20.8.08

Väärää tietoa homeopatiasta

Kotiini tuleva Pirkka-lehti yllättää. Sen lemmikkipalstalla kehutaan homeopatiaa: Pirkka 9/2008, s. 76. Haastateltu homeopaatti Minna Taka pääsee mainostamaan omaa toimintaansa, mutta samalla lukijoille kerrotaan väärää tietoa homeopatiasta.

"Homeopatia perustuu samankaltaisuuden periaatteeseen: sellaista ainetta, joka aiheuttaa sisäisesti nautittuna tiettyjä oireita, voidaan laimennettuna lääkeaineena käyttää samanlaisten oireiden parantamiseen jo sairastuneilla yksilöillä."


Homeopatia ei ole "laimennettua lääkeainetta," vaan ainetta jossa ei enää ole lääkeainetta. Kukaan homeopaatti ei voi erottaa toisistaan tavallista vettä ja vahvinta potensointia sisältävää homeopaattista lääkeainetta vedessä. Homeopaattisessa liuoksessa ei ole enää molekyyliäkään alkuperäisestä "lääkeaineesta."

Myöhemmin toistetaan samaa virheellistä tietoa:

"Homeopaattiset valmisteet sisältävät kasveista, eläimistä ja mineraaleista taltioituja luonnonaineita ja ovat Suomen Lääkelaitoksen rekisteröimiä ja hyväksymiä."


Alunperin aineena on mitä moninaisemmat lähteet, mutta ne eivät päädy lopulliseen homeopaattiseen tuotteeseen. Kaikkein eniten potensoiduissa "lääkeaineissa" laimentaminen tehdään niin maan perusteellisesti, ettei alkuperäisestä aineesta ole jäljellä molekyyliäkään.

Eikä Suomen lääkelaitoksen rekisteröiminen ja hyväksyntä kerro meille paljoa lääkkeen tehosta. Niin on vain varmistettu, että purkeissa on sitä mitä pitäisi eikä purkitettu aine ole vaarallista. Onneksi moka ei ole vaarallinen, jos lääkepurkkien etiketit menevät sekaisin. Homeopaateilla on ongelmia ottaa haastetta vastaan kun purkit pitäisi tunnistaa.

Homeopaattista hoitoa tarjotaan yleensä kaikkiin mahdollisiin lemmikkien vaivoihin, eikä lajeilla ole kuulemma mitään väliä: fyysinen kipu, psyykkiset oireet, ahdistus, stressi. Kaikkiin löytyy lääkeaine. Millään lääkeaineella ei ole mitään sivuoireita. Onneksi Taka ei kehu koulukuntaansa näin vuolaasti, tai sitten tekstin kirjoittanut Jonna Hietala on jättänyt ne pois.

Pirkka-lehden lukijalle voi jäädä sellainen käsitys, että homeopatia on vain sellainen koulukunta, jossa käytetään laimennettuja lääkeaineita. Eihän siinä ole mitään ihmeellistä? Mutta kyseessä on aivan eri asia. Siihen on syynsä miksi skeptikot puhuvat taikavedestä. Siihen on syynsä miksi homeopaatit rakentavat teorioita vesimolekyylien muistista, joka perustuu värähtelyihin, kvanttimekaniikkaan tai johonkin muuhun. Homeopatian mekanismi on kuitenkin vielä tunnetun kemian ja fysiikan ulkopuolinen asia.

Haastateltu homeopaatti kiinnostui eläinhomeopatiasta tyypilliseen tapaan. Perinteinen lääketiede ei auttanut lemmikkejä, joten hän käväisi homeopaatilla. Vaiva lähti homeopaattisia valmisteita käyttävän eläinlääkärin luona. Koska matkat parannuksen luokse olivat pitkiä, päätti Taka opiskella itse homeopaatiksi. Homeopaatit voivat myydä homeopaattisia tuotteita. Oletko kuullut lääkäristä, joka myy itse lääkkeitä?

Pirkka-lehden homeopaatti tarjoaa kotisivuillaan myös magneettiterapiaa lemmikeille. Magneettiterapialla mainostetaan olevan tyypilliset ympäripyöreät edut: verenkierron stimulointia, solut työskentelevät tehokkaammin, hapenottokyky paranee ja kaikki on kokonaisvaltaisempaa.

4 comments:

Tino Rossi said...

Nämä lemmikkijutut ovat aina vaikeita kinattavia kun ei voi vedota niin suoraan placeboon kuin ihmisten kohdalla.

Tiputin kerran saippuaisen tiskirätin avoimeen akvaarioon ja vaihdoin sitten paniikissa vettä. Parin viikon päästä kalat ja kasvit voivat paremmin kuin ennen!

Syy oli tottakai huolellisessa siivoamisessa ja sitä seuraanneessa korostetussa huolenpidossa. Yhtä hyvin voisin suositella laimeaa fairyliuosta kalojen hoitoon, onhan siitä selkää näyttöä!

Anonymous said...

Luin kerran novellin, jossa oletettiin, että homeopatian mainostama veden muisti on totista totta. Ihmisistä tuli kuolemattomia, kun valtameristä ja muista vesistöistä tuli äärimmilleen potensoituja jokaiseen sairauteen auttavia superlääkkeitä.

Läpinäkyvä sammakko said...

Mitä ihmeen "lääkeaineita"?

Puhdasta vettähän ne on, osoitettu useissakin testeissä.

Paholaisen Asianajaja said...

Mutta kun homeopaatit väittävät, että vedellä on muisti. Vesimolekyyli pystyy siis muistamaan sitä monimutkaisemman molekyylin (ja molekyylien) koostumuksen. Homeopaattisen valmisteen tehoa _lisätään_ laimentamalla ja potensoimalla sitä yhä uudelleen. Olennainen osa prosessia on veden tömäyttely ja ravistelu.