4.11.11

Uri Gellerin voimien selitys

Lusikantaivuttamisella kuuluisaksi tullut Uri Geller saapuu Suomeen. Iltasanomat lähetti Johannes Kotkavirran haastattelemaan mystistä miestä. 3.11.2011 ilmestyneessä lehdessä käytetään outoa kuvausta tästä mysteerimiehestä. Toimittaja käyttää hänestä sanaa mentalisti. Toivottavasti Uri ei loukkaannu verisesti, sillä kyseisellä sanalla tarkoitetaan henkilöä jolla ei oikeasti ole yliluonnollisia voimia. Uransa alku- ja keskivaiheilla Uri piti yllä mielikuvaa paranormaalista kyvyistään. 70-luvulla mies oli mainoslauseissaan aito telepaatikko, telekineetikko ja yhteydessä avaruusolioiden kanssa.

Uri - A journal of mystery of Uri Geller, by Andrija Puharich kirjassa Gelleristä tehdään ihmiskunnan lähettilästä ulkoavaruuden sivilisaatioille. Iltasanomissa kerrotaan, että Urin nykyinen ura keskittyy positiivisesta ajattelusta luennoimiseen. Muutenkin mies on vähätellyt yliluonnollisia kykyjään verrattuna 70-luvun villiin menoon. Ehkä se johtuu siitä, että Derren Brownin, David Blanen ja Criss Angelin kaltaiset esiintyjät tekevät vaikuttavampia temppuja yleisön edessä. Ajatuksia luetaan ja fysiikan lait menevät - näennäisesti - uusiksi, mutta miehet eivät väitä pokerinaamalla varustettuna, että heillä on oikeasti paranormaaleja voimia.

Uri selittää Iltasanomissa voimiensa alkuperää.

"Tieteellisesti katsottuna mitään salaisuutta ei ole, vaan selitys on yksinkertainen. Jokainen meistä oppii koulussa, mitä Albert Einsteinin suhteellisuusteoria tarkoittaa. Sen mukaan kaikki on tehty energiasta, joka värähtelee, ja jota ei pysty tuhoamaan. Näytökseni perustuvat tähän kaavaan, energiaa vapautuu jopa ajatellessamme."


Siitä saitte, skeptikot! Urin voima onkin ihan tavallinen luonnontieteellinen ilmiö.

10 comments:

Morze said...

Jokainen oppii koulussa, mitä suhteellisuusteoria takoittaa? Olisikin. Kyllähän suurin osa muistaa sen maailman tunnetuimman fysiikan kaavan, vaikka ei sitä ymmärräkkään. Suppean suhteellisuusteorian voisi varmaan oppia jo lyhyellä lukiomatemattikan, mutta ei sille opetussuunnitelmassa ole varattu niin paljon tilaa. Yleinen onkin sitten ihan toinen juttu.

Sähis said...

^nauroin mielessäni ihan samaa...Urin kommentista luin itsekin rivien välistä, että taitaa taikuri Geller vielä kaiken tavallisuuden lisäksi kuulua siihen valtaosaan tavallisia ihmisiä, jotka eivät todellisuudessa osaa yleistä suhteellisuusteoriaa, vaikka kuinka toisin luulevat.

Irja Viirret said...

Gelleri näköjään luottaa aivan suhteettoman paljon opinahjoihin ja hänen kuvastaan taisin saada lievän tartuntataudinkin koneeseen joskus huijausteni aikaan (aika paradoksaalista?) joten pakkohan se oli viimeinkin uskoa että kyllä sillä Urilla jotakin kykyjä on:) Mutta vaikka kuinka näihin kuviin piiloitetaan tauteja, en silti malta olla plaraamatta niitä?

Itselleni nämä suhteellisuusjutut tuottavat kyllä kovastikin päänvaivaa, enkä nyt tarkoita tätä pelkkää ulkoa opittua kaavaa.. eli sähis taisi osua enemmän kuin asian ytimeen?

Tomi said...

Morze olet oikeassa, ei suhteellisuusteoriaa opeteta lukiossa. Ei suppeaa eikä yleistä.

Toivoisin edelleenkin, että Uri taivuttelisi rautatiekiskoa ainaisten lusikoiden sijaan.

Tomi said...

Mitenkähän energia värähtelee?
Kenties Uri kertoo sen meille.

Tomi said...

Öö, Sähis, energian ja massa ekvivalenssi kuuluu suppeaan suhteellisuusteoriaan. Toki se on myös kekeisessä osassa yleisessä suhteellisuusteoriassa.

Sähis said...

Tomi: Taisi joo tulla pieni lapsus. Niin usein hömpässä vedotaan yleiseen suhteellisuusteoriaan, että kait se tulee näköjään siksi itselläkin luettua oletusarvoisesti. Tosin seison silti kommenttini takana, ettei Uri melko varmasti ymmärrä yleistä eikä varmaankaan edes suppeata suhteellisuusteoriaa ainakaan siinä määrin, että sen voisi millään tavalla liittää Lusikkamestarin taitoihin.

Massa on yhteidessä energiaan--> voi Uri taivutella lusikoita!?!? En osaa suhteellisuus teorioita todellakaan hyvin, mutta mun mielestä toi ei toimi ihan noin. Jompi kumpi meistä (Uri tai minä) on ymmärtänyt Einsteiniä väärin.

Morze said...

Paremminkin:
on olemassa Lorentzkontraktio-niminen ilmiö => on mahdollista taivutella lusikoita ajatuksen voimalla.

Anonymous said...

Huoh. Hiukan naurettavaa skeptikoiden tarttua taika"temppuihin". Ei kai kukaan tosissaan usko, että Uri Gellerilla olisi sen kummempia voimia, kuin muillakaan taikureilla. Kas, kun ei yritellä todistella, ettei klovnilla ole oikeasti punainen nenä tai vetten päällä ei voi kävellä :D

Skiriki said...

"Ei kai kukaan tosissaan usko, että Uri Gellerilla olisi sen kummempia voimia, kuin muillakaan taikureilla."

Kyllä uskoo. Minulla on tästä asiasta ihan lähipiiristä henkilökohtaista kokemusta. Tietämättömyys on häkellyttävän suuri voima, uskon voimanlähde joillekin ihmisille.

Mythbustersit ovat debunkanneet vetten päällä kävelyä. ;)