1.8.12

Bemeriä telkussa, osa 2

Ajankohtainen kakkonen näytti Bemer -verisuoniterapialaitteen käyttöä. Yle uutisoi Bemerin ja Suomen Olympiakomitean yhteistyöstä. Mielestäni toimittaja Jaakko Loikkanen teki erittäin hyvän pätkän. Ohjelmassa käytetään objektiivisesti kysymysmerkkiä uskomushoito -sanan jälkeen.

Uutta minulle ohjelmassa oli Bemerin vastuunvapautuslauselman päivitys. Sen kerrotaan olleen tarkennuksen tarpeessa käännöstöissä. Siksi sitä muutettiin, kun Loikkanen oli tekemässä ohjelmaa. Toimittaja ihmettelee aivan oikein alkuperäisen vastuunvapautuslauselman löytymistä vielä saksankielisillä Bemer -sivuilla. En ole käännöstyön ammattilainen, joten annetaan asian olla. Toivottavasti Yhdysvalloissa solmitut vuokrasopimukset laitteen käytöstä (kts. lopun Disclaimerista kohta 18) on päivitetty samalla tavalla.

Bemerin opetuskurssilla näytetään diakuvaa myyjien rekrytoinnin tärkeydestä, sillä uusien myyjien koulutus tuottaa bonuksia. Heidän myymistä tuotteista viipaloidaan hierarkiassa ylempänä olevan taskuun siivu.

Suomen Olympiakomitean Jari Elo toteaa, että he ovat valmiita lopettamaan tuotteen käytön, kunhan ensin tulee tutkimusnäyttöä siitä ettei Bemerin käytöstä ole hyötyä. Sellaista saa varmasti odottaa, sillä tämänkaltaisissa tuotteissa on taustalla melko mielenkiintoinen voima.

Epäilemättä on totta, että Bemerillä ei ole havaittavia haittavaikutuksia. Magneettikentän tehot ovat niin pienet. Jotkut ovat ihmetelleet mikä tarkalleen on magneettisignaalin toimintamekanismi. Onneksi toimintamekanismilla ei ole niin väliä, jos haluamme selvittää toimiiko laite. On eri asia selvittää miten jokin toimii, kuin selvittää toimiiko se. Siksi oli mahdollista vertailla miten vitamiinipitoinen ravinto vaikuttaa ihmisiin, vaikka ei vielä tiedetty hölkäsenpöläystä orgaanisista yhdisteistä. Aivan kuten olisi mahdollista testata miten Imperial-luokan tähtituhoaja toimii, tietämättä miten se kulkee avaruudessa.

Bemer on laittanut viitteet viiteen tieteelliseen tutkimukseen sivuilleen.

Ensimmäisessä on testattu laitetta 37 multippeliskleroosipotilaalla. Itse paperia ei valitettavasti pääse lukemaan ilmaiseksi Alternative Therapies in Health and Medicine -julkaisussa. Tutkimusmenetelmän yksityiskohdat jäävät - toistaiseksi - selvittämättä, mutta tutkimuksessa mitattiin väsymyksen vähentymistä Bemeriä käyttävissä potilaissa verrattuna lumeryhmään. Lupaava paperi mutta ei kerro mitään siitä miten se toimisi urheilijoiden suorituksen parantamisessa.

Toisessa tutkimuksessa käytettiin soluviljelmiä ja koeläimiä. Magneettsignaali hidasti kasvaimien kasvua. Journal of Drug Targetin kautta ei valitettavasti pääse tutkimaan tarkemmin paperia. Paperin lyhennelmän perusteella väittäisin, ettei se kerro mitään siitä miten Bemer toimisi urheilijoiden suorituksen parantamisessa.

Kolmas tutkimus jää täysin mysteeriksi. Ehkä linkki on rikki.

Neljäs tutkimus jatkaa multippeliskleroosipotilaiden tarkastelua. Journal of Alternative and Complementary Medicinen (impact factor 1,69) sivuilta saa luettavaksi koko tutkimuspaperin (YES!). Menetelmä on kuvailun mukaan satunnaistettu ja tupla-sokkoutettu.

For this study, patients with MS were asked to lie down on the mattress for 8 minutes twice every day at their private home. Compliance of the patient was controlled by a special diary. In the treatment group (verum), the BEMER mattress was activated whereas in the control group (placebo), no magnetic field was generated although there was the typical BEMER sound.

Sen tarkempaa tietoa sokkouttamisesta ei irtoa. Aitoa magneettipulssia saaneiden väsymys väheni, kuten väheni myös lumehoitoa saaneiden. Toki aito hoito vähensi väsymystä enemmän. Suurin rajoitus johtopäätelmien tekemiselle on pieni otanta. Hoitoryhmissä oli yhteensä 37 potilasta. Esitutkimus kaipaa laajempia jatkotutkimuksia. Paperin perusteella väittäisin, ettei se kerro mitään siitä miten Bemer toimisi urheilijoiden suorituksen parantamisessa.

Viides tutkimus on maksun takana Electromagnetic Biology and Medicine (impact factor 0,73) julkaisussa, joten joudun jättämään sen tarkastelun väliin. PubMedin tarjoamassa tiedossa kerrotaan, että siinä tutkittiin koeputkiin laitettujen kantasolujen toimintaa heikossa sähkömagneettisessä kentässä. Paperin lyhennelmän perusteella väittäisin, ettei se kerro mitään siitä miten Bemer toimisi urheilijoiden suorituksen parantamisessa.

Bemer mainostaa tieteellisen tutkimuksen parhaimpana tasona tohtori Rainer Kloppin Mikrozirkulation – Im Fokus der Forschung -kirjaa. Jatkan aiheesta jos saan sen joskus kouriini.

9 comments:

Anonymous said...

Bemerin edustaja mainitsi jotain laitteen tuottaman magneettikentän sisältämästä informaatiosta, joka siis on se jutun juoni. Eli ilmeisesti "toimii" samaan tapaan kuin ShooTag.

Olympiakomitea ottaa asian ihan liian kevyesti, vaikka heidän tuellaan humpuukimaakarit pääsevät telkkariin myymään tuotteitaan. Ehkä seuraavalla kerralla jonkin pesukonemerkin edustaja pääsee telkkariin mainostamaan että tuleepa puhdasta pyykkiä Suomen urheilijoille. Eettiset säännöt ihan hukassa näillä kavereilla.

Anonymous said...

Insertti ei ollut objektiivinen, koska siinä oli vain yksi proffa joka kertoi omat uskomukset vähän samalla tavalla kun ravitsemusterapeutti Fogelholm kertoo LCHF:stä

Eettisyydestä niin sekä Coca Cola ja McDonalds ovat mukana myymään kansalle tervellistä juoma ja ruoka eikä kukaan ihmettele miksi lännessä kasvava määrä ihmisiä syö statinia ja ottavat insuliinia..

Luulin että tässä palstassa otetan selvää asiosta ja väitteet ovat tieteellisesti dokumentoitu.. mutta täällä näyttää olevan vaan uskovaisia

potpuri said...

Insertti oli median mittapuulla objektiivinen, koska siinä molemmat osapuolet saivat esittää kommenttinsa. Oletko muuten nähnyt YLEltä ohjelmaa, jossa McDonaldsin edustaja esittelee urheilijoille hampurilaisia?

ps. Montako Bemeriä olet jo myynyt?

Unknown said...

Myllykangas ei ole kuka tahansa tohtori, hän on ykkösasiantuntija kun puhutaan medikalisoitumisesta ja turhista uskomushoidoista. Hän on arvostellut ankarasti kaiken maailman vitamiinitohtoreita, joilla on rahankiilto silmissä, kun he kauppaavat täysin turhia vitamiinivalmisteita, joiden vaikuttavuus on next to zero. Suomessa tarvitaan ainakin yksi korruptoituneen lääketieteen arvostelija, sillä kaikenlaiset huijarit yrittävät tehdä rahaa ihmisten tietämättömyydellä.
Tosin, on Myllykangas aika ehdoton mielipiteissään.
Kiitos muuten hienosta blogista.

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

-> potpuri, aika heikko objektiivisuus mediaalta, maahantuoja joka ei ole lääkäri vastaan lääkäri Myllykangas. Olishan voinnut haastatella lääkäri joka käyttää Bemer-terapia niin asetelma olisi ollut objektiivinen. Ihmettelin Myllykangaksen ehdotonta mielipide, varsinkin kun hän mainitsi että ei ole edes kokeillut laitetta..

Juha Huuhaa said...

Laitteen höpöyden ymmärtämiseen ei tarvita lääkäriä. Sehän on ilmiselvä huijaus, perustiedot fysiologiasta riittävät. Montako bemer-laitetta olet myynyt?

Anonymous said...

Testattiin vastaavanlaista signaalia kuin Bemer signaali ja sen heikkenemistä väliaineessa.

Magneettivuon heiketessä logaritmisesti suhteessa etäisyyteen, amplitudiltaan pieni signaali latistui "flatiksi."

Tämä varmisti sen, että Monimutkainen patentoitu signaali joka pitäisi mikroverenkiertoa parantaa, ei kutittele edes ihokarvoja. Noin 80µT kentänvoimakkuus kelan pinnalla sulaa maton pehmusteen, vaatekerroksen sekä epätäydellisen kontaktin pintojen välillä niin lähelle nollaa, ettei sen kautta voi elimistölle välttää mnkäänlaista signaalia.

Vaikka signaali olisi toimivakin, (mitä se ei ole)se ei voi vaikuttaa ihmiskehoon millään tavalla,koska se hukkuu maapallon aiheuttamaan kohinaan, voimakkudeltaan 51µT.

Anonymous said...

Mitä mieltä ootte tuholaisten karkottaja PEST REJECT laitteesta?