27.11.11

Australia VS Rokotepeloittelu

Australia on niitä maita, joissa rokottamisella ehkäistävät taudit tekevät paluutaan, kun perheissä ei enää uskalleta rokottaa. Netistä saatujen tietojen perusteella vanhemmat ovat päättäneet, että on turvallisempaa altistaa lasten elimistöt eläville viruksille, jotta nämä saisivat luonnolliset reaktiot taudeista. Tämän seurauksena rokotekattavuus on laskenut, josta on seurannut samat asiat kuin esim. joissakin Euroopan maissa. Hinkuyskätapaukset ovat lisääntyneet ennätysmääriin, tuplaantuen Australiassa vuoden 2008 tapauksista. Suomessa tuhkarokko tekee paluuta pysyväksi riesaksi. Huolestuneet vanhemmat yhdistävät rokottamisen lasten tauteihin. Teorioissa piikitys heikentää lasten vastustuskykyä tai aiheuttaa epilepsiaa, joten on turvallisempaa jättää rokottamatta.

Australiassa on otettu kovat keinot käyttöön. Jos lasten rokotteet eivät ole ajatasalla (rokotusohjelmassa rokotteet 12 tautia vastaan), niin lapsesta ei saakaan enää verohelpotuksia perheelle. Menetys vastaa n. paria tuhatta australian dollaria.

Vanhempien oikeutta valita lastensa hoitomuodot ollaan kaventamassa. Ja tietenkään puheet siitä miten viranomaiset kiristävät perheitä eivät tule laantumaan koskaan. Toisaalta, miten yhteiskunnan pitäisi reagoida kun tautiepidemiat palaavat ja terveydenhuollon kustannukset nousevat tautitapausten myötä? Hinkuyskä on yleistymässä, ja yhtenä taustatekijänä on bakteerikannan mutaatiot. Vanha rokote ei enää tepsi kaikkiin kantoihin. Hieman jännästi rokotevastaisen Australian Vaccination Networkin teksteissä tuota käytetään argumenttina sille, ettei hinkuyskää vastaan kannata rokottaa.

The fact is that we already have the highest level of childhood vaccination we have ever had in Australia - over 95%. Despite this, we have had an increase of over 10,000% in the incidence of whooping cough!


Vain n. yksi 200 lapsesta kuolee hinkuyskään Australiassa, joten onko se edes rokottamisen arvoista? Ainahan niitä lapsia voi synnyttää lisää.

3 comments:

tyy said...

Hinkuyskä, tuhkarokko, kurkkumätä, tekevät paluuta.

Syy: hölmöt rokotehihhulit.

Nasse-setä on hyvin vihainen.

Ofelia said...

Maud sai juuri puolitoistavuotisneuvolassa rokotteen, muistaakseni kai myös tuhkista vastaan, ja olen tyytyväinen. :) Olen kauhulla lukenut uutisia tuhkiksen lisääntymisestä Suomessakin. Parin viikon kuluttua tapaan hörhöjä, joista yksi ei ole rokottanut ainuttakaan useasta lapsestaan - vaikka pelkään rokotekeskusteluja (se yksi kun on erittäin painostava ja FANAATTINEN), toisaalta toivon niitä, että saisin aineistoa blogiin... ;-)

MrrKAT said...

Tehdessäni sukututkimusta näin miten ennen lapsia, meidänkin sukuhaarasta, oli kuollut hinkuyskään kuin kärpäsiä.

Vai että taudit muka vahvistaa ? Puutostaudit kanssa ? "Haavastako ne vahvoena noosookii" ? (Suom. haudastako he vahvoina nousevatkin?)