofaaliset mullistukset, puolet maailman väestöstä kuolee ja planeetta lähtee vaeltamaan uudelle kiertoradalle - tai edes sinnepäin - niin lupaan laittaa kaiken omaisuuteni jollekin hyväntekeväisyyssäätiölle. Voin armeliaasti lisätä mahdollisuuksia laskemalla koko vuoden kohdealueeksi.

1 comment:

Arhi Kuittinen Finnsanity said...

Mayojen harvoista säilyneistä koodeksi "kirjoista" yksi (olisko Dresden codex) kylläkin käsittelee myös kaaosta, joka tapahtuu aikakauden vaihtuessa, entisen puhdistumista uuden tieltä.

tuossa sivulla nyt jotakin aiheesta

http://www.civilization.ca/civil/maya/mmc07eng.html