7.8.08

Vastalauseita JREF:n 1M$ haasteelle

Tiede-foorumilla tuli vastaan kommentteja joissa kyseenalaistettiin James Randin tarjoama miljoonan dollarin haaste. Joidenkin mielestä itse haasteen säännöissä on kohtia jotka hankaloittavat voittamista.

Under Article 3, the applicant allows all his test data to be used by the Foundation in any way Mr. Randi may choose. That means that Mr. Randi can pick and chose the data at will and decide what to do with it and what verdict to pronounce on it. Under Article 7, the applicant surrenders all rights to legal action against the Foundation, or Mr. Randi, no matter what emotional, professional or financial injury he may consider he has sustained. Thus even if Mr. Randi comes to a conclusion different from that reached by his judges and publicly denounces the test, the applicant would have no redress. The Foundation and Mr. Randi own all the data. Mr. Randi can claim that the judges were fooled. The implicit accusation of fraud would leave the challenger devoid of remedy.


Jokaisen kokeen parametrit ja protokollat sovitaan etukäteen hakijan kanssa. Koe suoritetaan vasta sitten kun hakija on itse sitä mieltä, että protokolla on reilu. Onnistuneeseen suoritukseen vaadittava suoritus/tulos on siis tiedossa ja sovittu ennen kokeen aloittamista. Jos hakija saa aikaan kyseisen tuloksen, niin Randin on liian myöhäistä valittaa. Sääntö nro 9 määrää, että hakija saa välittömästi 10´000 dollarin shekin ja kymmenen päivän sisällä koko miljoonan. Jos ei saa, niin hän voi haastaa JREFin oikeuteen.

Suosittelen myös lukemaan suoraan haasteen säännöistä mitä tuo pahalta kuulosta oikeuksien antaminen JREF:ille tarkoittaa. Oikeuksien luovuttaminen ei koske palkintorahojen saamista, kunhan se on voitettu etukäteen sovitun protokollan mukaisesti. Oikeuksien luovuttaminen koskee siis sitä, ettei hakija voi syyttää JREF:iä saamistaan potkuista työpaikalta tai muusta outoudesta. Se on eri asia kuin Randin tekemä pahamielinen huijaus palkintorahojen pelastamiseksi. Jos hakijasta tuntuu, että kokeen jälkeen rahat evätään epäreilusti, niin oikeustiet ovat auki.

Mutta yksi asia jättää Randille pakoreitin. Se on protokollan sopiminen hakijan kanssa. Randi voi päättää ennen kokeen tekemistä, ettei koetta kannata suorittaa: hakija voittaisi miljoonan! Mutta, kun katsomme miten tällaisista protokollista yritetään päästä yhteisymmärrykseen, niin valitus ei enää päde.

Pavel Ziborovilla on yliluonnollinen kyky. Hän väittää kykenevänsä näkemään valokuvia kirjekuorien läpi. Objektiivisen ja pätevän kokeen suunnittelu ei ole niin helppoa kuin luulisi. Tuloksen pitäisi olla itsestään selvä. Hakijalla täytyy olla kyky jonka vaikutukset ovat jollakin tapaa mitattavissa.

Jotain kuitenkin puuttuu. James Randi ei ole mukana kinaamassa. Ehkä Randi on hypnotisoinut avustajansa toimimaan hänen haluamalla tavalla?

No comments: