19.6.10

Huijausta Tukholmassa

Huomasin klassisen huijauksen Tukholman kaduilla. Vanhan kaupungin vilkkaimmalla kävelykadulla suoritettiin ikivanhaa kuoripeliä. Tukholmalaisessa versiossa mies pyöritteli kolmea tulitikkurasiaa kankaan päällä. Yhteen rasiaan laitettiin nappi tai kivi. Jos vedonlyöjä löysi sen, niin hän saisi potin. Kuin tilauksesta paikalla oli aina ainakin yksi pelaaja, joka voitti näyttävästi rahaa. Aasialainen opiskelijalta näyttävä poika halusi mukaan. Tarkkana poikana hän tietenkin päätteli saavansa helppoa rahaa.

Huijausmetodin pitäisi tuttu televisiosta, mutta opiskelija ei tainnut tietää mitä kadulla tapahtuu. Rasioita liikutteleva mies ei toimi yksin. Hänen kanssa pelaava mies ja pari sivusta seuraavaa ovat mukana juonessa. Kun mukaan astuu ulkopuolinen pelaaja, niin oikea peli alkaa.

Tässä video perinteisestä kuoripelistä, jossa merkki on avonaisten tulitikkuaskien alla.Tukholmassa merkki laitettiin askien sisälle, joten sen liikuttelu askista toiseen silmänkääntötempulla ei onnistu. Tätä varmasti mainittiin kohteelle, jotta hän luuli vain oikean askin seuraamisen olevan tärkeintä. Avonaisissa askeissa joutuu tarkkailemaan milloin merkkiä livautetaan askista toiseen. Näin uhri tuntee olevansa melko varma voittaja, kunhan ei räpäytä silmiään. Huijarit pelaavat juuri tämän kohteen tunteman väärän varmuuden varassa.

Miten suljetuilla askeilla sitten huijataan?

Askit vipeltävät kankaan päällä. Sekoittaja istuu kyykkyasennossa. Kangas on kadulla, joten kaikki seisovat vieressä. Kohteen kuvakulma on ylhäältä alas. Mukana pelaava mies laittaa myös rahaa pottiin. Kun askit on sekoitettu, niin huijauksessa mukana oleva "pelaaja" osoittaa kengällään missä askissa hän olettaa merkin olevan. Voih! Hän on väärässä ja menettää rahansa! Nyt uhrilla on valittavana kaksi askia. Voittomahdollisuudet ovat fifty-fifty. Tai jos hän oli tarkkana, niin varma sata prossaa. Tai hän on jo hävinnyt rahansa. Opiskelijapoika osoittaa yhtä askeista. Voih. Merkki ei ole sielläkään. Askien sekoittaja kerää rahat ja toitottaa seuravaa pelajaa mukaan.

Huijaus tapahtui siinä vaiheessa, kun yhtä askia osoitettiin jalalla. Tiesin mitä on tulossa, joten seisoin monen metrin päässä seuraamassa. Näin sivusta kuinka sekoittaja vaihtaa melkein yliluonnollisella nopeudella askin, kun miehen kenkä estää sen näkemisen ylhäältä. Jos olisi räpäyttänyt, niin en olisi nähnyt miten miehen käsi kiepauttaa kankaalla olevan askin oman kengän alle, ja ottaa sieltä toisen askin. Näin kankaalle onkin kolme tyhjää askia. Uhri voi vain hävitä.

Peliä jatketaan kunnes joku kaivaa kameran esiin tai poliisi kävelee paikalle. Kuvaajia aletaan uhkailemaan. Poliisia juostaan karkuun. Jos käyt Tukholman vanhassa kaupungissa, niin seuraa sivusta miten apinaa koijataan.

Joidenkin kauppojen ikkunoissa oli varoitustarrat: Don't Gamble. Vieressä kuva kolmesta tulitikkuaskista. Temppu on tunnettu paikallisten parissa, mutta aina jostain löytyy tietämättömiä ihmisiä.

No comments: