23.12.08

Jumalaton ohjelma

Eilen eetteriin ilmestyi Epäkorrektia, Tuomas Embuske! Jumalaa ei ole!-ohjelma. En yleensä katso kyseistä sarjaa. Teeman takia koin tarpeelliseksi tehdä poikkeuksen. Se kannatti. Ruutuun pääsi pesukestäviä uskomattomia puhumaan ajatusmaailmastaan. Jumalattomuudesta turisi mm. Esko Valtaoja, Hannu Lauerma ja Robert Brotherus. Näistä cooleimman ja asiallisimman vaikutelman antoi Lauerma, jonka äänensävy huokuu asiantuntevuutta. Ei sillä, että muilla olisi ollut ongelmia ulosannin kanssa. Tosin Brotheruksen puhetapa antoi ymmärtää, että juuri ennen kuvauksia joku pappi oli potkaissut hänen koiraa. Ymmärrettävästi ateismi on vakava asia Brotherukselle. Televisiossa mainittiin asioita joita sieltä ei yleensä kuule näin suoraan sanottuna. Valtaoja ilmoittaa, että Raamattu on ristiriitainen.

Toki ääneen pääsevät myös uskovaiset. Nokia Mission kannan sanoo nainen. Kuvamateriaaleissa aitoa hihhulointia. Hän tietää, että "Raamattu on 100% tosi". Nooan arkkeineen päivineen. Arkki on kuulemma Araratin vuoristossa. Onneksi en ollut juomassa mitään, sillä olisin tarvinnut uuden läppärin.

Enbuske toitottaa myös tapakristittyjen vastuuta. Kun asioille annetaan immuniteetti Pyhä-sanan turvin, niin myös mitä karmeimmat asiat voidaan naamioida saman Pyhän alle. Miksi tapakristityt opettavat lapsille asioita joihin eivät itse usko?

Veli Toukomies kertoo oman tarinansa. Entinen lestadiolainen pappi järkeili itsensä ulos uskosta. Uskonnoilla on vielä merkitystä Toukomiehelle, sillä ne ovat suuria kertomuksia. Hyviä ja opettavaisia tarinoita. Kirjoja ei pitäisi ottaa kirjaimellisesti totena.

Lauerma kertoo mm. ihmeparantumisien vähemmän tunnetusta taustasta. Kun ihmeparantumisia seurattiin Suomessa, niin ainuttakaan parantumistulosta ei löydetty. Itsemurhat olivat tosin tavallista korkeammalla tasolla.

Jakso on ehdottomasti katselemisen arvoinen. Nyt täytyy seurata minkälaista palautetta Enbuske saa.

3 comments:

Roope Kasvi said...

Suosittelen Hannu Lauerman kirjaa "Huijaus...", nyt saa tilattua pokkarina Akateemisesta alle kympillä :)

Paholaisen Asianajaja said...

No perk... Nyt vain jostain aikaa lukea kirjoja. Jonossa vieläkin tusinan verran opuksia.

Etsijä said...

Enbuske meni ainakin yhdessä kohdassa hiukan epäloogisuuden puolelle.

Tämän vielä allekirjoitan:

"Se sattuma, että päädymme kaikki maailmaan, on uskomattoman hieno, joten kaikki on plussaa. Se, ettei tästä todennäköisesti tule palkintoa eikä rangaistusta jälkikäteen, on helpottava ajatus."

Mutta ateistin kannalta tässä ei ole mitään järkeä:

"Se, että joku ilkeän ja sadistisen isän kaltainen Big Brother ei luekaan meidän ajatuksiamme, on helpotus, eikä mistään Saatanasta."

Miksi ateistille pitäisi olla helpotus, että joku, jonka ei usko edes olevan olemassa, ei "luekaan meidän ajatuksiamme"?