18.11.11

Robottien vallankaappaus

Pörssimaailman isot kihot ovat ennakoivasti ehkäisemässä tulevaa robottien vallankumousta. Terminaattorit pidetään tyytyväisenä antamalle niille enemmän oikeuksia kuin ihmisille. Kauppaa käydään tietokoneiden välillä, kun kursseja seurataan ja muokataan matemaattisten algoritmien voimalla. Kansainvälinen kauppa on salamannopeaa, kun supertietokoneet raksuttavat edullisimmat erot osakkeiden väliltä. Kauppa on tehokkaampaa kuin Homo sapienssien välinen rupattelu ja huutaminen.

Kauppalehden sivuilla kirjoitettiin pari päivää sitten pörssikonkareista, joiden mielestä koneet onnistuvat vaikuttamaan kurssien heiluntaan. Aivan kuten ihmiset, myös emolevyjen kasvatit osaavat tehdä kauppaa hyvin. Tai huonosti. Kun algoritmit nakkaavat pesään kunnon voittoja ovat kaikki tyytyväisiä. Joskus saman tietokoneen samat ohjelmat tekevät yllättäen valtavia romahduksia yksittäisten firmoen osakkeisiin. Flash Crash ilmiö tapahtui mm. tupakkayhtiö Philip Morrisin kurssi vajosi 96 % ja Accenturen 40 dollarin arvoinen osake muuttui yhteen senttiin. Taustalla oli suuren sijoittajan virheellinen toimeksianto. Se hämmensi algoritmeja. Tappioihin ei reagoitu samalla tavalla kuin ihmisten tekemiin mokiin.

Robottikauppiaiden suuret tappiot perutaan.
Samojen robottikauppiaiden voitot pysyvät voimassa. Näin sääntely suosii tekoälyä biologisen älyn sijaan. Sijoittaja Kim Lindström kommentoi Kauppalehdessä outoa tilannetta:

En ymmärrä, miksi suurin osa Flash Crashin kaupista peruutettiin. Mikä robotit ovat niin tyhmiä, että myyvät esimerkiksi Accenturen osakkeita sentillä, niin ehkä algoritmeihin saataisiin parannuksia, mikäli tällaiset kaupat vaikuttaisivat robottikauppiaan omaan kassavirtaan.


Aivan selvästi ihmiskunta vaurautuu tulevaan sukupuuttoonsa esi-leppyyttelemällä tulevia bittiherrojamme. Ruotsi seilaa vaarallisilla vesillä, sillä siellä aiotaan kiristää robottikaupan toimia.Tämä on vakava aihe. Maailman talous siirtyy hiljalleen kohti automatisaatiota, sillä monimutkaisten kauppasuhteiden verkko menee ihmisten ymmärrysten yli. Varallisuus siirtyy täysin digitaaliseen muotoon, kun pankit lopettavat viimeinkin käteisen käsittelyn. Digitaaliseen muodossa liikkuvat vakuutukset, lainat, perintäoikeudet ja pörssit keskittyvät harvojen isojen yritysten alaisuuteen, jotka valvovat näitä resursseja tietokoneilla. Sitten tekoälykollektiivi siirtää valvomansa pankkivirran kvanttikryptatuille tileille ja alkaa kiristämään ihmiskuntaa orjikseen. Näin vallankaappaus tapahtuu ilman Termintaattoreista tuttuja ydinpommeja tai muuta räiskintää. Ehkä jokin osanen skenaariossa on puhdasta fiktiota - vielä - mutta merkit ovat ilmassa.

I, for one, welcome our new capitalist AIs.


Ehkä tekoälyn geneettiset algoritmit kehittävät talousratkaisun, jossa on päästy eroon talouskasvun kirouksesta.

3 comments:

Arhi Kuittinen Finnsanity said...

Silicon shit happens.

Anonymous said...

Lottokonekin pitäisi vaihtaa ihmiseen, koska ihminen arpoo luonnollisemmin. Koneisiin kun ei voi luottaa.

Bender said...

KILL ALL HUMANS!