29.2.08

Huuhaata jälleen Etelä-Afrikasta

Danie Krugel jatkaa uskomattomien aparaattien keksimistä. Mies nousi lööpeihin Löytäjällään. Laite tarvitsee vain hiuksen tai vastaavan dna-näytteen, jonka avulla pystytään havaitsemaan saman dna:n signaali. Näin pystytään löytämään piilotettuja ihmisiä ja haudattuja ruumiita. Madeleine McCannin ruumista ei ole (vielä) löydetty, vaikka Krugel antoi asiasta vinkin aparaattinsa avustuksella. Kas kummaa. Ehkä hän virittelee laitettaan vielä tarkemmaksi. Pieni takaisku ei saa häiritä maailmankaikkeutta mullistavaa laitetta.

Nyt Krugelilla on toisenlainen ilmiantaja. Verinäytettä heilutetaan laitteen edessä. Potilaan värinäytteistä selviää onko hänellä syöpä vai ei. Laitteeseen on jotenkin "ladattu" syöpäsoluja, joita käytetään syövän tunnistamisessa. Erona edelliseen laitteeseen, havaintoetäisyys on vain muutaman metrin luokkaa. Krugel ei ole vielä alistanut laitettaan double-blind kokeisiin. Voimme olla varmoja, ettei niin tule koskaan tapahtumaan. Huhujen mukaan tälle laitteelle ollaan kuitenkin hakemassa patenttia. Etelä-Afrikan patenttitoimisto on siitä erikoinen, ettei se vaadi edes esitystä laitteen toimimisesta. Täytyy muistaa ettei onnistunut patentti tarkoita, että patentoitu laite toimii. Patentointi turvaa vain keksijän yksinoikeuden laitteeseen. Säädökset tietenkin vaihtelevat maiden mukaan.

Pohdintaa blogini nettiliikenteestä ja Paljastus

Nyt kuukauden päättyessä katsastin Sitemeter.com antamat tiedot tämän kuukauden "saaliista." Näyttää siltä, että kirjoitteluni vetää puoleensa n. 7000 vilkaisua per kuukausi. Se taitaa olla ihan hyvin näinkin epämääräisistä aiheista kiinnostuneen ihmisen kannalta. Sähköpostiini on tupsahdellut vinkkejä, palautetta ja huomautuksia virheistäni. Siitä kiitos kaikille! Muistakaa moittia minua jatkossakin.

On myös hauska huomata millaisilla hakutermeillä ihmiset löytävät blogiini:

"Seksiä miesten kanssa"

"Dildo perseessä"

Sen siitä saa kun bloggailee republikaaneista.

Maaliskuussa laajennan paperiselle puolelle. Skeptikko-lehden päätoimittaja pyysi minua pakinoitsijaksi neljän pakinan ajaksi. Saisin teksteistä jopa jonkinlaisen korvauksen. Lakimieheni neuvottelevat vielä heidän lakimiesten kanssa, joten en osaa sanoa varmaksi mihin maahan rakennan kartanon ja helikopterikentän. Toivottavasti saan puristettua pihalle tarpeeksi hauskoja ja opettavaisia juttuja. Haluaisin jatkaa kyseisen lehden parissa vielä monta vuotta. Olen pitkään pohtinut sitä miten voisin auttaa Skepsis ry:n toimintaa. Itse en aikataulujeni takia pääse luennoille tai kokouksiin. Ensimmäinen pakinani on vanhan bloggauksen tuunausta, mutta sitä seuraavat ovatkin sitten yksinoikeudella Skeptikko-lehden sivuilla.

28.2.08

Aavistus vaaleanpunaisesta huijauksesta

Jokin aika sitten kuuntelin messuilla kuinka nainen selittää ja myy ihonhoitotuotteita. Esityksessä oli jotain outoa. En vielä silloin ymmärtänyt mitä se outo asia oli. Sitten viikkoja myöhemmin sama nainen tuli liikkeeseen ostamaan lahjaa. Kuulin, että sellainen annetaan vuosittain lahjaksi vuoden parhaalle myyjälle. Lahja oli halvimmasta päästä timanttisormuksia.

Ilmoitin olevani halukas ottamaan vastaan "ilmaisen ihonhoitotilaisuudesta." Sovimme tapaamisen kotonani. Saan esittelyn tuotesarjan luojasta, historiasta, ja ennen kaikkea, kuulen siitä miten tuotteiden myyminen on mullistanut myyjän elämän. Hänellä on enemmän vapaa-aikaa, tulotaso hyvä. Suosittelee tuotteiden myymistä mukavan tulolisän saamiseksi. Hänen jakamassa lapussa tiedustellaan olisiko asiakas kiinnostunut tulemaan myyjäksi. Esittelypuheen aikana kuulen myös, että tuotesarjan perustajaan kohdistui pilkkaa; "Miten tuollainen bisnesidea voi toimia?"
Lisäksi huomasin, että myyjä piti ranteessaan kultaista rannekelloa. Piti osoittaa olevansa menestynyt. Sehän kuuluu myyjän peruspilareihin, joten se ei ollut outoa. Suomessa on tuhansittain tämän tuotesarjan myyjiä, ja heitä tarvitaan aina lisää, sain kuulla.

Tuotesarjan laadukkaassa esitteessä on houkuttelevia sanoja:

"Tee unelmistasi totta"

Vau! Kukapa ei haluaisi tehdä unelmistaan totta.

"Aktiivisesti toimivana [työntekijänä] sinulla on rajattomat ansiomahdollisuudet, joustavat työajat, mahdollisuus henkilökohtaiseen kehitykseen ja muiden naisten fantastinen tuki."

Varmasti houkuttelevaa. Kuitenkin kaikki mitä kuulin ja näin osoitti merkkejä jostain tutusta asiasta. En tietenkään halunnut tuotesarjan myyjäksi, mutta sisäinen skeptikko haistoi huuhaata. Epäilykset pysyivät päässä, ja päädyin googleen.

Sieltä löytyikin sivu, jossa kerrottiin se asia joka tuntui oudolta.

PinkTruth

Kyseessä on myyjiin kohdistuva pyramidihuijaus. Nainen värvätään mukaan. Hän lähtee myymään tuotteita, kunhan ensin tilaa myyjän aloituspakkauksen. Kun onnistuu värväämään lisää myyjiä, pääsee etenemään firman sisäisessä arvoasteikossa. Kun saa värvättyä tarpeeksi, saa "alaisten" myynneistä isommat välityspalkkiot. Jne. Jne. Värväystä kannustetaan erilaisilla bonuksilla. Jotta saisi suuremmat provikat, pitäisi saman kuukauden aikana kaikkien alaisten tehdä tilaus, plus itse tilata n. 600 $ tilaus. Jotta myyjä saa bonuksia, täytyy vastaavien ehtojen täyttyä. PinkTruth kertoo tarkemmin. Tällaisten tapahtuminen on erittäin epätodennäköistä, mutta negatiivisia kommentteja ei tietenkään esitetä värväysvaiheessa. Positiivinen ajattelu vie voittoon.

Itse tuotteet kyllä toimivat. Ostinkin itselleni pari tuubia. Arvioni mukaan ne ovat parempia kuin kaupan hyllystä saatavat aineet. Olen niin tarkka kauniista ihostani.

Rokotepelottelun seuraukset Britanniassa

BBC uutisoi Britanniaa kohdanneista tuhkarokkotapauksista. Lisäystä on paikoittain peräti 30 %, ja lukemat ovat korkeimmillaan sitten vuoden 1995. Viime vuonna havaittiin 971 tapausta. Sitä edellisenä vuonna 740. Lääkärit toistelevat ettei rokotteiden ole havaittu olevan vaarallisia, eikä rokotteet-aiheuttavat-autismia-kohulle ole löytynyt lääketieteellistä perustelua, mutta rokotteiden ottaminen ottaa kuitenkin koville. Tuhkarokkotapaukset keskittyvät tiettyihin ryhmiin; matkustaviin ja uskonnollisiin yhteisöihin.
MMR-rokotteita otetaan yhä enemmän vuosittain, mutta niiden tarjoamaa suojaa vaille jää vielä moni lapsi.

27.2.08

Oh Noes! Expelled pulassa!

Expelled-elokuva on saanut muutaman arvostelun ennen ensi-iltaa. Orlando Sentinel-lehti sai kutsun megakirkossa pidettävään näytäntöön. Kutsut oli tarkoitettu papeille. Kriitikko Roger Moore ei välittänyt tästä, eikä allekirjoittanut luottamuksellisuuteen sitovaa sopimusta. Eikä hän tykännyt elokuvasta. Negatiivinen arvostelu aiheutti hälytystilan Expelled-elokuvan tekijöiden parissa. Expelled-sivuston uutiskirjeessä oli tällaista:

We already had our first security breech [sic] and are asking YOU now for your support to stand up for EXPELLED: No Intelligence Allowed. Hosted by Ben Stein, EXPELLED contains a critical message at a critical time. As an underdog in Hollywood right now, we need your support.

Recently Robert [Huom: Oikea etunimi on Roger] Moore, a film critic from The Orlando Sentinel pretending to be a minister, snuck into a private screening, did not sign a Non-Disclosure Agreement, and criticized the film the next day in his article.

Moore compared Stein, who is Jewish, to Holocaust Deniers and charge that Stein's linking of Darwinism to the Holocaust was "despicable." Stein states, "The only thing I find despicable is when reporters sneak into screenings by pretending to be ministers. This is a new low even for liberal reporters."


Tekopyhyys on vahvasti läsnä, kun vapaiden ajatusten puolustajat kauhistelevat sitä, kun joku on nähnyt heidän tekeleensä (Roger ei teeskennellyt olevansa pappi) ja menee sitten vielä kirjoittamaan siitä lehteen. On myös perin kummallista, että yleisölle tarkoitetun elokuvan näkemistä kontrolloidaan näin rajusti. Ans kattoo miten Ben Stein reagoi kun ensimmäiset murskakritiikit ilmestyvät valtamediassa. Tosin ne kirjoitetaan hieman säyseämpään sävyyn kuin tuo Robert Mooren tekemä teksti.

Laitan loppuun vielä ironisen lainauksen Expelled-blogista:

Big Science doesn't like it when they can't control the message: it's why we made EXPELLED

26.2.08

Kaunis morsian. Onko siinä Windows vai Linux?

Scientific American, March 2008, sisältää David Levyn haastattelun, jonka on tehnyt Charles Q. Choi. Levy on keinoälyyn keskittyvä tutkija. Hän on esitellyt kuvaa, jossa alttarille astelee onnellinen pari: Morsian ja robotti.

Miksi kukaan haluaisi mennä naimisiin robotin kanssa? Levy sanoo, että se on parempi vaihtoehto kuin olla yksinäinen, onneton ja kurja. Robotti pystyy käyttäytymään ja sanomaan samoja asioita kuin ihminen. Tarvittava teknologia ei ole kaukana horisontin takana. Robotin tarjoama rakkaus olisi tietenkin illuusio, mutta onko sillä väliä jos se tekee ihmisen onnelliseksi, Levy kysyy.

Robottien kehitys (tai älykäs suunnittelu) on tuonut ne pois autotehtaista ihmisten olohuoneisiin. Ja pian myös makuuhuoneisiin. Roomba pölynimuri, Tamagotchit ja Sonyn Aibo ovat esimerkkejä kotiroboteista. Japanilaiset ovat erikoistuneet "lempinukkeihin", eli aidon kokoisiin ja -tuntuisiin versioihin naisista, mutta osataan sitä Yhdysvalloissakin. Toistaiseksi niihin ei ole asennettu ihmisten liikkumista matkivaa mekaniikkaa.

Robotit voidaan ohjelmoida kunkin yksilön tarpeiden, harrastusten ja haaveiden mukaan. Sekaan laitetaan tietenkin sopiva määrää kitkaa, jotta suhteesta tulisi aidompi. Levy huomauttaa, että ihmiset eivät rakastu algoritmiin, vaan vakuuttavaan simulaatioon toisesta ihmisestä, ja vakuuttavilla simulaatioilla on merkittäviä vaikutuksia ihmisten elämään.
Pienet lapset voivat reagoida sympaattiseen robottiin aivan kuin se olisi elävä olento. Kun robotin akku loppuu, niin lapsi voi sanoa: "kauniita unia." Ihmiset voiva myös alkaa tykätä ohjelmista jotka antavat vinkkejä ja tukevat netissä pelattavaa blackjack-peliä.
Moderni tekniikka on mahdollistanut rakastumisen toiseen ihmiseen ilman ainoatakaan kasvotusten tapaamista. Internetin välityksellä rakennetaan vahvoja tunnesiteitä, ja jopa sovitaan naimisiinmenosta. Robottien tulevaisuuden kannalta olennaisinta onkin se miten ihminen kokee ja tulkitsee robotin antamat viestit.

Helen Fisher on tutkinut romanttista rakkautta, ja ehdottaa kolmea komponenttia rakkaudelle: seksi, romanssi ja syvä kiintymys. Kaikkia näitä saadaan aikaan erilaisilla tavoilla. Seksihalujen sytyttämiseen voi riittää pelkkä elokuva tai kirja. Sitoutuminen ja kiintymys voi kohdistua maata, taloa, ajatusta, alkoholia tai muita asioita kohtaan. Siksi ei ole kovin kaukaa haettua, että joku voi kiintyä robottiin. Romanttinen rakkaus on mahdollista ilman että sen kohde edes tietää rakastuneesta ihmisestä. "Se osoittaa kuinka paljon me haluamme rakastaa", Fisher sanoo.

Vaikka rakkausrobotit yleistyisivät, ei ihmisten välinen rakkaus katoaisi minnekään. Roboteista olisi hyötyä niille, jotka tuntevat tyhjyyttä tunteellisella ja seksuaalisella tasolla. Jotkut eivät kykene muodostamaan suhdetta ihmiseen, mutta tuntevat sen helpoksi tietokoneen kanssa. Suhteiden tunteellisesta terveydestä voidaankin väitellä. Robotit olisivat vain korvikkeita, eikä siinä olisi mitään juhlimisen aihetta. Ihmisten ja robottien välisiä avioliittoja ei oteta vakavasti. Levy muistuttaa, että 100 vuotta sitten miesten välisiä avioliittoja ehdottaneet lukittiin hullujen huoneelle. Vasta viime vuosisadan puolivälissä Yhdysvalloissa poistettiin rotujen välisten avioliittojen kiellot 12 osavaltiosta.

YLE Teema: Vaihtoehtohoitoja

YLE Teeman tiededokumenteissa esitellään myös vaihtoehtohoitoja.

Ensin on vuorossa kansanparannusta Parantaja vai puoskari?-ohjelmassa (Torstaina 28.2. klo 20.05, uusinta su klo 15.00 ja ti klo 17.30). Sitten alkaa kolmiosainen dokumenttisarja, joka alkaa akupunktiolla. Vaihtoehtohoidot (Torstaina 28.2. klo 21.00, uusinta su klo 15.30).

25.2.08

Älykäs suunnittelu on menestynyt

Aamulehti kirjoittaa kuinka älykäs suunnittelu on menestynyt PR:n avulla. Älykäs suunnittelu on otsikoissa mm. Floridan opetussuunnitelmaan liittyneen väittelyn, sekä solubiologi Kenneth Millerin tuoreen kirjan julkaisun takia. Only a Theory: Evolution and the Battle for America's Soul ilmestyy toukokuussa. Siinä Miller suosittelee suunnittelu-sanan tarkkaa määrittelyä ja esittää strategian älykkään suunnittelun päihittämiseksi. Miller on niitä älykästä suunnittelua kritisoivia tiedemiehiä joka käy kirkossa. Siksi miehen sanoja ei ole helppoa pyyhkäistä sivuun ateistien propagandana. Laitan kirjan tilaukseen.

Itse uutisesta jäi kuitenkin outo olo. Mikä on se menestys johon älykäs suunnittelu on päässyt? Se ei tuota tieteellistä tutkimusta. Tämä selviää kun kurkistaa IDeistien omaan tieteelliseen julkaisuun. Sen esittämät ideat ovat esillä tiedekirjallisuudessa vain kritiikin kohteena. Doverissa ID koki pahan tappion. En heti keksi milloin viimeksi älykäs suunnittelu saavutti jotain pysyvää.

Tässä mielessä älykkäälle suunnittelulle onkin jäänyt jäljelle vain tiedemaailman ulkopuolella olevat vaikutuskanavat: poliittinen painostus koulujen opetussuunnitelmien muokkaamiseen, joiden avulla voidaan kasvattaa uusi sukupolvi ID-myönteisiä tutkijoita, ja evoluutiokriittisen materiaalin julkaiseminen.

Olen vitsiniekka

Unohdin viikonlopun aikana kertoa mitä tapahtui liikkessä. Asiakkaaksi tulee vanha nainen Helsingistä, joka on uskollinen kanta-asiakas. Hänellä on vanha rannekello, joka on tullut tiensä päähän ja tarvitsisi huoltoa. Pelkkä koneiston pikapuhdistus antoi aavistuksen lisää elinaikaa kellolle. Tein selväksi, että tarvittaisiin isompi remontti, mutta tällaisesta pikaisesta jutusta ei nyt kehtaa pyytää hintaa.

"Mikäs kauppa se tämmönen on jossa ei pyydetä hintaa?"

Hetkeni oli saapunut. Silmääkään räpäyttämättä vastasin:

"Me luotamme volyymiin."

Tälle vuoropuhelulle on todistajia. Nauroimme asialle vielä tänä aamuna takahuoneessa. Usein käy niin, että parhaat punchlinerit tulee liian myöhään.

24.2.08

Scientologiakirkon vastaisku

Anonyymi jatkaa kavalien juonien punomista. Scientologiakirkko erittää säilyttää kontrollin organisaatioidensa sisällä. Tärkeintä on vakuutella merkittäville scientologeille, että järjestö toimii eikä Anonyymi ole vakava uhka. Scientologit ovat keksineet mistä tämä yllättävä Anonyymin aloittama hyökkäys johtuu. Avaruudessa on parhaillaan lähestymässä Marcabien Neljäs avaruuslaivasto, joka on käyttänyt internettiä - yhteistyössä Psykiatrien kanssa - ja ottanut haltuun tuhansia nettikäyttäjiä. Anonyymi on siis Psykiatrien ja avaruusolentojen nukke.

Tuo voi kuulostaa uskomattoman tyhmältä, mutta ei pidä unohtaa millaisia asioita scientologien oppi sisältää.

Scientologit ovat antaneet virallisen lausunnon vastaukseksi 10. helmikuuta pidetyille protesteille. Anonyymin tekemät iskut (nettihyökkäys scientologien sivua vastaan, faksipilailut, jne) ovat viharikoksia. Scientologiakirkko kuvailee Anonyymin terroristijärjestöksi. Vaikka maailmanlaajuisessa protestissa ei tapahtunut yhtäkään väkivaltaista tekoa. Samassa lausunnossa väitetään, että Anonyymin ohjemateriaaleihin kuuluisi Kommunistinen manifesti ja Hitlerin Mein kampf. Samaan syssyyn Anonyymin kuvaillaan vastustavan uskonnonvapautta, sananvapautta ja olevan amerikanvastainen.

Useat scientologiakirkon jäsenet ovat lähteneet lätkimään. Kokoussaleja on tyhjillään. Scientologiakirkko on jäänyt jälkeen internetin ihmeellisestä maailmasta. Kirkon sisäiset valvojat eivät ymmärrä nuorisokulttuuria. Entiset jäsenet uskaltavat ottaa yhteyttä Anonyymiin. Tiedotusvälineet kertovat avoimesti scientologiakirkon tekemistä rikoksista.

Tulevaisuus näyttää lupaavalta.

Homeopatiaa HIV:iä vastaan

Oracin kautta pääsee lukemaan kuinka Afrikassa ihmiset turvautuvat homeopatiaan. Botswanassa toimii Maun Homeopatiaprojekti. Projekti on hoitanut tähän mennessä yli 1500 potilasta. Homeopatia uppoaa botwsanalaisiin helpommin kuin kliininen länsimainen lääketiede. Homeopatia käsittelee potilasta kokonaisuutena, ottaen huomioon henkisen ulottuvuuden. Potilas ei ajattele olevansa vain numero tilastoissa, vaan ihminen joka huomioidaan.

HIV:iä ei hoideta samalla homeopaattisella valmisteella. Hommahan ei perustu taudinaiheuttajiin siinä mielessä kuin modernissa lääketieteessä. Homeopatia hoitaa erilaisten tekijöiden summaa. Potilaan tunnetilat ja mitä pienimmät oikut voivat vaikuttaa siihen miten taudit ilmenevät. Siksi samasta viruksesta kärsivät saavat erilaisia pillereitä. Homeopatia pääse kukoistamaan jos julkinen terveydenhuolto on huonossa kunnossa. Lääkärit määräävät vain lisää kiputabletteja, eivätkä kysele potilaalta mitään. Silloin potilas hakee apua muualta. Asia on juuri näin Botswanan kaltaisissa maissa.

Onneksi homeopatiaprojektia ajava Fairclough ei sentään väitä homeopatian parantavan HIV:iä, eikä vievän tarvetta HIV-rokotteiden ottamiselta.

Sana sunnuntaille: Soittolista

En aio saarnata radioasemien käytettämistä soittolistoista. Ne kyllä olisivat oman valituksen aihe. Tällä kertaa aiheena on jotain hieman tärkeämpää.

Soittolista

Aamulehdessä (vai olikohan se Hesari?) oli joitan päiviä sitten juttua kirkollisiin hautajaisiin sopivista musiikeista. Asiasta on virallinen ohjenuora. Musiikin pitäisi olla jollakin tapaa uskonnollista. Virret ja surumarssit kelpaavat automaattisesti. Mutta esim. kaikki klassinen musiikki ei kelpaa tietyissä kirkoissa. Hyväksyttävä virsien ulkopuolinen soittolista riippuu täysin tiukkuusasteesta.

Nykyään on tapana, että pappi voi kysyä jopa virsitoiveita muistotilaisuudessa. näin tehtiin kun viimeksi olin hautajaisisa. Sain onneksi oltua hiljaa, enkä sanonut: "Soita Paranoid."

Kaikki tämä johtaa siihen mistä itse kirjoitin äskettäin. Haluan, että hautajaisissani ei missään nimessä soiteta virsiä, vaan pari tiettyä sinfoniaorkesterin esittämää musiikkia. Sulje silmäsi ja kuuntele vaikkapa Passacaglia tai Allegro alusta loppuun.

Mielestäni molemmat ovat kauniita, erittäin arvokkaita ja surumielisiä. Vaikka et tietäisi tuosta scifisarjasta mitään, niin musiikki tekee vaikutuksen. Mielestäni se peittoaa yhteisvirret sata - nolla. Koska kyseessä on sellainen kuuluisa viimeinen toive, on minun täytynyt muistuttaa paria sukulaistani siitä, ettei minulle pidetä kirkollisia hautajaisia. En ole vuosiin ollut kirkon jäsen, mutta kuitenkin se riski on olemassa. Jäljelle jääneillä sukulaisilla kun on tapana noudattaa perinteitä, eikä vainajan vakaumus tai toiveet ole aina tiedossa. Ne pidetään omana tietona, kunnes on liian myöhäistä.

Projekti ensi viikolle: Kirjoita, printtaa ja allekirjoita tiedot siitä miten haluat hautajaisesi menevän.

Onko Randi avaruusolento?

JREF on julkaissut vastaanottamaansa postia. Kyseessä on miljoonan dollarin haasteen hyväksyvien henkilöiden lähettämiä sähköposteja. Valitettavasti JREF ei ala käsittelemään vihamielisiä, tai loukkaavia yhteydenottoja. Listalla ensinmäisenä oleva viesti sisältää kuitenkin mielenkiintoisia vihjailuja.

And the thing I would like to prove to James Randi is that James Randi is an old alien douche that tries to cover up everything but masking himself as what his opposition would say, but in truth James Randi came to us from outer space and put on a human disguise to try and throw us here on Earth off... and after years of denying his alien heritage he wanted to cover up even more and pick random topics to "debunk" even though every "debunk" was stage!


Henkilö voisi saada miljoona dollaria osoittamalla, että James Randi on avaruusolento. Kun asiaa miettii, niin Randilla on täydellinen valeasu. Hän on koko uransa ajan levitellyt juttuja, ettei avaruusolennoista ole todisteita. Hän on aktiivinen skeptikko, joka vähättelee ufo-havaintoja. Avaruusolento olisi myös ihmistä kehittyneempi ja täten valpas huomaamaan huijareiden käyttämät temput. Tämä selittäisi miksi Randi on onnistunut paljastamaan niin monta huijaria. Ja onhan valkopartaisella miehellä vielä epäilyttävän paljon energiaa jäljellä. Parin vuoden takainen sydänkohtaus oli tietenkin lavastettu! Kun asiaa ei mieti loppuun asti, niin ei pääty sellaiseen johtopäätökseen, että Randi on vain Harmaa avaruusolento, jolla on joulupukkinaamari päässä.

*Twilight Zone Theme*

Ymmärrän hyvin miksi skeptikoilta loppuu virta, kun he käsittelevät noita 1M$-hakemuksia. Vuodesta toiseen samaa epäselvää ja vainoharhaista tekstiä.

23.2.08

New Scientist käsittelee värekarvoja

Tuoreimmassa New Scientist-lehdessä (16 February) on peräti 1½ aukeaman juttu flagellan evoluutiosta. Artikkelissa mainitaan myös IDeistien (nuo modernit Payley-fanit) käyttämä IC-termi, ja kerrotaan että flagellaa käytettiin ID-liikkeen avaintekijänä Doverin oikeudenkäynnissä. Sääliksi käy Michael Beheä, sillä häntä ei mainita kertaakaan. Sen sijaan Kenneth Millerillä on runsaasti sanottavaa. Hän huomauttaa, että kuusi tai seitsemän vuotta sitten emme vielä tienneet mitä funktioita bakteeriflagellan osilla oli. "On hyvin vaikea keksiä monimutkaisen systeemin kehitystä, jos emme ymmärrä miten systeemi toimii", Miller sanoo.

Artikkelissa kerrataan mitä kaikkea on onnistuttu löytämään 90-luvulta lähtien. Enää tutkijoiden ei tarvitse todeta "flagellan vain kehittyneen." Siihen selityksen turvauduttiin, kun ei vielä tiedetty monimutkaisten proteinikoneistojen rakenteista ja muiden proteiinien yhtäläisyyksystä flagellan "osien" kanssa. Samalla tulee osoitetuksi, että osittain valmis flagella toimii.

Homma ei tietenkään ole valmis. Tutkijoiden pitää ottaa selvää miten nämä systeemien osat ovat kehittyneet, kuten myös niiden kehitysjärjestys. Tässä kohtaa proteiinien homologia tulee avuksi. Bakteerien perimästä voidaan poimia ne palat, jotka ovat tekemisissä flagellan kanssa. Näitä vertailemalla voidaan päätellä proteiineille sukupuut. Sukupuita tehdessä onkin varmistunut, ettei ole olemassa mitään yhtä tiettyä flagellaa. Vaikka kaikki flagellat on rakennettu suurin piirtein saman pohjapiirustuksen kautta, on niissä kuitenkin runsaasti vaihtelua muodoissa ja funktioissa. Flagella näyttäisi polveutuvan yhteisen esi-isän kautta. Tutkimus on myös osoittanut - vahvojen ja laajojen homologioiden kautta - että flagella on koottu ja kierrätetty useiden eri systeemien osista. Vastaavia flagellan proteiineja kun löytyy bakteereilta joilla ei ole flagelloja.

Flagellan "ytimeksi" on jäljitetty reilu 20 eri proteiinia. Kun näitä vielä vertaillaan keskenään, paljastuu että kaikkien näiden kesken on olemassa homologioita. Ydin on todennäköisesti kehittynyt geenien monistumisen ja erilaistumisen kautta. Ensin oli sauvasoluja. Sitten koukkusoluja. Lopulta siimasoluja.

Ongelmia tuleekin siitä millä perusteella homologioita lasketaan. Geenisekvensseistä saa erilaiset tulokset kuin proteiinin rakenteista. Kuvioita monimutkaistaa vielä bakteerien tapa saada geenejä toisilta lajeilta. Pelkkä geenien monistuminen on liian yksinkertainen selitys. Tiedemaailmassa siis väitellään kiihkeästä flagellan kehityksestä. Dogmeja kyseenalaistetaan. Tutkimus on vasta alkamassa. Harmi vain ettei mukana ole johtavia IDeistejä.

Tapasin Hare krishnalaisen

Toijalan keskustassa tepasteli perjantaina reipas nuori mies. Hän kantoi kirjapinoa ja rupatteli aktiivisesti ihmisille. Seurasin touhua näyteikkunan läpi. Päätin lähteä kauppaan ostoksille heti kun se mahdollistaisi kontaktin kauppamatkan aikana. Ja niinhän siinä kävi. Mies lukittui kohteeseen kaukaa ja tepasteli suoraan kohti. Vaihdoimme ystävälliset päivää-sanonnat ja mies tarjosi kirjaa käteen.

”Kiinnostaisiko teitä itämaiset opit?”

Ei kauheasti. Sekulaari humanismi on kiehtovampaa. Tarjosin heti vastapainoksi Ahdas ja Arka ismi-kirjaa. Siis lukuvinkkinä. Enhän minä kanna kirjoja mukanani joka päivä. Mies kertoi kuulleensa kirjasta, mutta ei ollut vielä lukenut sitä. Suosittelin sitä innolla. Hiplasin ainakin kahta eri kirjaa kädessäni, mutta annoin ne takaisin. En ole valmis ostam... siis, antamaan vapaaehtoista lahjoitusta.

Jatkoin matkaani ruokakauppaan. Materialistisen kulutusjuhlan aikana suunnittelin mitä kysyisin seuraavaksi. En ollut vielä päässyt vauhtiin, sillä kuuntelin enemmän miten mies mainosti viisaita oppeja. Mielessäni pyöri ainakin seuraavat kysymykset: Onko suomalaisilla krishnatemppeleillä tiukat tulkinnat pyhistä teksteistä? Eli, onko aurinko lähempänä maata kuin kuu? Miten temppeli suhtautuu homoseksuaalisuuteen?

Tullessani pihalle kaupasta jouduin pettymään. Miestä ei enää näkynyt. Hän oli vaihtanut paikkaa. Ehkä sitten ensi kerralla kyselen lisää.

22.2.08

Eroon maanjäristyksistä

Nyt selvisi miksi San Fransiscossa tärisee niin usein. Samalla on selvinnyt miten pääsemme eroon luonnonkatastrofeista. Mistä maanjäristykset johtuvat? Jos haluamme tietää, niin ei kannata kysyä geologilta. Israelin parlamentissa on ratkaistu maanjäristysten arvoitus ultrahypermega-ortodoksi juutalaisen avulla. Järistykset johtuvat Israelin suvaitsevaisesta linjasta homoja kohtaan. Israel on viime vuosikymmenien aikana sallinut homoseksuaaleille ihmisoikeuksia - viime viikolla listaan lisättiin adoptio-oikeus - ja siitäkös Jumala suuttuu ja mustaksi muuttuu. Jotta määnjäristykset loppuvat on kaikki nämä oikeudet vietävä pois näiltä kammotuksilta. Aivan looginen ratkaisu. Mikä voisi olla parempi keino suojautua maanjäristyksiltä kuin parlamentissa säädetyt, irrationaaliseen pelkoon perustuvat, lait?

Antievoluution lopahtaminen Floridassa

Ympäri Floridaa kinasteltiin siitä miten osavaltion virallista opetussuunnitelmaa pitäisi tulkita. Saisiko siinä mainita evoluution vai ei? Ja jos saa, niin miten? Päätös on tehty. Osavaltiotasolla tehty äänestys päätti äänin 4-3, että evoluutio on olennainen osa biologiaa. Lehdistö puhuu kompromissista, sillä evoluutio sanaan on lisätty kreationistien vaatimuksesta "tieteellinen teoria", aikomuksena laimentaa viestiä. Discovery Institute huokailee ja läpsii otsaansa. Casey Luskin selittää ainaisen ID-litanian lisäksi:

Those board members were tricked into a false compromise: inserting the word “scientific theory” before the word "evolution" is a meaningless and impotent change that will do absolutely nothing to actually inform students about the scientific problems with evolution.




Samainen opetussuunnitelma kun huomioi, että lapsille opetetaan mikä ero on tiedemaailman käyttämällä teoria-sanalla ja sillä kansantajuiselle teoria=arvaus meemillä. Eräs laajimmista antievoluutiokampanjoista yhden osavaltion ei saavuttanut oikein mitään.

21.2.08

Scientologien kriitiikko tekee itsemurhan

Noin viikko toistaiseksi suurimman scientologiakirkon vastaisen protestointikampanjan alkamisen jälkeen Shawn Lonsdale on tehnyt itsemurhan häkämyrkytyksellä. Ruumis löydettiin lauantaina. Lonsdalen auton pakoputkesta johti puutarhaletku sisälle taloon. Poliisien raporttien mukaan asiaan ei liity vilunkipeliä. Talosta löydettiin itsemurhaviesti. Olosuhteet ovat tietenkin epäilyttävät, mutta tutkinta on vasta alkanut.

Asiaa monimutkaistaa vielä se, että Lonsdale asui Clearwaterin kaupungissa. Kyseessä on kaupunki, joka on käytännössä scientologien omistuksessa. Clearwater on scientologian henkinen pääkaupunki. Herkullisimmat spekulaatiot on koottu Dream's Endin artikkeliin. Lafayette Ronald Hubbartin poika teki myös itsemurhan vuonna 1976. Auton pakoputkesta johti letku auton sisälle. Patologi ei vain onnistunut löytämään häkää pojan ruumiista, mutta löysi kahdet neulanjäljet käsistä.

Lonsdale ilmestyi Scientologiakirkon vitsaukseksi kaksi vuotta sitten. Hän kuvasi videokamerallaan scientologeja ja teki lopulta pseudo-dokumentin skientologiasta, joka esitettiin paikallisella kaapelikanavalla. Hän matki scientologien toimintamenetelmiä: tutki kirkon roskia ja laittoi dokumentteja nettiin, levitteli esitteitä joissa kerrottiin kirkon taustoista, mainosti dianetiikkamateriaalia joka on saatavilla ilmaiseksi (FreeZone).

Scientologiakirkko pani hanttiin. Seurasi tutut haasteet ja palkatut yksityisetsivät. Paljastui, että Lonsdale oli sekstaillut miesten kanssa julkisella paikalla.

Viimeisinä kuukausina Lonsdalen scientologeihin suuntautuva into hiipui. Näytti siltä, että hän olisi siirtymässä takaisin työelämään.


Loppukevennys:

Anonyymeiltä ei lopu jäätelö kesken protestoinnin, sillä paikalla ilmestyy kuin taikaiskusta Frosty Ice-auto.

20.2.08

Darwin->Sosiaalidarwinismi->Natsit

Jälleen kerran Aamulehti sisältää bloggaamisen arvoista tekstiä. Mielipidepalstalla professori Markku Ojanen voivottelee sitä miten "ateististen darwinistien pilkallinen ja ylemmyydentuntoinen asenne" aiheuttaa vastarintaa uskovaisissa.

Esko Valtaoja kauhistelee uskovaisten suhtautumista evoluutioon. Kun vieroksuntaa esiintyy, se ei johdu vain uskovaisten tyhmyydestä, vaan ateismin ja tieteen kytkemisestä yhteen.
Vaikka tieteen historiaa on usein kuvattu idealisoiden, sieltä löytyy pelottavia episodeja. Darwinin löydösten pohjalle rakentui sosiaalidarwinismi kaikkine kauheuksineen. Siitä tuli natsien virallinen ideologia. Myös muissa maissa sillä oli paljon kannattajia.

Miten ateismi liittyi tähän? Ateismin ja poliittisen liikkeen, kuten kansallissosialismin, välillä on ero. Ateismilla voi "tukea" niin kommunismia kuin kapitalismia. Oikeastihan ateismi on yhteensopiva melkein kaikkien poliittisten liikkeiden kanssa. Kristillisdemokratian tai muun vastaavan kanssa voi olla aavistuksen vaikeaa.

Evoluution ja ateismin yhdistäminen on taas helppo tehdä. Samalla tavalla voidaan yhdistää ateimsi ja painovoima. Kummassakin tapauksessa ateismi on yhteensopiva, sillä niin evoluution kuin painovoimankin oletetaan toimivan ilman yliluonnollista vaikuttajaa. Vaikka elämä on kehittynyt vuosimiljoonien aikana, ei se tarkoita, etteikö jonkinlaista jumalolentoa voisi olisi olemassa. Vaikka voin pudottaa kynän lattialle ihan itse, ei se tarkoita, etteikö voisi olla olemassa jonkinlaista jumalolentoa.

Rohkenen sanoa: Evoluution faktasta ei voi suoraan päätellä ettei Jumalaa ole.

Tuota pitäisi korostaa keskustelussa enemmän, sillä se ei näytä kiinnostavan kovin monta.

Ateistisessa Neuvostoliitossa ja Kiinassa tapettiin sekä uskovaisia että tiedemiehiä. Näitten kokemusten pohjalta voidaan ymmärtää, että ateismia julistavat tiedemiehet pelottavat. Monet evoluutiobiologit ovat kirjoittaneet ja puhuneet itsekkäistä geeneistä tai ihmiselämän turhuudesta ja mitättömyydestä tavalla, joka ei enää perustu tieteellisiin tosiasioihin.

En tiedä keitä ateisteja Ojanen on kuunnellut ja lukenut, mutta toistaiseksi olen itse nähnyt kommentteja siitä miten tiede ei tarjoa elämälle mitään elämää suurempaa tarkoitusta, jne. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö ihminen voisi itse tehdä sitä tarkoitusta elämälleen. Näin olen lukenut ja ajattelin itse ihan angstiteininä. Myös nuo itsekkäät geenit ymmärretään usein väärin. Olemme muka geenien orjuuttamia robotteja. Tosin Ojasen lyhyt kommentti ei tee selväksi mitä hän ajattelee näistä geeneistä. Itsekkäät geenit mahdollistavat ihmisten hyvyyden, hellyyden ja rakkauden. Kaikki ne tuntemukset jotka ovat meille tärkeitä ovat meille myös tosia, vaikka geenit ajaisivatkin meitä jollakin tavalla.

Mikä on tällaisten kirjoitusten motiivi? Oma elämäntuska, ateismin edistäminen vai haluttomuus tunnustaa tieteen rajoja? Uskovaisten kriittisyys evoluutiotulkintoja kohtaan (muita vastakohtiahan on vaikea löytää) johtuu siihen liitetystä ateistisesta propagandasta. Tässä propagandassa on onnistuttu niin hyvin, että sitä ei enää edes huomata. Tieteen ja ateismin kytkentä ärsyttää myös niitä uskovaisia, jotka pitävät Darwinin ajatuksille rakentuvaa evoluutiotulkintaa tieteellisesti perusteltuna.

En ole vielä tavannut ateistia, jonka elämä olisi tuskaa, ja siksi hän kirjoittelisi kirjoja ateismista. Olen tavannut ateisteja, jotka ovat onnellisia ja kaikin puolin - paria perversiota lukuun ottamatta ;) - kunnollisia kansalaisia. Joten ehkäpä tuo keskimmäinen ehdotus on oikein? Dawkins, Dennet, Harris ja Hitchens kirjoittavat edistääkseen omaa asiaansa. Olen vasta lukenut Dawkinsin Jumalharhan, Harrisin Letter to a Christian Nation kirjat. Uskallan kuitenkin heittää, että nämä miehet sanovat tieteen olevan toistaiseksi _paras_ keino ottaa selvää siitä miten maailma toimii. Uskallan kertoa enemmän vasta sitten kun olen lukenut Breaking the Spell, God is not Great ja End of Faith kirjat. Itse olen sitä mieltä, että tiede kertoo meille vain miten esim. alkio kehittyy, mutta se ei kerro onko oikein vai väärin tehdä sille abortti. Siihen päätökseen tarvitaan jotain muuta.

Ateististen darwinistien pilkallinen ja ylemmyydentuntoinen asenne synnyttää ja vahvistaa vastarintaa. Tämä asenne on antanut luvan vääristellä tieteen ja uskonnon historiaa sekä esittää mielipiteitä ja ennakkoluuloja tieteellisinä tosiasioina.
Richard Dawkinsin, Daniel Dennetin, Sam Harrisin ja Christopher Hitchensin kirjat ovat niin täynnä virheitä ja mielivaltaista tietojen valikointia, että niitä ei enää voida lukea tieteen piiriin kuuluviksi. Eikö tämä ole yhtä vaarallista tai jopa vaarallisempaa kuin uskontoihin perustuvat tulkinnat, sillä niiden laatijat toimivat tieteen nimissä.

Neljän Ratsumiehen kirjat ovat populaarijulkaisuja, eivät tieteellisiä julkaisuja. Tämän pitäisi olla kristallin kirkasta heti kättelyssä. En tiedä miksi Ojanen menee valittamaan tällaisesta asiasta. Myös kauhistelu tieteen nimessä tehdystä tulkinnasta on hauska. Juuri tieteen nimessä tehty tulkinta on turvallisin, sillä se on aina altis kritiikille. Kaikki ajatukset ovat paljaana arvioinnille ja kritiikille. Kritiikkiä suositaan. Asia toimii eri tavalla uskonnollisessa ajattelumaailmassa.

Näistä kirjoituksista syntyy vaikutelma, että ateismi on tiedettä tärkeämpi asia, koska se antaa mahdollisuuden luopua juuri niistä periaatteista, joita tieteessä arvostetaan.


Mitä kirjoituksia Ojanen on lukenut? Minäkin haluan lukaista ne läpi.

19.2.08

Operaatio Freakout

Kirjoitin aikaisemmin lyhyen selonteon operaatiosta nimeltä Snow White. Freakout on hyvin dokumentoitu ja räikeä esimerkki siitä kuinka pitkälle scientologiakirkko on valmis menemään vaimentaakseen kritiikin. Käännän hieman tekstiä tuosta wikiartikkelista.

Paulette Cooper kirjoitti Queen-lehteen kriittisen artikkelin scientologiasta vuonna 1968. Scientologit eivät tykänneet siitä. He haastoivat Queen-lehden oikeuteen kunnianloukkauksesta. Seuraavaksi Cooper kirjoitti kokonaisen kirjan scientologiasta. The Scandal of Scientology ilmestyi kirjakauppoihin. Scientologit eivät taaskaan tykänneet. He haastoivat Cooperin ja vaativat 300´000 dollarin korvauksia "epätosista ja loukkaavista kommenteista." He mobilisoivat kätyrikaartinsa, Guardian's Officen. Mukana toimi kirkon lakimiestiimi ja tiedusteluryhmä. Cooper oli siis tärkeä kohde. Kirkon kolmanneksi korkein pamppu Jane Kember kirjoitti ohjeita, joissa hän vaati Cooperin elämän tarkkaa penkomista.

Cooper vastasi omilla oikeustoimilla ja vaati 15,4 miljoonaa dollaria. Scientogit korottivat panoksia ja alkoivat levittää Cooperin kotikaupungissa julisteita joissa oli hänen nimi ja puhelinnumeri. Lisäksi he laittoivat hänen nimensä eri aikuisviihdetta suoltaville postilistoille. Cooper sai myös nimettömiä tappouhkauksia ja naapureille kerrottiin, että hänellä on sukupuolitauteja.

Cooperin kodista varastettiin kirjoituspaperia. Outo varkaus, mutta pian selvisi miksi niin tehtiin. Scientogiakirkko "sai" kaksi nimetöntä pommiuhkausta. Uhkauksia sisältäneet kirjeet oli kirjoittu paperille jossa oli Cooperin sormenjäljet. Vasta vuosia myöhemmin (1977) FBI selvitti, että Guardian's Office oli lavastanut pommiuhkaukset. Asia selvisi järjestön sisäisistä muistiinpanoista.

Keväällä 1976 scientologiakirkko aloitti yritykset saada Cooper mielisairaalaan tai vankilaan. Tästä alkoi varsinainen operaatio Freakout. Operaatiossa oli kolme kohtaa:

1) Joku nainen imitoisi Cooperin ääntä ja tekisi uhkailuja puhelimen kautta Saudi-Arabian lähetystöön New Yorkissa.

2) Sama lähetystö saisi uhkaavan kirjeen, ja kirje näyttäisi tulevan Paulette Cooperilta, joka on juutalainen.

3) Scientologi tekeytyisi Paulette Cooperiksi eräässä pesulassa ja uhkailisi presidenttiä ja Henry Kissingeriä. Toinen scientologi tekisi sitten ilmiannon FBI:lle "Cooperista."

Scientologit jatkoivat urkkimista ja toimiaan. Suunnitelmat olivat melkein onnistuneita, silä FBI luuli vielä, että Cooper oli vastuussa vuonna 1972 scientologiakirkolle lähetetyistä uhkauksista.

Paljastuminen

Operaatio ei päässyt kunnolla vauhtiin. Kaksi scientologia (Michael Meisner ja Gerald Bennett Wolfe) jäävät kiinni yrittäessään murtautua oikeustaloon Washington D.C:ssä. He toimivat operaatio Snow Whitessä.
Scientologit yrittivät peitellä tapahtunutta. He jopa kaappasivat Meisnerin, jotta tätä ei voitaisi kuulustella ryöstönyrityksestä. Scientologikirkko yritti saada Cooperin kanssa käydin kinastelun nopeaan loppuun. Vuoden 1977 kesällä FBI kuitenkin kerkiää tekemään ratsian scientologien toimistoon Los Angelesissa. Löydetyistä dokumenteista (suosittelen noiden lukemista) selviää suunniteltu operaatio Freakout koko komeudessaan.

Scientologiakirkko latoi 19 eri syytettä Cooperia vastaan 70- ja 80-luvuilla. Cooper lopetti vastahaasteet vuonna 1985 saatuaan 40´000 $ korvauksen. Scientologien lakitemppuilut olivat vain Hubbardin ideoimaa pelottelutaktiikkaa.

Paulette Cooper oli todistajana, kun skientologit alkoivat kaappamaan valtaa Clearwaterin kaupungissa Floridassa. Myös tuon oikeudenkäynnin tekstit ovat tutustumisen arvoisia. Cooper kertaa yksityiskohtaisesti miten scientologit olivat häirinneet hänen elämäänsä.

Maa on litteä ja isompi kuin aurinko

Irakilainen astronomi selittää miten maailmankaikkeus oikeasti toimii. Luotettavana lähteenä on tietenkin Koraani, talonpoikaisjärki ja älyllinen rehellisyys. Älä juo mitään samalla kun katsot videota:

Memri-tv

Tosin tekstitys voi olla joku jekku, ja miehet keskustelevat oikeasti jalkapallosta. Jälleen Pharyngulan kautta.

18.2.08

Darwin ja yksinkertainen solu

Charles Darwin eli ja kehitti teoriansa aikana jolloin tiedemiehet eivät vielä tienneet kuinka monimutkaista toimintaa solun sisällä on. Darwin luuli soluja homogeenisiksi läjiksi limaa. Siksi ei kannata ihmetellä miksi hän pystyi uskomaan teoriaansa. Darwin näki solun "mustana laatikkona", eli hän ei tiennyt sen mekanismeista yhtään mitään.

Tuollaista saamme kuulla melkein kaikkien IDeistien suusta. Wesley R. Elsberry on vaivautunut tarkistamaan mitä Charles Darwin oikeasti ajatteli solujen sisältävän.

Micheal Behe aloitti tämän trendin Darwinin ajatusmaailmasta kirjassaan Darwin's Black Box. Siitä lähtien sitä ovat toistaneet melkein kaikki IDeistit Casey Luskinista Jonathan Wellsiin. Asiassa on vain yksi ongelma. He eivät ole tarkistaneet mitä Darwin itse kirjoitti solujen sisällöstä. Herran tekstit ovat luettavissa netissä, joten asian tarkistamisen ei olisi pitänyt olla kovin vaikeaa.

"Notwithstanding the astounding complexity of the processes implied by this hypothesis of pangenesis, yet it seems to me to comprehend the several leading facts better than any other view. On this hypothesis we may fancifully look at each animal and plant as being compounded of many beings, in the same manner as a tree or coral is compounded of many similar beings; but in neither case have these so-called beings had a separate existence. Each of these beings, or parts, is supposed to be capable of throwing off gemmules, which whilst within the organism are capable of self-increase, and which can be separately developed at the part or organ whence they were derived, and can be united, as in the case of hybrids, with other gemmules into a single germ or bud, which reproduces the complete parent form. On this view, each organic being may be looked at as a little universe, formed of a host of different self-propagating organisms, almost as numerous as the stars in heaven, and as minute as they are immense."

- Charles Darwin

Darwinilla oli tietenkin väärä käsitys (pangenesis) siitä mitä sukusoluissa tapahtuu. Dna:ta ei oltu vielä löydetty. Darwin ajatteli, että soluissa oli jonkinlaisia hiukkasia, jotka johtivat muutoksiin sukupuolisoluissa. Hän oli väärässä perinnöllisyyden mekanismista, mutta kuitenkin oikeilla jäljillä. Jos evoluutio olisi totta, niin jonkinlainen vastaava mekanismi täytyi olla olemassa.

Darwin ehdotti myös kokeita solun sisäisistä prosesseista. Nämäkin paperit ovat luettavissa netistä.

Darwin ei ajatellut solujen olevan homogeenistä massaa. Hän näki mikroskoopilla, että solun sisällä on erilaisia rakenteita.

Jesus Camp

Tänään FST5-kanavalla, klo 21:50.

Kasvava lukumäärä evankelisia kristittyjä USA:ssa on vakuuttunut siitä, että uskonnollinen herätys on tarpeen maan tulevaisuudelle. He valmistautuvat kouluttamalla lapsistaan tulevia johtajia, jotka vievät aatetta eteenpäin.

Näe kuinka lapset rukoilevat pahvi-Bushin edessä.
Kuule kuinka pieni tyttö sanoo teologisia viisauksia.
Kauhistu, kun totuus Harry Potterista paljastuu.

Kiitokset FST:lle tämän dokumentin näyttämisestä.

17.2.08

Häntäveikkoja lykästää

Tutkijat ovat todenneet rottien avulla, että mitä enemmän rotalla käy flaksi naaraiden kanssa, sitä enemmän he kiinnostavat naaraita. Koe suoritettiin laittamalla toiseen häkkiin paljon paritelleita koiraita, ja toiseen pahasti puutteessa olevia koiraita. Näiden häkkien väliin laitettiin kolmas häkki, jossa oli naaraita. Naaraat viettivät enemmän aikaa petipuuhissa olleiden koiraiden vieressä. Ilmiön varmistettiin liittyvän tuoksuihin laittamalla toisessa kokeessa häkkien väliin vain naaraita joilla ei ollut hajuaistia. Ne eivät suosineet jotain tiettyä puolta.

On hyvin epätodennäköistä, että koiraille kehittyisi tuoksu joka ajaa naaraita pois heidän luotaan. Siksi onkin helppo päätellä, että todennäköisesti häntäveikot erittävät jotain mikä houkuttelee lisää naaraita. Menestyvässä hepinheiluttajassa on jotain hyvää, ja tätä menestystä kannattaa markkinoida naaraille, jotta menestyvät geenit pääsevät eteenpäin. Valintapaine on selvä. On myös melko todennäköistä, että samanlainen mekanismi toimii jollakin tasolla myös ihmisillä. Tai on ehkä joskus toiminut, mutta nykyiset dödöt voivat pilata kaiken.

Tästä tulikin mieleeni kasku. "Käytän Unix-käyttöjärjestelmää, eli pääsen pukille yhtä usein kuin joudun reboottaamaan tietokoneeni." Minä en käytä Unixia.

Lähteenä New Scientist, 9 helmikuuta 2008.

Scientologien tulevaisuus

Nyt kun Anonyymin ilmoitus on tuottanut tulosta maailmalla (erilaisissa muodoissa), on myönnettävä, että liike ei kuivu kokoon parissa kuukaudessa. Ensimmäinen havaintoni Anonyymin tekosista oli keskustelupalstoilla kiertävät viestit, joissa todettiin jonkin krakkeriryhmän saaneen scientologien sivuston alas pariksi päiväksi. Teko oli lainvastainen. Luulen sen kuitenkin olleen se ensinmäinen laukaus, jolla otettiin scientologien huomio. 10. päivä helmikuuta tapahtuneet mielenosoitukset scientologien kirkkojen edessä olivat seuraava askel. Anonyymit pitivät naamioita ja kantoivat protestikylttejä joissa mainostettiin Xenu.net-sivustoa (joka onkin saanut vierailuryntäyksen), kehoitettiin googlaamaan Lisa McPherson ja muuta scientologien kannalta epäedullista.

Vasta kun vaivauduin ottamaan selvää kuinka aktiivisesti Anonyymit valmistautuvat 15. maaliskuuta tapahtuvaan mielenosoitukseen, päätin seurata liikettä tarkemmin. Anonyymin ilmoitus on pelottavan lähellä Ghost in the Shell: Stand Alone Complex-scifianimesarjan 2-kauden aikana tapahtuvalle Individual Eleven-juonikuviolle, sekä sekoitukselle Laughing Man-ilmiötä. Juuri tällainen oikeassa elämässä tapahtuva kyberilmiö kiehtoo minua. Siksi aion kantaa vaatimattoman korteni kekoon, ja jatkaa skientologiasta kertovien juttujen kirjoittelua. Paljastan myös mitä tapahtui kun menin puhumaan scientologille, kun heillä oli sellainen näyttävä keltainen teltta Helsingin Rautatientorilla joitain vuosia sitten.

En usko, että edes tuon oikean nimeni laittaminen blogiini (kerjään Facebook-kamuja?) tuottaa ongelmia. En nääs kerro täällä sen kummempia asioita scientologiasta. Kaikki tieto on jo valmiiksi luettavissa intertubessa (vaikkapa täällä). Ja kun raportoin Anonyymin tekosista, kerron asioista joihin en voi suoraan vaikuttaa. Siksi minuun kohdistuva kiusanteko olisi erittäin huono liike scientologien toimesta. Siksi toivonkin, että he tekisivät jotain niin tyhmää. Ymmärtääkseni protestoijien pitämät maskit ovatkin aiheuttaneet ihmettelyä ja pientä paniikkia skientologien johdossa. He eivät voi turvautua tuttuihin menetelmiin. Kyseessä ei ole ex-scientologi, joten liikkeen sisällä annetuissa haastatteluissa ilmitulleet nolot asiat omasta elämästä eivät tepsi kiristystarkoituksessa. Protestoijia on liian monta, jotta mikään raastupahaaste olisi tehokas. Ei ole mitään yksittäistä liittoa tai ryhmää jonka voisi tuoda oikeuteen. Tässä mielessä scientologit ovat voimattomia. He voivat vain vedota oikeuteensa uskoa "uskontoonsa", ja uskontoja ei saa kritisoida.

Siksi veikaan, että Projekti Chanology tulee olemaan scientologian toistaiseksi pahin vastustaja. Scientologeja kritisoivia sivustoja on ollut olemassa vuosia. Tosin ei ole ollenkaan varmaa saako näkyvä protestointi aikaan muutosta Yhdysvaltojen scientologien määrissä, mutta Euroopassa tapahtuu aika varmasti muutoksia. Scientologien kirkot ovat täällä huomattavasti heikommassa asemassa. Jos protesteilla saadaan uutiskynnykset ylittävät lööpit, niin hyvä. Scientologien on entistä vaikeampi vakuutella uusia jäseniä riveihinsä. Uusien jäsenten mukana voi tupsahtaa myös pari under cover agenttia.

"Scientology is both immoral and socially obnoxious...It is corrupt, sinister and dangerous. It is corrupt because it is based on lies and deceit"

— Tuomari Latey, Lontoon Korkein oikeus.

Rokotteiden vastustaminen kehittyy/rapistuu

Nyt kun elohopeaa ei voi enää syyttää autismista, niin rokotteita vastustavat liikkeet ovat muokanneet sanomaansa. Nyt syyllisiä ovat itse rokotteet, eivät niiden tietyt aineosat. Orac raportoi Generation Rescue nimisestä ryhmästä. GR on eräs johtavimmista anti-rokoteryhmittymistä Yhdysvalloissa. Sama ryhmä on maksanut pitkän pennin saadakseen asiallisen näköisen esitteen rokotteiden vaaroista USA Today-lehteen. GR argumentoi klassisella virhepäätelmällä. Kun lapsille annettujen rokotteiden määrä nousi kymmenestä 36 rokotteeseen vuoden 1983 jälkeen, on samalla tilastoissa noussut myös autismi ja ADHD. Se ei voi olla sattumaa. Tai ehkä asiaan vaikuttaa se, että nykyään autismia määritellään ja diagnosoidaan eritavalla kuin 80-luvulla. Orac onkin vitsikkäällä tuulella ja huomauttaa, että IBM julkaisi tietokoneen myyntiin 1981, ja sitä seurasi muutama vuosi myöhemmin Applen tietokone. Siitä lähtien markkinoille on tullut vain lisää tietokoneita. Ja samalla autismi on yleistynyt tilastoissa. Joten tietokoneet aiheuttava autismia.

Kun tieteelliset kokeet eivät osoita rokotteissa olevalla elohopealla olevan rokotteiden vastustajien toivomia seuraamuksia, onkin pelottelulistalle otettu muut aineosat. Eetteriä ja pakkasnestettä myöten.

Generation Rescue päättää mainoksensa näin:

Why do we only test vaccines individually and never consider the combination risk of vaccines administered together? Given the dramatic rise of autism to epidemic levels, isn't it time for the scientific community to seriously consider the anecdotal evidence of so many parents? We urge the CDC and AAP to help us find the answers to these questions and learn why the increase in the number and composition of so many vaccinations has led to a surge in neurodevelopmental disorders. Our children deserve no less.


Nyt kun yksittäiset aineosat on todettu turvallisiksi, niin autismia aiheuttaa jokin epämääräinen aineosien yhdistelmä. Mahdollisia yhdistelmiä on tajuton määrä. Samalla syytetään lääketieteellistä yhteisöä ongelman lakaisemisesta maton alle. Ja toistetaan post hoc ergo propter hoc-virhepäätelmä. Ja vedotaan tunteisiin; kuka voisi haluta vahingoittaa lapsia! Jos joku nyt panee hanttiin rokotevastustajille, on hän samalla lapsia vastaan.

16.2.08

Hautajaiseni

Olin vähän aikaa sitten hautajaisissa. Päätin saman tien tehdä selonteon siitä millaiset hautajaiset haluaisin itselleni. Tietenkin haluan siviilihautajaiset. Lompakossani on sellainen kortti elinluovutustestamentin vieressä. Niitä kortteja saa mm. Pro-seremonioiden kautta. Toivon myös, että paikalla olisi Pro-seremonioiden puhuja. Täten siitä "saarnasta" tulee ihmisen elämään keskittyvä ja varmasti henkilökohtainen. Tärkein asia tämän lisäksi on hieman yllättäen taustamusiikki. Se on asia johon haluaisin panostusta. En ole oikeastaan koskaan tykännyt virsistä.

Soittolistaa:

Passacaglia
The Shape of Things to Come
Allegro
Violence and Variations
Gentle Execution


Kaikki ovat Bear McCrearyn sävellyksiä. Ei sanoituksia. Ei laulamista. Vain kauniita ja dramaattisia melodioita.

Ohjelmaan voisi myös kuulua tällainen perinne: Jokainen saa vuorollaan mahdollisuuden kertoa jotain vainajasta. Mielellään rehellisiä asioita. En halua tulla muistetuksi sellaisena kuin en oikeasti ollut olemassa.

Oikeastaan kaikki muu voi mennä tutulla kaavalla. En ole vielä päättänyt haluaisinko arkkuun vai uurnaan. Sillä ei ole niin kauheasti väliä minulle kun olen kuollut. Sukulaisten tunteet ovat kuitenkin jonkin verran mielessäni. Siksi en halua tehdä Dogbertin ratkaisua; kääritään vainaja sanomalehtiin ja heitetään biojätteisiin. Hautakiveen voisi yrittää saada tunnukseksi Lentävän spagettihirviön.

En ole vielä päättänyt milloin pidän hautajaiseni, mutta kokeilen laittaa varoituksen blogiini viimeistään paria päivää ennen juhlatapahtumaa.

Lisää Mr Deityä

Crackle jatkaa Mr Deity-ohjelman esittämistä. Tällä kertaa Mr Deity päättää mitkä asiat ovat Hyviä ja mitkä ovat Pahoja.

15.2.08

Do I look that stupid?

So, another day at the office, or jewellery. That's where I work. Friday means people are getting ready for the weekend. Which means some customers are somewhat intoxicated.

Two men enter. There are no other customers. I walk up and greet them. The other looks like a hobo; greasy long hair, scruffy clothes. The other is clean-cut and dressed in black clothes. He's a gypsy. O-oh.

The men are looking for a gold chain for the hobo's girlfriend. Gypsy gets a call and starts talking to his cell phone. The hobo wants to see 500 - 600 € chains. No joy. He chooses gold rings. I present the tray. The tray is small, with the rings set in rows, and paired up. If one of them is missing, the hole is easy to spot. That's why they are set like that.

The gypsy stops talking and comes to check out the rings. He chooses one of them, but picks it up with effort. They ask the prices for several rings. The gypsy set a ring back on the tray.

Whoops! What's that hole there?

The gypsy thinks I don't spot the missing ring. I wait silently. He pretends he doesn't have anything in his hand.

"Will you put that ring back?", I ask.

There's a goofy look on his face. The ring appears.

"I was showing it to him", he explains and places it back on its proper place.

"That was it", I say and slip the tray back behind the glass. The men leave our friendly store.

End of story.

Taikauskoa Saudi-Arabiassa

Pharyngulan kautta kohtasin tämän uutisen. Saudinaista uhkaa teloitus. Rikoksena ei ole tällä kertaa vääränlainen ripsiväri, vieraan miehen kanssa samassa rakennuksessa oleilu, vaan noituus. Nainen on menettämässä päänsä sen takia, että joku mies kuvittelee naisen noituneen hänet impotentiksi.

"Noita", eli Fawza Falih niminen nainen pidätettyyn vuonna 2005. Hän on kokenut kovia siitä lähtien. Poliisit pahoinpitelevät. Lukutaidoton nainen allekirjoittaa tunnustuksen sormenjäljellään. Oikeudenkäynnissä on ollut mutkia, sillä eräässä valitusvaiheessa päätettiin ettei Falihia teloiteta. Oikeus puuttui päätökseen ja asetti kuolemantuomion taas voimaan. Tässä vaiheessa enää kuningas Abdullahin väliintulo voi estää mestauksen. Abdullah on sentään tehnyt niin aikaisemminkin. Toivotaan, että hänellä kestää pokkaa puuttua asiaan.

Meno on kuin Monty Pythonin elokuvissa, mutta valitettavan totta. Tästä asiasta haluaisinkin kysyä ihan kasvotusten Abdullah Tammelta. Onko noituus hänen mielestään ihan oikea ilmiö?

Dembski paljastaa listansa

Kuukauden odottelun jälkeen, ja pienen muistutuksen, William Dembski on vihdoinkin vilauttanut sitä Listaa. Listassa on ne ID-teoriaan perustuvat ennustukset, jotka ovat tieteellisen tutkimuksen jälkeen todettu olleen oikeassa.

Listalla on kolme kohtaa.

1) Biologisilla systeemeillä pitäisi olla funktioita. Kuten kaikki tiedämme, evoluutioteorian mukaan biologiset systeemit ovat sattumanvaraisia hässäköitä, sillisalaatteja, joilla ei pitäisi olla mitään funktioita. Jotkut roska-dna:n pätkät ja umpilisäke ovat esimerkkejä älykkäästä suunnittelusta, sillä niillä on jokin funktio.

2) ID ennustaa, että solujen rakenne on todella monimutkainen. solut ovat todella monimutkaisia. ID on täten todettu oikeaksi.

3) Informaation säilyminen. Evoluutio ei luo uutta informaatiota. Siihen tarvitaan älyä. Tässä kohtaa Dembski tekee julkean julistuksen: Moreover, ID theorists have applied these results to actual biological systems to show that they are unevolvable by Darwinian means.

IDeistit ovat siis todenneet tiettyjen biologisten systeemien olevan mahdottomia evoluution kehitykselle! Missä se Nobel biipyy?

Kommentoijien joukossa olevat Semprini ja vesf jatkavatkin Listan käsittelyä. Heitä syytetään törkeästä sarkasmista ja vaikka mistä.

Dembskin paljastama lista on pettymys, sillä se ei sisältänyt mitään mitä emme ole saaneet lukea aikaisemmin kreationistien kirjallisuudesta.

Edit: Täytyy huomauttaa, että tämä ketjui haihtui eetteriin vähän aikaa sitten. En ymmärrä miksi.

14.2.08

Viesti Anonyymiltä

Anonyymi tarvisee sinua, jos asut tai piileksit Lahden lähettyvillä.

15.3 on mielenosoitus.



Mielenosoituksia on tapahtunut ja tulee tapahtumaan lisää.

Skientologeilla on kirkko myös Vantaalla:

Church of Scientology Mission of Helsinki
Peltolantie 2. PL 245
Vantaa, Fin 1301
FINLAND
Phone: 358-9-637-773

Vielä.

Anonyymi ei väsy. Anonyymi ei luovuta. Anonyymi ei häviä.

DaveScot, Uskonnon puolustaja

DaveScot, joka on Uncommon Descent-blogin moderaattori/banninaattori, ei tykännyt siitä kuinka eräs bloggaaja käsitteli Denyse O'Learyn (UncommonDescent-blogin kanadalainen ylläpitäjiä) kirjoittamaa viestiä. Dave ei raaskinnut edes kopioida PTET:in viestin otsikkoa, sillä se on niin rajua kamaa:

"Denise O'Leary: Douchbag For Christ"

Voimme vaikka sopia, että PTET ei ymmärtänyt Denysen tekstiä ja on täten aivan väärässä. Ja hän on aivan asiaton kutsuessaan Denyseä ääliöksi (Douchebag). Sillä ei ole väliä. Tarinan nerous on tässä:

DaveScotin mielestä PTET:in teksti ei ole ollenkaan soveliasta luettavaa.

DaveScot ei tykkää kun uskonnollisia asioita mollataan, mutta ei selitä mikä PTET:in tekstissä kohdistuu uskontoon.

Mutta historia on julma asia. PTET:in blogissa Hermagoras muistuttaa mitä kaikkea DaveScot on itse kirjoittanut Denyse O'Learystä. Dave käytti O'Learystä nimeä "morphodyke." Sen epävirallinen käännös taitaa olla "transurekkalesbo." En keksi parempaa tähän hätään. Dave on myös kirjoittanut viestin, jossa Denyse saa kuulla kunniansa:


DaveScot
Posted July 18, 2006 at 4:44 pm | Permalink
I hate to disappoint the church burnin’ ebola boys but I won’t be commenting on UD in the future. I just told the smarmy Canadian cross dresser to go fuck itself in an email. It would have banned me in any case as it’s nowhere near as cool as Bill Dembski. The stick up its disgusting ass could make a redwood feel inadequate. I’m going to go ahead and forgive Bill for this monumental brainfart as he’s going through some long term bad shit on the homefront with a sick child. I felt bad about bailing out on him at a time like this but he forced my hand. No big deal. I had a few extra hours today to finish rebuilding the carbs on my jetboat (it’s back together and running great) and throw a ball in the water for my puppy. He’s napping at my feet on the houseboat at the moment. I think we’ll go out for a swim and then take the jetboat for a longer validation run.

