2.8.12

Homeopatian itsemurha Britanniassa, osa 2

Homeopaattien havahtuminen heitä säätelevien lakipykälien sisällöstä on ollut kutkuttavaa katseltavaa. He ovat myyneet vuosikymmenet sokeripillereitä sellaisilla terveysväittämillä, jotka eivät välttämättä soveltuisi myyntiä säätelevien lakien sisälle. Mutta viranomaiset eivät ole välittäneet tilanteesta, eivätkä homeopaatitkaan ole kokeneet tilanteen olevan korjaamisen arvoista. Laista ei tarvitse välittää, jos sen rikkomisesta ei seuraa sanktioita.

The Guardian -lehden Lay Scientist palstalla Martin Robbins kertoo uusimmista käänteistä. Skeptikot ovat tehneet valituksia viranomaisille. Virkamiehet on pakotettu tarkastelemaan tilannetta. Joitakin homeopaattisten tuotteiden valmistajia on erikseen pyydetty poistamaan tiettyjä homeopaattisia tuotepaketteja kauppojen hyllyiltä. Jos taikavedellä ladattuja sokeripillereitä ei ole hyväksytty oikeiden kanavien kautta lisenssoiduiksi lääkeaineksi, niin niillä ei pitäisi olla mitään asiaa hyllyihin. Jos niitä markkinoidaan hoitavina aineina, nääs.

Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, eli MHRA, on homeopaattisten tuotteiden sääntelyä valvova elin Britanniassa. MHRA lähetti kirjeen Helios Homeopathics firmalle viime vuoden syyskuussa. He selittävät saaneensa runsaasti valituksia skeptikoilta. Mm. Onnettomuus & Hätätapaus mainoslauseilla myytävät tuotteet pyydettiin pois myynnistä. Ne sisälsivät homeopaattisia valmisteita, joita ei oltu rekisteröity asianmukaisesti.

Helios Homeopathics valitti takaisin. He olivat yrittäneet rekisteröidä tuotteitaan vuosina 2000 ja 2003, mutta silloinen MHRA ei osannut tehdä tarvittavia päätöksiä niiden hyväksymisestä. Prosessi oli siis jäänyt kesken viranomaisten takia. Koska viranomaiset eivät näyttäneet välittävän rekisteröimisen suorittamisesta päätti Helios Homeopathics myös jättää kalliin ja aikaavievän prosessin kesken.

Homeopaatit huomauttavat, että he ovat myyneet vastaavia rekisteröimättömiä tuotteita 90-luvun alusta lähtien, ilman mitään valituksia viranomaisille. Onneksi ongelmat eivät lannista homeopaatteja. Heillä on nerokas idea lakisääteisten määräysten kiertämiseksi. Laillisesti! Kunhan he vain saavat luvan muuttaa homeopaattisten valmisteiden määritelmää. Helios Homeopathics selittää tarkemmin:

If necessary we could revise the manufacturing method, the labelling of the bottles and kit box to present them as non-medicines and non-homeopathic and market them as 'confectionery'. Customers who have an interest in homeopathy would still know how to use them and would continue to purchase them despite limited labelling. There would of course be media repercussions and uncontrolled sources appearing and confusion among the public and MPs who would demand a full explanation for the change.

This is an option which our customers would support if it ensured a continuation of the supply of kits until they are fully licensed.

Nykyiset määräykset tuotteiden rekisteröimisestä voitaisiin unohtaa, jos homeopaattiset sokeripillerit laitettaisiin myyntiin makeisina. Nam! Silloin ei enää tarvitsisi välittää terveysväittämistä. Asiakkaiden oletettaisiin itse tietävän miten erinimiset sokeripillerit vaikuttavat terveyteen. Nerokasta!

No comments: