8.10.07

Ihmisten kärsimys = Huuhaamagneetti

Luin juuri Iltasanomia, ja siellä oli taas juttua Madeleinen löytämisestä. Apua tarjoaa jälleen kerran kyseenalainen auttaja, Danie Krugel. Hän on kehittänyt vallankumouksellissen tavan jäljittää ihmisiä ja mitä tahansa materiaa. Krugel tarvitsee vain yhden hiuksen kadonneesta, ja sitten mysteerinen laite mahdollisesti käyttää hyväksi kvantti-ilmiötä ja GPS-systeemiä, näin ainakin vihjailtiin Carte Blance-ohjelman katsojille. Näin hän löytää jopa dna-jälkiä kilometrien päästä, ilman näytteitä itse etsintapaikalta. Täytyy ihmetellä kuinka uskomattoman herkkää aparaattia Krugel käyttää, sillä dna ei tietääkseni säteile mitenkään huomattavalla tavalla.

James Randi tarjoaa laitteen onnistuneesta toimimisesta miljoonan dollarin palkkiota.

Ei pitäisi olla kovin vaikeaa päätellä, miksi Krugerin dna-laite on uskomaton. Uutisoinnissa sitä käsitellään monimutkaisena tekniikkana, mutta itse toimintaperiaate tuo haasteita. Jos jäljittämiseen tarvitaan vain pieni dna-jälki, ja laite pystyy yhdistämään sen vastaavaan dna:han, kilometrien päästä, niin löydettävän dna:n täytyy "säteillä" (tai klassisen huuhan mukaan "värähdellä") tiettyä taajuutta. Samalla iskee kuitenkin kylmä logiikka vasten Krugelin kasvoja: jos etsittävä ruumis lähettää jotain signaalia, niin kaikki dna maailmassa lähettää saman tyyppistä signaalia. Ja miten yliluonnollisen tarkka laite on, jos se ei mene sekaisin vaikka vanhempien tai sisarusten dna:ta?

Toivotaan, että Krugel kuitenkin nappaa tuon Randin miljoona dollaria ja osoittaa ettei kidnappaajilla tai murhaajilla ole enää keinoa peitellä jälkiään.

3 comments:

Anonymous said...

Ehkä kyseenalaisinta tässä on uutinen. Viittaamassasi linkissä väitetään Krugerin olevan tiedemiehen.

Muut lähteet kertovat hänen olevan ruumiiden etsintään erikoistuneen poliisin, tai oikeastaan nykyisin entisen poliisin. Sillä hän tekee nykyisin tutkimusta jossain yliopistossa. Sillä lienee kuitenkin merkitystä, että hän tuntee ruumiidenetsintään liittyvät perusasiat ja teoriat, toisin kuin kuka tahansa tiedemies.

MTV3:n uutinen, johon viittasit selitti jotain ihmeellisestä DNA-laitteesta. Muut lähteet kertovat Krugerin yksinkertaisesti löytäneen rannalta jälkiä, jotka DNA-tutkimuksen mukaan ovat suurella todennäköisyydellä peräisin tältä kadonneelta. Vertailukohta on saatu kadonneen hiuksista. Se, että ruumis nykyisin olisi rannalla, ei ole toki varmaa, mutta on ilmeisesti aika mahdollista, että ruumis on ainakin ollut rannalla (elävänä tai kuolleena), jos sinne on kadonneen DNA:ta sisältäneitä jälkiä jäänyt.

Etsinnöissään Kruger käyttää ns. satelliittitekniikkaa. Kartoittajat tietävät, mitä sellaisesta puhuminen tarkoittaa. MTV3:n uutisten kirjoittaja ei tiennyt. Eikä ilmeisesti tämän blogin kirjoittajakaan.

Puheet "mysteerisestä laitteesta", joka käyttää "kvantti-ilmiötä ja GPS-systeemiä" olivat ilmeisesti hatusta repäistyjä.

Joskus kannattaisi olla skeptinen myös uutista kohtaan, jota kommentoi. Ehkä uutisen erikoisuutta voi selittää sekin, että sen kirjoittaja ei ole tajunnut asiaa, mistä kirjoittaa.

Paholaisen Asianajaja said...

Täällä on käsikirjoitus ohjelmasta, jossa Krugel selittää mistä on kyse:

http://forums.randi.org/showthread.php?t=70055

Ruda Landman (Carte Blanche presenter): “Can you remember when the fax machines first became part of the office set-up? When the computer replaced the typewriter? The first time you used an auto teller, the first cell phone call you made? It wasn’t all that long ago, yet at the time it was mind boggling.”

Today it is the most common thing to do. You probably don’t even think twice about it.

Ruda: “Now imagine this: A person disappears, you find a few strands of hair left on a brush, you put those hairs into a gadget and that points out on a map where in the world that person may be.”

That’s exactly what a group of Bloemfontein businessmen claim they are able to do.

Steering the project is Danie Krugel, former police superintendent and current Director of Health and Safety at the Central University of Technology of the Free State.

Danie Krugel (Inventor): “If you get a signature sample of something… let’s call it organic or non-organic… a very small sample. I have developed a method to use that small sample and to create data that I use to search for its origin. So you transmit and you receive.”

Ruda: “Is there anything metaphysical involved? Are you psychic?”

Danie: “I‘m a Christian and I put it clearly… this is science, science, science! That is what is so fantastic about it. It is tied to the science we hear but people didn’t realise it… it’s just science. That’s it.”

Given the massive potential of the invention, Danie refuses to divulge exactly how it works. He says the energy source is his most precious secret.

Once he has done a test with a hair sample - or signature material [which] pertains to whatever he’s looking for – Danie is able to geographically pinpoint an area by applying co-ordinates from more than one vantage point.

The search area is where the lines intersect.

--------------

Valitettavasti Krugel ei ole kovin innokas kertomaan miten laite toimii.

paahtoleipä said...

Lukaisin uusimmasta Tieteen Kuvalehdestä, että niillä on sellaisia laukauksenpaikantimia (eli kaupunkiin on kätketty antureita, jotka mittaa laukausten ääniä, ja kolmiomittaa niiden paikkoja.)

En itse asiassa yhtään epäile, että voitaisiin esimerkiksi rakentaa systeemi, jossa jokaikisen DNA on laitettu johonkin rekisteriin, ja jokaisessa on GPRS -paikannin. Tälläisellä järjestelmällä systeemi voisi toimiakin.

Mutta en usko, että sellaista on nykyään. (Ellei sitten usko matkapuhelinliittymien ja poliisin salaliittoon yhdistettynä salaiseen DNA -rekisteriin, joka on liitetty terveydenhuolto -ohjelmaan ja verikokeisiin. Mutta salaliitot on minusta "idioottien hommaa".)

Tuntuu vaan, että aina löytyy noita "on mahdollista"="On totta ja tapahtunut/tapahtuu juuri nyt" -ihmisiä..