30.12.08

Luonnollista hoivaa HyväTerveys-lehdessä

HyväTerveys-lehdessä otetaan selvää vaihtoehtohoidoista. Nina Riihimaa on tarkastellut vyöhyketerapiaa, homeopatiaa ja kuusenhavu-uutteita. Asioista kerrotaan yllättävän hyvin. Alussa on pieni talukko, josta voi verrata lääketieteen ja vaihtoehtohoitojen eroja.

Lääketiede:

- hoidon teho pitää osoittaa tutkimuksin
- hoidon toimintamalli tunnetaan
- ammattilaisilla lupa hoitaa
- hoito pirstaloitunut erikoisaloihin
- tutkimustieto tärkeää
- tiedettä

Vaihtoehtohoidot:

- sokkotutkimuksia ei tehdä
- toimintamallia ei ole selvitetty
- hoidon antajia ei valvota
- hoidetaan koko ihmistä
- usko paranemiseen tärkeätä
- hoitoa


Tuollainen lista ei ehkä tee kaikkia tyytyväiseksi. Varsinkaan vaihtoehtohoitoja markkinoivia. Juttu muuttuu vielä paremmaksi. Riihimaa kirjoittaa, "Useimmista vaihtoehtohoidoista ei ole haittaa, joskaan ei hyötyäkään. Niiden tehoa ei ole pystytty tutkimuksissa osoittamaan, siksi niitä ei ole otettu lääketieteen piiriin."
Sitten selvitetään ketkä käyttävät vaihtoehtohoitoja, ja miksi he tekevät niin. Usein vaihtoehtoja haetaan vain lieviin vaivoihin. Viimeisenä keinona pitkän sairauden päälle. Lääkkeitä käytetään rinnakkain luontaistuotekaupan rohtojen kanssa. Puolet asiakkaista käyttää luontaistuotteita ja lääkkeitä yhtä aikaa. Moni ei jätä hoitojaan vain vaihtoehtoisten keinojen varaan. Juuri tällaiset tapaukset ovatkin pulassa, jos lääketieteellinen hoito ei kelpaa.

Tuotteita markkinoidaan jollain muulla kuin tieteellisillä tuloksilla. Ihmisten omat kokemukset leviävät, ja niiden perusteella päätetään itse kokeilla rohtoja. Ihmiset kuuntelevat intuitiota järjen yli. Kukaan ei elä pelkän järjen voimin. Jotkut käyttävät sitä enemmän kuin toiset. Vaihtoehtohoitoa aletaan kokeilemaan, sillä sen toimimista pidetään mahdollisena.

Ihmisiä muistutetaan kysymään lääkäriltä ennen kuin alkaa popsimaan vaihtoehtoisia pillereitä tai -uutteita. Jotkut vaihtoehtotuotteet voivat vaikuttaa lääkkeiden toimimiseen. Suolistoon tai maksaan vaikuttavat vaihtoehtohoidot voivat pilata koko lääketieteellisen kuurin, tai jopa aiheuttaa leikkausten perumisia. Luontaistuotteet sisältävät vaikuttavia aineita - toisin kuin homeopaattiset valmisteet - joten niillä on ihan oikeita vaikutuksia kehossa.

"Näyttöä on esimerkiksi masennuksen hoitoon käytetyn mäkikuisman vaarallisuudesta. Se estää muiden lääkkeiden, kuten verenohennukseen käytetyn varfariinin ja ehkäisypillereiden, vaikutusta. Muita rohdoksia, joiden on todettu haittaavan lääkehoitoja, ovat muun muassa gingsengn, neidonhiuspuu ja ubinoni."


Tekstissä kerrataan miksi hoidon vanhuuteen ei kannata vedota. Hoidon ikä ei kerro meille sen toimivuudesta. Lääketiede on kuitenkin kehittynyt satojen vuosien ajan, joten vuosituhansia vanhalle keinolle luulisi löytyvän tehokkaampaa ja turvallisempaa vaihtoehtoa.

Riihimaan kirjoittama artikkeli on hyvä opas vaihtoehtohoitojen maailmaan. Syöpäjärjestön pääsihteeri ja lääkäri Harri Vertio kertoo monta hyvää nyrkkisääntöä, joiden avulla voi välttää turhimpia vaihtoehtoja. Aina kannattaa tarkistaa hoitajan ammattipätevyys. Kaikkia hoitoja ei valvota kuten lääketieteen puolella tehdään, vaan kuka tahansa voi kutsua itseään homeopaatiksi. Koulutettu homeopaatti on käynyt peruskurssit ja hänen vastaanottoaan koristaa jonkinlainen todistus. Manipulaatiohoitoja antavat ovat Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen rekisterissä. Kaikki muut pätevät mm. Luonnonlääketieteen keskusliitto ry:n joukoissa.
Vältä sellaisia hoitoja joiden luvataan parantavan kaikki vaivat. Liian hyvät lupaukset ovat merkki siitä ettei kaikki ole kohdallaan. Jos hoitoa kehuu vain yksi asiantuntija, niin kannattaa kysyä miksi kaikki eivät ole kehumassa.

Mutta ainakin yhdestä vaihtoehtohoidon esittelystä puuttuu jotain olennaista. Kun sivupalkissa kerrotaan homeopatiasta, jää sanomatta kyseisen vaihtoehdon maaginen elementti. Se sentään sanotaan, ettei homeopatian vaikutusmekanismia ole selitetty, eikä sen tehoa ole osoitettu lääketieteellisissä tutkimuksissa. Mainitsematta jää kuitenkin se mikä tekee homeopatiasta taikaa. Homeopaattiset valmisteet valmistetaan laimentamalla raaka-aineita (joihin kuuluvat mm. koiran uloste ja Oscillococcinum). Raaka-aineiden laimennusta tehdään niin paljon, ettei raaka-aineesta jää jäljelle molekyylin molekyyliä. Mutta parantava teho jää jotenkin laimennettuun aineeseen. Homeopaatit kutsuvat sitä informaatioksi. Minä kutsuisin sitä taiaksi.

No comments: