28.7.13

Larry Silverstein ja tienatut WTC-miljardit

Viime viikon aikana New Yorkissa käytiin oikeutta eräistä kiinteistöistä ja niiden vakuutuksien ja vakuutusmaksujen seurauksista. Tuomari julisti, että vakuutusfirma oli jo maksanut tarpeeksi kiinteistöjen omistajalle. Lisäkorvauksia olisi turha pyytää. Omistaja halusi oikeudenkäyntiä hänen omaisuuttaan epäsuoralla tavalla vahingoittaneiden firmojen kanssa. Ei sinällään mikään mullistava päätös tuomari Hellersteiniltä, mutta tällä kertaa korvauksia oli vaatimassa Larry Silverstein ja kyseiset kiinteistöt olivat World Trade Centerin jämät. Hän halusi United Airlines ja American Airlines yhtiöt oikeuteen, sillä heidän lentokoneensa syöksyivät WTC-torneihin. Silverstein vaatii 3,5 miljardin dollarin korvauksia. Silversteinin edustaja totesi, että he aikovat vedota seuraavaan oikeusasteeseen.

Silverstein onkin ollut pitkään salaliittoteorioiden keskiössä. Hänen omistussuhteensa WTC-kiinteistöihin ja tuhoja seuranneiden korvauskiistojen julkisuus ovat nostaneet pinnalle melko selkeän idean siitä miksi iskut tehtiin. Tai ainakin niillä selitetään Silversteinin tienneen etukäteen iskuista.

Lampuri.fi kertoo yleisesti netissä kiertävän version tästä salaliittoteorista:

Tornit ja koko wtc-kompleksin vuokrasi 99 vuodeksi 24.7.2001 New Yorkilta ja New Jerseyn satamalaitokselta. Vajaa pari kuukautta ennen iskuja larry silverstein(in yhtiöt), joka jo ennestään omisti WTC 7 pilvenpiirtäjän, 47 kerrosta.   Vuokrahinta torneista oli 3,2 miljardia dollaria, josta Larryn omia rahoja 14 miljoonaa. larry otti rakennuksille 3,5 miljardin dollarin vakuutukset ja hän vaatii korvauksia maksettavaksi tuplana (7 miljardia) kun vahinkojakin oli kaksi ! Korvausehtoihin laadittiin erikseen pykälä terrori-iskujen varalle. Ensin korvaus tuli yhdestä vahingosta mutta lopulta larry sai korvauksia 5 miljardia eli vanhan matikan mukaan voittoa tuli tästä 7 viikon omistuksesta 1,8 miljardia dollaria. silverstein on terävä juutalainen liikemies ja juutalaisista on lisää juttua juutalaiset sivulla.
 Verkkomedia esittää saman hieman sivistyneemmin:

WTC omistaja Larry Silverstein ehti sopivasti tuplata vakuutuksensa kompleksille juuri ennen "hyökkäystä". Lisäksi 12. syyskuuta on valmiina oikeuspaketti, jossa Silverstein väittää kahden erillisen koneen iskun tarkoittaneen kahta erillistä terroristihyökkäystä hänen omaisuuttaan kohtaan = kaksinkertaiset vakuutusrahat. Keissi viedään eteenpäin vauhdilla lakimiesarmeijan turvin ja Silverstein voittaa oikeustaistelun. 15 miljoonan vakuutussijoitus tulee takaisin lähes 5 miljardin vakuutustuloina.

Todellakin, Larry sai korvauksia useita miljardeja dollareita! Se ahne juutalainen ketku!

Lopulta kiistojen jälkeen Silverstein siis tienasi korvauksilla taskuisinsa  4,577 miljardia dollaria.

Mitä tähän salaliittoteoriaan voi vastata?

TL;DR, Silverstein on velvollinen maksamaan jälleenrakentamisen, mutta hänellä ei ole siihen tarpeeksi rahaa.

Voimme ottaa hieman enemmän selvää siitä miksi Silverstein yritti vaatia tuplana korvaksia, ja  vaati sitten vielä erikseen lentoyhtiöiltä lisää. Se sama WTC-kompeksin vuokraus 99 vuodelle vaatii myös sitä, että tuhojen sattuessa vuokraa maksava taho - ja nyt tarkkana pojat ja tytöt - kustantaa jälleenrakentamisen.

Ennen iskuja Silverstein oli ottamassa vain 1,5 miljardin dollarin korvaussummaa vakuutussopimukseen. Näin vuosittaiset vakuutusmaksut saataisiin pienemmäksi.

In its court papers, Swiss Re shows how Silverstein first tried to buy just $1.5 billion in property damage and business-interruption coverage. When his lenders objected, he discussed buying a $5 billion policy. Ultimately, he settled on the $3.5 billion figure, which was less than the likely cost of rebuilding. His lenders, led by GMAC, a unit of General Motors , which financed nearly the entire cost of the lease, agreed.
Jos lainanantajat eivät olisi valittaneet liian pienestä korvaussummasta sopimuksessa, niin Silverstein olisi ollut todella pahassa pulassa tuhojen jälkeen.

Sen lisäksi hänellä ei vielä edes ollut valmista vakuutussopimusta, sillä omistuksen siirto satamalaitokselta tehtiin niin lähellä syyskuun 11. iskuja. Sopimuksen yksityiskohdista oltiin vielä kiistelemässä. Tämän takia Silverstein joutui, ja joutuu vieläkin, käymään hankalaa oikeusprosessia vakuutusyhtiöden kanssa.

Koko korvauskiistan ajan Silversteinin firma on maksanut vuokraa rakennuksista joita ei ole olemassa. Tuo vuokra on ollut kymmenen miljoonaa dollaria kuukaudessa.

Ja mitä se on maksanut näin yli kymmenen vuotta iskujen jälkeen? Hieman yllättäen kerrostalojen rakentaminen Manhattanille ei olekaan täysin ilmaista. Projektista on esitetty erilaisia arvoita. Yhteensä summa on siellä kymmenen miljardin paikkeilla. Kustannuksiin osallistuu useampi taho.

Jälleenrakentaminen syö joka tapauksessa Silversteinin varoja. Pelkästään One World Trade Center pilvenpiirtäjän rakentamiseen uppoaa yli miljardi dollaria Silversteinin saamasta korvaussummasta. Satamalaitos maksaa toisen miljardin. Osavaltio toimittaa loput. Se on maailman kalleimpia rakennusprojekteja. WTC-kompleksin jälleenrakentamiseen kuuluu useampi toimistorakennus. Pelkästään Two World Trade Center on haukkaamassa myös yli miljardin suoraan Silversteinilta. Three World Trade Centerin kohdalla rahoitus onkin jo hankalampaa. Rakentaminen on jäissä kunnes uudelle rakennukselle löytyy tarpeeksi vuokralaisia. Pienimpiin projekteihin kuuluva uusi WTC 7 on pystyssä, koska osan kuluista sai paikattua jälleenrakentamiseen tarkoitetuilla joukkovelkakirjoilla. Ilman niitä Silverstein olisi tehnyt tappiota WTC 7 tuhoutumisella.

Jos Silversteinilla oli jonkinlainen ennakkotieto syyskuun 11. iskuista ja WTC-tornien tuhoutumisesta, niin todennäköisesti salakavala juutalainen olisi keksinyt hieman paremman ja luotettavamman tavan tienata.

1 comment:

Anonymous said...

Oliko tolle WTC7:n muuten joku selitys? Mun muistikuvan perusteella se oli ainoo jotenkin epäselvä tapaus. Voi toki olla, että oon missannu asian kokonaan, kun ei oo tullu mitenkään erityisen tarkkaan kaiveltua tietoa aiheesta.