P.S. if my dog was as ugly as the Canadian cross dresser I’d shave his ass and teach him to walk backwards.

HAHAHA - I kill me sometimes!


Suomennoksia tärkeistä kohdista: En palaa UD:hen, sillä olen juuri kirjoittanut sille kanadalaiselle transseksuaalille [Denyse O'Leary, suom. huom] "vedä kätees!". Sillä on keppi vastenmielisessä perseessään.

PS. Jos koirani olisi niin ruma kuin se kanadalainen transu, niin ajelisin sen perseen ja opettaisin kävelemään takaperin.

HAHAHA - Olen joskus tappavan hauska!


Eli DaveScotilla ja Denysellä on ollut pientä kitkaa suhteessa. Ei siinä mitään. Tekevälle sattuu ja muuta sellaista. Dave onkin selitellyt purkauksiaan.

Dave ei sentään loukannut Denysen uskontoa. Ne olivat vain tavallisia solvauksia. Dave oli merijalkaväessä. Hän kirjoitti loukkaukset erään "lesbon" blogissa, maassa maan tavalla, jne. Hän ei loukkaa naisia käsittelemällä heitä silkkihansikkain. Hänellä ei ole uskontoa.

Voi veljet! Minun ei enää tarvitse katsella komedioita tai lukea sarjakuvalehtiä. Uncommon Descent tarjoaa kaiken huumorin jota tarvitsen. Onneksi Dave ilmestyi vielä PTET:in kommentoijien joukkoon.

13.2.08

Aisa tanaan magneeteilla

Dakota Therapeutics tarjoaa tyydytyksen ilman lääkkeitä. Magnehance.com esittelee tuotteita joiden avulla miehet saavat takaisin viriilit vipinät punteissaan. Kuten niin moni muu huuhaa, niin myös tämäkin soveltaa magneetteja. Nyt niitä ei teipata selkään helpottamaan kipua, tai otsaan auttamaan muistamisessa. Nyt magneetteja laitetaan nivusiin. Valmistajan mukaan on oikein tieteellisesti osoitettu, että iholle asetettu magneetti lisää verenkiertoa. Tosin se ainoa tutkimus taitaa osoittaa (Pelka, R., Jaenicke, C., & Gruenwald, J. (2002). Impulse magnetic-field therapy for erectile dysfunction: a double-blind, placebo-controlled study. Advances in Therapeutics, 19, 53-60.
), että verenkiertoon voidaan vaikuttaa vasta vahvoilla sykäyksillä jotka ovat sähkömagneettisia, eikä magneettiläpysköillä.

Q3. What is the Magnehance™?

A3. The Magnehance™ is a specially designed, patent-pending device, worn by males for sexual enhancement. The Magnehance™ resulted from our combining the principles of magnetic therapy and sexual enhancement. Because research has shown that magnetic therapy can increase blood flow to a treated body area, and because erections are dependent on blood flow, it seemed natural to design a magnetic device that can be used in therapeutic contexts (e.g., erectile dysfunction) as well as in non-therapeutic contexts (pure enhancement).

The Magnehance™ consists, therefore, of a super-flexible, neodymium iron boron magnet component and an accompanying fabric pouch, both of which are designed to be worn, comfortably, attached to one's lower undergarment (or the garment worn closest to one's body). You just insert the magnet into the pouch and, using the accompanying double-coated adhesive tape, attach the Magnehance™ to the front panel (penile region) of your underwear. Neodymium iron boron is a high-energy, rare earth magnet that is used extensively in magnetic therapy.


Magnehance ei käytä siis mitään tavallisia magneetteja, vaan harvinaisia huippuenergisiä magneetteja. Magneettien kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä erilaisten esineiden singahtaminen munille kesken romanttisen hetken voi pilata kaiken. Tosimies osaa kuitenkin kääntää tilanteen edukseen: "Mun kalu on niin vastustamaton"

Valmistajat muistuttavat, että heidän tuotteensa tulee halvemmaksi kuin vierailu yksityisen lääkärin luona. Siinäpä mainio suositus. Magnehance.com:in sivuilla on sentään linkki Skeptical Inquirer-lehden magneettiterapia-artikkeliin. Baylor College of Medicine julkaisi vuonna 1997 tutkimuksen. Siinä oli onnistuttu saamaan merkittävä helpotus kipuun tällaisilla magneettilapuilla.

The study was conducted by Dr. Carlos Vallbona on fifty post-polio patients at Baylor's Institute for Rehabilitation Research in Houston. Bioflex, Inc., of Corpus Christi provided both the magnets (multipolar, circular pattern) and a set of visually identical sham magnets to serve as controls. To keep the study "double-blind" neither the patients nor the staff were informed as to which devices were active magnets, and which were shams. Before and after the forty-five-minute period of magnet therapy, the patients were asked to grade their pain on a scale from 0 to 10. The twenty nine patients with active magnets reported, on average, a significant reduction of pain (from 9.6 to 4.4), while the twenty-one patients with shams reported a much smaller average reduction (from 9.5 to 8.4). This is a substantial difference, and if the double-blind study was successfully conducted, cannot be explained by a placebo effect.

Nyt pitää ottaa selvää onko kokeen tuloksia onnistuttu toistamaan.

Jeesus ei enää hengaile Singaporessa

Singapore poisti markkinoilta Looking Good for Jesus-huulirasvan (maku = Virtuous Vanilla). Enää singaporelaiset naiset eivät voi olla kauniita ja miellyttäviä, kun Jeesus palaa antamaan tuomioita. Eräs valittajista sanoi, että tuote trivialisoi Jeesuksen ja Häneen uskomisen. Lisäksi huulirasva antaa seksuaalisia vihjailuja. Ehkä Jeesus kuitenkin arvostaa ihmisiä jotka pitävät huolta itsestään. Ovathan he sen arvoisia.

Mistä muistuikin mieleeni, että en ole vielä edes avannut Topshopin valmistamaa "Wash away your sins" suuspräytä.

12.2.08

Neljä Ratsumiestä

Apokalyptista menoa, kun neljä ateistia istahtaa rupattelemaan. Richard Dawkins, Daniel C. Dennet, Sam Harris ja Christopher Hitchens keskustelevat eri asioista kaksi tuntia. Ratsumiesten meno on taltioitu dvd:lle, mutta se on myös katseltavissa ilmaiseksi RichardDawkins.net-sivustolla. Jos et ole vielä katsellut, niin varaa ihmeessä pari tuntia aikaa kalenteriisi.

God was not in the house.

Kilpailun tulokset.

Viimeisimpään kilpailuun osallistui vain kaksi henkilöä. Kuvia oli valmistettu kolme kappaletta. Voittajaksi selvisi "Squirrel" Hämäläinen postmilleniaalisella katharsispurkauksellaan, LOL_COLI:



Palkintoina oli: Panda's Black Box tai Signs of Intelligence.

Squirrel saa valita kumman kirjan onnellinen omistaja hänestä tulee. Teleporttaan sen sitten perille.

Squirrelin toinen tuotos:



3xY:n panos:

11.2.08

Pientä edistystä Iranissa

Amnesty-lehti (1/2008) uutisoi, että iranialainen ihmisoikeusryhmä on saanut jotain aikaan viime vuonna. Kuolemantuomioita ei ole poistettu, mutta eräs teloitusmuoto on pikku hiljaa jäämässä pois. Viime vuonna Iranissa kivitettiin kuoliaaksi ainakin Ja'far Kiani. Mies tuomittiin aviorikoksesta Mokkarrammeh Ebrahimi nimisen naisen kanssa. Nainen odottaa vankilassa tuomiotaan. Iranissa on tehty kivitystuomiota vaikka maan oikeuslaitos antoi vuonna 2002 päätöksen kyseisten tuomioiden lykkäämisestä. Syrjäiset kylät eivät tohdi luopua kauniista perinteistä.

Amnestyn Susanna Kotilainen kirjoitta, "Iranin rikoslaki määrää aviorikoksesta tuomitut teloitettavaksi kivittämällä. Laki määrää, että kivien tulee olla tarpeeksi isoja aiheuttaakseen kipua, mutta ei niin suuria, että ne tappaisivat uhrin välittömästi."

Muutenhan se ei olisi oikea rangaistus.

"Ennen teloitusta miehet haudataan maahan vyötäröään myöten, ja naiset rintaa myöten. Halukkaat yleisön jäsenet voivat osallistua kivitykseen."

Jotkut kuolemaantuomitut naiset kertovatkin, että he ottaisivat mieluummin hirttosilmukan kuin kiviryöpyn. Kerrasta poikki onkin huomattavasti houkuttelevampi vaihtoehto kuin minuutteja kestävä murjominen.

Stop Stoning Forever-kampanja perustettiin Iranissa vuonna 2006. Se on pelastanut ainakin viisi ihmistä kivitystuomiolta. Tuomiota on lykätty, tai otettu uudelleen käsittelyyn. Ihmisoikeuksien ajaminen ei tietenkään ole helppoa Iranin kaltaisessa maassa. 33 mielenosoittajaa pidätettiin vuonna 2007. Syytteiksi kirjattiin "yleisen järjestyksen häiritseminen" ja "toimiminen valtion turvallisuutta vastaan."

Stop Stoning Forever-sivusto on myös ajankohtainen uutislähde Lähi-Idässä tapahtuvien ihmisoikeusrikkomusten seuraamisen. Jos vatsasi kestää, niin voit lukea miten Iranin ihmisoikeuskomitean pääsihteeri, tohtori Mohammad Javad Larijani puolustelee Iranin käytäntöä:

As West thinks of itself as a social and cerebral egocentric, it wants to make its liberal democratic thinking ambient while Islamic republic of Iran does not accept this matter. That is why they criticize some of our Islamic rules such as stoning and they believe it should be stopped.

Their reproofs are based on several considerations: they say stoning is not a punishment but a torture while we think the line between torture and punishment is imponderable. On the other hand they insist that the crime and the punishment are not in proportion with each other, and they do believe the punishment for adultery should not be that severe. In fact they don’t consider this atrocity as a crime at all and they wish to force this belief on us.

If we had execution as a punishment for adultery instead of stoning, they would again complain that the crime and the punishment are not in proportion with each other-but as you know in Islamic rules, stoning is in lower level than execution because in stoning the defendant has a chance to survive. Besides, we think that the discrimination of insolence of adultery is not on Westerners but on the social norms within our country.

Manaus on nousussa

MSNBC uutisoi miten Euroopassa tarvitaan yhä enemmän manaajia. Katolinen kirkko kouluttaa kiihtyvällä tahdilla uusia pappeja, jotka osaavat taistella demoneja vastaan. Viimeisen viiden vuoden aikana Puolassa majailevat manaajat ovat tuplanneet rivinsä. Puolassa järjestetään peräti manaamisen kansaivälisiä konferesseja. Kasvavalle kysynnälle on rationaalinen selitys:

"Ihmiset eivät enää rukoile, he eivät käy kirkossa, he eivät käy tunnustamassa syntejään. Paholaisella on helpot oltavat", sanoo Gabriele Amorth, 82-vuotias pastori, joka johtaa Euroopan anti-demoni pappeja. "Paholaisen palvomista on enemmän, ihmiset ovat kiinnostuneita saatanallisista asioista, ja vähemmän Jeesuksesta."

Jankowski on puolalainen pappi, joka suorittaa manauksia. Hän kertoi eräästä tapauksesta toimittajalle. Nainen oli pyytänyt avioeroa vain pari viikkoa aviovalojen uusimisen jälkeen, osana avioliittoneuvontaa. Jankowskin alkoi epäillä tapausta, sillä vaimo näytti kehittävän intohimoisen vihan miestään kohtaan.

"Sen mukaan mitä pystyin havaitsemaan, paholainen oli läsnä ja toimi selvällä tavalla," hän sanoo. "Kuinka muuten voidaan selittää vaimossa, vain muutaman viikon aikana tapahtunut muutos, aviomiestään kohtaan, joka on hyvä ihminen?"

Jankowski sanoi, että arkkipiispa antoi hänelle luvan viime lokakuussa suorittaa manaus, ja että hän on ollut kiireinen siitä lähtien. Ja mitä paholaisen vaikutuksenalaisena olevalle vaimolle kuuluu? "Me työskentelemme vielä hänen parissa," hän sanoi.

Puolaan aiotaan rakentaa oma manauskeskus. Se pystytetään kylään, jonka nimessä on aivan liikaa konsonantteja, Poczernin.

10.2.08

Kuinka polttaa Wikipedian sivuja?

Äärimuslimeilla on edessään paha ongelma. Miten he voisivat polttaa wikipedian sivuja? Wikipedia on saanut protesteja muslimeilta. Muhammedia käsittele sivu kun sisältä myös kuvan tästä profeetasta. Se on kiellettyä ja loukkaa muslimien uskontoa. Wikipedia käyttää mm. ottomaanien ja persialaisten 1300-luvulla tekemiä kuvia profeetta Muhammedista.

Hieman yllättäen farsinkielinen wikisivu esittelee myös kuvia profeetasta. Kyseinen versio on iranilaisten ja afganistalaisten ns. oma versio Muhammed-wikisivusta. Onko asialla rienaava kielitieteilijä, vai eivätkö jotkut iranilaiset välitä kuvakiellosta? Vai eikö kuvakiellosta edes ole yhteneväistä linjaa muslimien parissa?

Suomenkielinen wikipedia käyttää samoja kuvia Muhammedista.

SEG

Ikiliikkujia on rakennettu vuosikymmenestä toiseen. Toimivaa mallia ei ole vaan ilmestynyt. Lupauksien mukaan sellainen on aina "melkein valmis", tai sitten se on jo täysin valmis, mutta sitä ei saa tutkia.

Eräs yrityksistä on John Searlen kehittämä generaattori. Searl tunnetaan tietyissä piireissä antigravitaation isänä, ja mullistavan muutoksen keksijänä. Hän rakensi prototyypin vuonna 1946. Omien sanojen mukaan se toimi suunnitelmien mukaan, mutta valitettavasti prototyyppi menetettiin testivaiheessa. Searlen kehittämässä generaattorissa erilaiset magneettiset kehät pyörivät ja luovat mitä erilaisempia ilmiöitä. Kun magneettiset kehät pääsevät pyörimään oikealla nopeudelle, ei generaattori enää tarvitse energiaa (lämpötilaeroja) systeemin ulkopuolelta. Searle mainitsee mm. anti-gravitaation, surpajohtavuuden olevan mahdollista hänen valmistaman laitteeen avulla. Searl Effect Generator tarvitsee melkein olemattoman määrän polttoainetta (energia tulee ympäristöstä), mutta kuitenkin sillä voidaan ratkaista saaasteettomasti maailman energiaongelmat. Kunhan Searl saa tarpeeksi rahoitusta uuden toimivan prototyypin valmistamiseen:

Most critically, John needs funds to realise the development of a working SEG prototype. Your contribution to the Searl Solution is an investment towards a better World and a brighter future for our children. There are many ways in which you can contribute, including becoming a member, purchasing products from our store, simply making a contribution or even becoming a sponsorship partner.

Voit tilata heidän verkkokaupasta mm. cd:n johon on koottu SEG:n konseptit. 437 sivua teknista tietoa. Vain 50 dollaria. Tai voit tilata Searlen järjestämien luentojen videotaltiointeja. Tai Searlen kirjoittamia kirjoja, 50 dollaria kpl.

John Searlella on uskollisia seuraajia. He ovat varmoja, että seuraava sukupolvi muistelee Searlea samalla arvokkuudella kuin Einsteinia ja Newtonia.

Searl kuitenkin valmisti toimivan laitteen 40-luvulla. Johnin ei tarvinnut maksaa suuria summia siitä, sillä osat ja valmistustilat tulivat hänen silloisen työpaikan BR Rewindsin kautta. Yllättävä antigravitaatio tuhosi prototyypin (se lensi katon läpi). Jos silloisella teknologialla pystyttiin tuottamaan "Searl efekti", niin varmasti nykyään vastaavat osat voidaan rakentaa vastaavilla - ellei paremmilla - toleransseilla. Ilman miljoonia euroja. Siksi vuosikymmenestä toiseen jatkuva varojen keruu tuottaa minussa pienoista ihmetystä.

Pure Energy Systems-wiki tarjoaa kattavan katsauksen vaihtoehtoisten energialähteiden maailmaan. Youtubessa on SEG-ammattilaisten tekemä esittelyvideo.

9.2.08

Ihmisten tulevaisuus Taivaassa

Eräänä hiljaisena hetkenä vaivauduin miettimään mitä ihmisten pitäisi tehdä Taivaassa, sitten kun sinne pääsee. Kristillisen mytologian mukaan Taivaassa on sodittu, kun Lucifer ja hänen joukkonsa saivat häädön. Lucifer ei suostunut kumartamaan Jumalan tuoreimmalla luomistyölle, ihmiselle. Siitäkös artisti menetti hermonsa. Varovaisten arvioiden mukaan (tai luotettavan paavin antaman tiedon mukaan) Luciferin puolelle asettui 133,306,668 enkeliä. Jumalan joukkueessa pelasi 266,613,336 enkeliä. Ylivoima jyräsi. Useissa tarinoissa sotaisat enkelit kuvataan aseistettuina sotisovissa. Taivaallinen veri virtasi pyhässä paikassa.

Enkelit kuvaillaan ihmistä kuuliaisemmiksi. He ovat itse Jumalan läheisyydessä ja tietävät Hänen oleman olemassa. Se mitä pohdin onkin tämä:

Miten lupaavalta Taivaan tulevaisuus vaikuttaa, kun sinne päästetään ihmisiä?

There goes the neighbourhood.

8.2.08

Kuolemantuomio Suomeen!

Näin sanoo Suomen Islam-puolue. Abdullah Tammi on jälleen sanomalehtien palstoilla. Kunnallisvaalien lähestyminen ajaa myös Islam-puolueen kansan ääreen. Edellisellä kerralla kauhistelin hän kommenttejaan kuolemantuomiosta. Mies ei ole muuttunut ihmisoikeuksia kunnioittavampaan suuntaan. Jos neljä ihmistä todistaa avioliiton ulkopuolisen sukupuoliyhdynnän, niin tuomioksi sopii kuolemanrangaistus. Näin toteaa itse Abdullah Tammi.

"Se on kuolemantuomio silloin. Se on ihan selvä juttu, jos on todisteet."

Vaikka moraalin puolustaminen onkin ihailtavaa, on tällainen ylilyönti parhaimmillaan noloa. Onneksi Tammi on sentään asteen verran realistinen. Hänen mukaansa kuolemantuomioon ei voida vielä siirtyä Suomessa. Suomeen saadaan sharia-laki vasta sitten, kun enemmistö kansasta on muslimeja.

Tammi perustelee sharia-lakia tutulla tavalla:

"Onhan Jumalan laki toki parempi kuin ihmisen laki"

Ei ole. Tai jos on, niin minkä Jumalan laki? Juutalaisten? Kristittyjen eri tulkinnat oikeasta Laista? Muslimien tulkinnat (huom. monikko) laista? Puolueen tiedotustilaisuudessa Helsingin yliopiston islamin tutkija Marko Juntunen meni kysymään, että keitä puolueen uskonnolliset auktoriteetit ovat. Hän ei saanut vastausta. Näyttää pahasti siltä, että Islam-puolueen tulkinnat ovat sieltä ääripäästä. Kaikki maahanmuuttajamuslimit eivät hihku innosta puolueen tuoman julkisuuden takia.

Tilane on sama kun kaikkia suomen kristittyjä edustaisi hardcore helluntailaisten tuomionppäivälahko. Islam-puolue hakee kuntavaaleissa paikkoja Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella ja Turussa. Jos he saavat yhdenkin paikan Suomessa, niin ollen erittäin pettynyt maahani. Näin kiltisti sanottuna.

Islam-puolueen tiedottaja Imane Bellaminen puolestaan esitti hyvän syyn kuolemantuomion palauttamiselle: rangaistus toimisi pelotteena pedofiileille. Harmi vain, että pelotteet eivät toimi. Kuolemantuomio murhaajille ei lopeta murhia, eikä vähennä niitä. Näin asia on ainakin Yhdysvalloissa. Ja kaikkein tärkein syy kuolemantuomiota vastaan on itse ihmisten erehtyväisyys. Viattomia ihmisiä tuomitaan rikoksista.

Tammi sanoi myös muutakin puolueensa tiedotustilaisuudessa, mutta en kestä enempää [eufemismi]omalaatuisuutta[/eufemismi] tänä iltana.

Muotikoruista myrkkyä

Kulta-Aika, kello ja kultasepänalan ammattilehti (1/2008)

Olen pitkään miettinyt mistä metalleista H&M:n ja muiden vaateliikkeiden kassoilla olevat korut on tehty. Hinnat ovat muutamia euroja. Koruissa on säihkettä ja väreinä kultaa tai hopeaa. Eihän se pinta niissä pitkään kestä, mutta melkein kaikissa hintalapuissa lukee "Ei sisällä nikkeliä". Laatu on selvästi aivan eri luokkaa kuin aidoissa hopea- tai kultakoruissa, mutta niin on hintakin. Markalla saa markan tavaran.

Muotikorijen lyijypitoisuuksista ei kuitenkaan kerrota kaupoissa mitään. Kulta-Aika lehdessä Jyrki Rinne kertoo mitä kaikkea on löytynyt, kun näitä muotikoruja on tutkittu.

"Inspecta Oy [...] on tutkinut Suomessa myytävien muotikorujen lyijypitoisuuksia. Tutkituista 12 korusta kahdessa esiintui lyijyä. Näistä toisen korun riipusosan lyijypitoisuus nousi peräti 74 prosentiin! [..] Rannekorussa lyijypitoisuus oli 4%, muu ainesosa oli pääasiassa kuparia ja sinkkiä."

Lehti huomauttaa, että "eräs kansainvälisesti tunnettu suomalainen rock-yhtyä myy nettikaupassaan lyijykoruja, juuri lyijy-nimikkeellä, antaen lauseella "eivät sisällä nikkeliä" sellaisen kuvan, että korujen käyttö olisi vaaratonta."

Myös Ruotsissa on tutkittu muotikoruja. 50 satunnaisesti valittua korua joutui testeihin. 72% niistä sisälsi lyijyä. Pitoisuuden vaihtelivat muutamasta prosentista yli kymmeneen. Tanskassa on tiukat myyntikiellot koruille, joiden lyijypitoisuus enemmän kuin sadasosaprosentti. Muissa pohjoismaissa tutkitut korut ovat antaneet tuhatkertaisia lyijypitoisuuksia Tanskan kriteereihin verrattuna.

Kuluttajalla onkin ongelma, jos hän haluaa tietää korun lyijypitoisuuden. Sitä ei lue hintalapuissa. Liikkeissä ei tiedetä tuotteen alkuperämaata. Lainsäädäntö ei vaadi lyijypitoisuuksien merkintää. Vastuu onkin kuluttajan harteilla. Caveat emptor. Ruotsalainen Glitter-koruvalmistaja on vetänyt Suomen markkinoilta toistaiseksi neljä koru.

7.2.08

Dave Scot puhuu asiaa, osa 1

Uncommon Descent saa todistaa outoa tapahtumaa. Jälleen kerran. DaveScot kommentoi:

It’s not a question of being allowed. It’s a question of them wanting to. I suspect productive scientists generally have better things to do.


Dave vastaa bFastin esittämään toivomukseen. bFast kun haluaisi sallia muutaman asiansa tietävän tiedemiehen kirjoittaa Uncommon Descent-blogissa.

Mutta kuten DaveScot juuri kertoi, tuottavilla tiedemiehillä on parempaakin tekemistä.

6.2.08

Conan vs Colbert vs Stewart

Illan viihdeohjelmissa kuohuu. Maanantaina Late Night with Conan O´Brien sai todistaa järjetöntä väkivaltaa, kun Conanin ja Colbertin välinen sanasota purkautui yli äyräiden. Colbert toi mukanaan Jon Stewartin. Iskuja ei säästelty.



Pian tuo tulee myös Subbarilta. Sitä odotellessa kokeilen parantaa jyskyttävän päänsäryn. Painetta otsassa, ja jokin tuntuu painavan vasenta silmää alaspäin. Vähemmän surffausta, enemmän lepoa. Siinä hyvä resepti.

Muistiinpano

Tässä lainaus erään kreationistin sanomisista, eräältä keskustelupalstalta:

"Erään tutkimuksen mukaan 43 "lajia" nisäkkäitä, 74 "lajia" lintuja ja 10 "lajia" matelijoita riittäisi selitykseksi kaikille nykyisille "lajeille". Rikas perimä ja lajikohtainen muuntelu on saanut aikaan kaiken sen, mitä te tiedettä harrastavat filosofit kutsutte "evoluutioksi"."


Tuolla selitetään miten Nooa sai mahtumaan kaikki tarvittavat eläimet arkkiin. Lienee sanomattakin selvää, ettei hän kerro mistä tutkimuksesta on kyse. Kysyin sitä juuri ja odotan vastausta. Odotus voi olla turha. Tunnen kyseisen kreationistin niin hyvin.

Meanwhile...

Muista osallistua kilpailuuni. Luo jokin ha-ha-hauska kuva, lähetä se minulle, ja voit voittaa kirjan!

5.2.08

Demoni vs Manaus

Kumpi on vaarallisempaa?

Tässä tuore tapaus Odessa-kaupungista,Teksasista. Jan David Clark painoi vaimoaan maahan vessassa. Miehen mukaan hän suoritti manausta. Jokin meni pieleen, ja demoni siirtyi Janiin. Nyt miestä syytetään murhasta. Alustavat tiedotruumiinavauksesta paljastavat, ettei vaimoa oltu kuristettu, vaan hän oli tukehtunut.

4.2.08

Rokotteita kansalle

New Scientist (26 tammikuu, 08)-lehdessä Jim Giles käsittelee rokotteita vastustavia liikkeitä. On käännöstyön aika.

Reilu vuosi sitten eräs amerikkalainen rokote-ekspertti sai puhelun kotiinsa. Nimetön soittaja ilmoitti tietävänsä tutkijan lasten nimet ja koulut. Sitten hän sulki linjan. Tutkija saa melkein jatkuvasti vihaisia sähköposteja, mutta puhelu oli toistaiseksi ensimmäinen.

Hän ei ole yksin. Useat rokotteiden parissa työskentelevät tiedemiehet saavat uhkailuja. Lähteeksi arvellaan pientä rokotteita vastustavaa ryhmää, joka ei välitä tieteellistä perusteluista, vaan uskoo rokotteissa olevan elohopean aiheuttavan autismia. Lisäksi he epäilevät tiedemiesten olevan osa koko skandaalia, ja yrittävän peitellä todisteita.

Yhdysvallat ei ole yksin tällaisen vastustelun kanssa. Iso-Britanniassa oli kohua MRR-rokotteista. Myös MPR yhdistettiin autismin aiheuttajiin. Nigeriassa oli - ja on - tiukkaa vastustusta. Siellä rokotteiden uskotaan sisältävän hedelmällisyyttä heikentäviä aineita ja HIV:tä. Rokotteita on vastustettu 1800-luvulta lähtien pelonsekaisten argumenttien kautta (validien syiden lisäksi). Koska rokotekampankoita kohdistettiin köyhiin kaupunginosiin, nousi siitä epäilyjä. Ehkä kyseessä oli valtakoneiston tapa vahingoittaa köyhiä?

Tuoreempi esimerkki on Nigeria. Se on niitä harvoja maita joissa polio lyömättä. Polio-rokotteet törmäsivät seinään vielä vuonna 2003, kun nuo HIV huhut lähtivät liikkeelle. Pohjoisessa olevat muslimijohtajat hyökkäsivät rokotekampanjaa vastaan. Heidän kommentit kuulostivat absurdeilta:

"We believe that modern-day Hitlers have deliberately adulterated the oral polio vaccines with anti-fertility drugs and contaminated it with certain viruses which are known to cause HIV and AIDS", sanoi lääkäri ja ylimmän sharianeuvoston puheenjohtaja Datti Ahmed Nigeriassa. Sanoma upposi moniin nigerialaisiin.

Länsimaalaisten lääkkeet koettiin uhaksi. Perinteiset poppamiehet vakuuttivat, että polio johtui pahoista hengistä. Neljä osavaltiota vetäytyi rokoteprojektista. Yksi osavaltio ei suostunut antamaan rokotteita vuoteen.

Britanniassa kiehuneet huolet rokotteista saivat voimaa edeltävistä skandaaleista, joissa halitus menetti uskottavuutensa (Irakin sota, hullun lehmän tauti), joten monet eivät luottaneet lääkäreihin. Miksi vanhempien pitäisi antaa lastensa turvallisuus hallituksen käsiin?

Rokottaminen on niitä harvoja asioita, jossa hallitukset yrittävät pakottaa lääketieteellistä ratkaisua kansalaisille. Viime vuosina terveydenhoitoala on yrittänyt antaa potilaille vaihtoehtoja, mutta rokotteiden kohdalla tätä ei tehdä herkästi. Esim. Yhdysvalloissa rokotteista voi luistaa vetoamalla uskonnolliseen vakaumukseen, tai muuhun vastaavaan. Kun rokotteiden ottaminen vähenee, kutistuu myös populaation immuniteetti. Jo poistuneet taudit alkavat yleistyä. Näin kävi Britanniassa, jossa tuhkarokkotapaukset yleistyivät MPR-rokotefobian aikana. Nigeriassa levinnyt polio poikkesi myös maan rajanaapureiden puolella vuonna 2004. Kun rokotteiden vastaiset kampanjat pääsevät vauhtiin, niin seuraamukset eivät jää huomaamatta. 70-luvulla epäiltiin hinkuyskärokotteita. Maissa joissa rokotekampanjat jäivät ilman ottajia, oli myös 10 - 100 kertaisesti enemmän hinkuyskätapauksia.

Miten rokotepelkoa pitäisi käsitellä?

Pelkkä faktoihin perustuva julistaminen ei toimi. Nigeriassa lääketieteelliset todistelut eivät kiinnostaneet. Tämä lähestymistapa alleviivasi olettamusta siitä, että kyläläiset olivat vain tietämättömiä. Määräilevä asenne ja vähäiset myönnytykset vain lisäsivät boikotteja. Samaa tehtiin Britanniassa. Viranomaisten pitäisi korostaa niitä riskejä joita lapsi kohtaa, jos hän ei saa rokotteita. Tämäkään tapa ei ole täydellinen. Vanhempien huoliin vastaaminen voi luoda omia ongelmia. Kun USA:n kongressi pyysi rokotevalmistajia mittaamaan tiomersaalin pitoisuudet rokotteista. Kuuden kuukauden ikäiset vauvat olivat saaneet 187,5 mikrogrammaa elohopeaa. Tiomersaalille ei ollut vielä turvastandardeja, mutta toiselle läheiselle elohopeayhdisteelle oli; metyylielohopean turvallinen määrä oli 80 mikrogrammaa. Tämä nosti huolia tiomersaalin turvallisuudesta, vaikka tutkimukset elohopealle altistuneiden kalojen syömisestä antoivat ymmärtää, ettei rokotteista olisi vaaraa.

Terveyshoidon viranomaiset ilmoittivat, ettei rokotteista olisi vaaraa, mutta he tekisivät niistä vielä turvallisempia poistamalla tiomersaalin rokotteista.

Vanhemmat tulkitsivat teon hieman toisella tavalla: Jos rokotteista poistetaan elohopeaa, niin ne siis olivat vaarallisia?

Jotkut vanhemmat uskoivat, että he voisivat suojella lapsiaan välttämällä tiomersaalia. Silloin se tarkoitti kaikkien rokotteiden välttämistä.

Jokainen rokotekiista on erilainen. Hellä suostuttelu näyttäisi olevan kaikkein tehokkain tapa. Lääkäreiden pitäisi puhua vähemmän ja kuunnella enemmän. Ja joskus heillä pitää olla rohkeutta tehdä vaikea valinta.

2.2.08

Fighter Boys

Fighter Boys, kirjoittanut Patrick Bishop.

Tämä paksu kirja alkaa perinpohjaisella selonteolla Royal Air Forcen (alunperin Royal Flying Corps) historiasta ja toimista ensimmäisen maailmansodan aikana. Ensimmäiset lentäjä-ässät esitellään lyhyesti, kuten taktiikoiden kehitys koneiden muuttuessa tehokkaammiksi. Maailmansotien välisessä aikakaudessa ilmavoimia ajettiin alas. Ensimmäisen maailmansodan veteraanit - ne harvat jotka olivat hengissä ja lentokunnossa - saivat harteilleen uuden sukupolven kouluttamisen.

Bishop rakentaa kertomukset lentäjien päiväkirjoista ja haastatteluista. Lentotukikohtien omat muistiinpanot, niin RAF:n kuin Luftwaffen puolelta, antavat tarkan kuvauksen tapahtumista. Tai ainakin niin tarkan kuin nuoret lentäjätä pystyivät antamaan sekavissa kaartokamppailuissa. Historialliasta kuvausta kevennetään aina välillä otteilla päiväkirjoista. Ne saavat historiankirjoista tutut tapahtumat läheisiksi.

Toisen maailmansodan aikana Iso-Britannia joutui puolustamaan itseään ennennäkemättömän ilmasodan osapuoleksi. Saksa oli juuri jyrännyt Ranskan yli, samalla ajaen Englannin ilmavoimat takaisin Kanaalin yli. Katkera Dunkerquen evakointi jätti lähtemättömän jäljen joihinkin armeijan miehiin, joiden mielestä Royal Air Force ei tehnyt tarpeeksi antaakseen heille suojaa. Luftwaffen koneet pääsivät ahdistelemaan muodostelmia. Sotilaat eivät nähneet paljoakaan ilmataisteluista, sillä RAF yritti estää saksalaisten etenemisen evakuointialueelle. Ilmataistelut käytiin etäällä sotilaista, ja varmasti estivät suuremmat menetykset.

Saksa alkoi valmistautua Iso-Britannian valloitukseen. Operaatio Merileijona lähti liikkeelle. Valtakunnanmarsalkka Hermann Göring sai tehtäväkseen murskata RAF, jotta saksalaiset joukot voisivat ylittää Kanaalin. Iskut aloitettiin varovasti. Luftwaffe lisäsi hyökkäysten tempoa ja voimakkuutta, uhmaten ja houkutellen brittilentäjiä taisteluun. RAF koki lentäjäpulaa ja konetyypeissä oli vielä kehittelemistä.

Taistelu Britanniasta oli alkanut.

Luftwaffella oli takanaan sarja helppoja voittoja, joten lentäjät olivat itsevarmoja. Siksi brittien sitkeys tuli yllätyksenä. Usein kourallinen Hurricane-hävittäjiä riitti rikkomaan pommikonemuodostelman, vaikka he eivät saaneet ammuttua alas yhtäkään konetta. Hurricane-koneissa oli aluksi liian heikot tykit, jotka oli vielä säädetty väärälle etäisyydelle. Edellisessä maailmansodassa opitut asiat eivät enää päteneetkään. Lentäjät joutuivat opettelemaan ilmasodan alkeet uudelleen.

Kesää kohti Saksan hyökkäykset voimistuivat. RAF:n tukikohdat olivat jatkuvien iskujen kohteena. Messerschmitt 109-hävittäjät parveilivat maaseutujen yllä, houkutellen innokkaita lentäjiä surman suuhun. Brittikomentajat käskivät useaan otteeseen jättämään 109-koneet rauhaan. RAF:llä ei ollut varaa menettää lentäjiään taisteluissa jotka eivät ratkaisseet sotaa. Voimaan astui myös kielto taistella Kanaalin yläpuolella, sillä mereen tehdyt pakkolaskut johtivat liian usein lentäjän hukkumiseen. RAF:n komentajat ymmärsivät, että taistelusta tulisi pitkä, eivätkä he voineet lähettää kaikkia lentäjiä yhtäaikaa ilmaan. Ilmavoimille ei jäisi aikaa kouluttaa uusia lentäjiä, levätä, tankata, korjata ja aseistaa yhä kasvavan paineen alla.

Luftwaffe keskittyi pommittamaan lentokenttiä ja asiaan liittyviä tehtaita. Onneksi heidän tiedustelunsa ei ollut aivan ajantasalla, sillä joskus pommit putoilivat toissijaisille lentotukikohdille.

Jatkuvat tehtävät taivaalla ajoivat lentäjät romahduksen reunalle. Tappiot kasaantuivat. Tuoreet lentäjät hallitsivat tuskin lentämisen alkeita. Ei ollut harvinaista, että juuri koulutuksesta tullut täydennys ei selvinnyt yhtä lentoa enempää. Jopa lentuekomentajissa oli lentäjiä, jotka eivät ymmärtäneet ilmasodan mekaniikkaa. Korkeus merkitsi elämää. Kun saksalaiset pommittajat lähestyivät Kanaalin yllä, niin brittien piti lähteä lentoon ja kerätä korkeutta. Tämä vei aikaa, kuten myös laivueiden yhdistäminen suuremmiksi muodostelmiksi. Usein hävittäjät lensivät ensin poispäin saksalaisista - keräten korkeutta - ja sitten kääntyivät kohdatakseen ne suotuisammasta asemasta, auringon tuomaa häikäisyä hyödyntäen. Jos komentaja unohti nämä asian, olivat kaikki pulassa.
Tappavaa menoa jatkui läpi kesän.

Sitten koitti syksy.

Kamppailu ei ollut edennyt Hitlerin toivomassa tahdissa. Britit hallitsivat vielä taivastaan. Operaatio Merileijonaa lykättiin yhä uudelleen. Hermann Göringkin oli saanut tarpeekseen alaistensa suorituksista.

"Saturday, 7 September, like all the preceding days of the month, was sunny, cloudless and hot. It was perfect bombing weather. In the early morning the Germans flew the usual reconnaissance missions to note the damage from the raids of the day and night before. Fighter Command braced itself for the first wave of what was expected to be another series of attacks on the bases. But no bombers came. For six hours the radar screens remained blank. Out at dispersal the pilots wondered at the inactivity, then gradually took the opportunity to doze in the glowing sunshine. It could not last. Dowding and Park [RAF komentajat] listened to the silence with foreboding. Clearly something ominous was brewing. At 3.54 p.m. the spell was broken. The first report came in that aircraft were forming up over the Pas de Calais. On the cliffs below, Hermann Goering, dressed operically in a powder-blue uniform clustered over with gold braid, looked up at his aeroplanes. His dissatisfaction with the performance of his commanders and crews had driven him to take personal charge of the last phase of the air attack before the invasion of Britain was launched. The first formation of bombers swept overhead, nursed by escort of Messerchmitts. It was followed almost immediately by another; then another. In his headquarters, Dowding looked at the counters crowding the table map and guessed that every aircraft the Luftwaffe could muster was heading for Britain's shores."

Luftwaffe lähetti melkein 1000 lentokonetta: 350 pommittajaa ja yli 600 hävittäjää, pinottuna päällekkäisiin muodostelmiin. Ne olivat matkalla Lontooseen. Nyt taistelu saavutti huippunsa. Näky oli unohtumaton. Taivas kirjaimellisesti pimeni lentokoneiden alla. Eikä tämä ollut vielä edes suurin hyökkäys. Se tuli syyskuun 15. päivä.

Ratkaiseva ero olikin kohteiden valinnassa. Luftwaffe jätti nyt lentokentät rauhaan ja keskittyi kaupunkien pommittamiseen. RAF oli ollut repeämispisteessä, mutta sai nyt kaivattua lepoa - jos sitä voi siksi kuvailla. Jatkuvista hyökkäyksistä huolimatta RAF piti laivueensa taistelukunnossa. Hitler ymmärsi ettei Luftwaffe voinut voittaa. Operaatio Merileijona lykättiin hamaan tulevaisuuteen.

Fighter Boys tarjoaa eloisan kuvauksen sodasta, jonka sotilaista media teki kirkasotsaisia sankareita, ja "hunneista" kurjia rosvoja. Bishop kirjoittaa realistisemman version, jossa lentäjien ilmavoitot korjataan aidommiksi. Sodan aikana lehdistö pumppasi lukuihin ilmaa ja vähätteli omia tappioita. Samoin lentäjien kokemat traumat ja mielenterveyshäiriöt saavat rehellisen kertauksen. Suosittelen tätä iltalukemiseksi, jos haluat oikeasti oppia mitä tuon kuuluisan ilmasodan aikana tapahtui. On vaikea käsittää millaista rohkeutta vaaditaan miehiltä, jotka päättivät syöksyä kohti muodostelmia, jotka koostuivat sadoista koneista.