13.10.07

Kappas!

Törmäsin vasta tänään Uncommon Descentistä tutun Salvador Cordovan omaan verkkosivuun, YoungCosmos.com:iin. Sivusto on omistettu sellaisen mahdollisuuden tutkimiseen, että universumi ja kaikki elämä ilmestyi äskettäin Älykkään suunnittelun toimesta."

Mutta Älykäs suunnittelu ei siis ole kreationismia! Pieni porukka vain keskustelee siitä onko maapallo 10´000 vuotta vanha vai ei, ja liittyykö siihen älykäs suunnittelija vai ei.

Olen lukenut 50% Evolution vs Creationism-kirjasta. Se vaikuttaa parhaimmalta selonteolta kreationismin historiasta, ja sen historia onkin yllättävän uusi ilmiö. Nykyinen fundamentalistinen kreationismi ilmestyi vastavoimaksi kouluissa opetettavalle evoluutiolle ensimmäisen maailmansodan jälkeen, ja on muuttanut muotoaan juuri kouluihin pyrkimisen seuraamuksista. Kirjassa lainataan kiitettävästi kreationistien tekstejä, mutta jostain syystä IDeistit eivät antaneet lupaa laittaa suoria lainauksia heidän omista teksteistään tähän kirjaan. Lukija joutuu siis luottamaan Eugenie C. Scottin arvioon IDeisteistä, mutta kirjassa sentään annetaan linkit niihin artikkeleihin joita hän käyttää. Discovery Institute ilmoitti, etteivät netissä olevat artikkelit anna oikeutta "monimutkaiselle ID-teorialle", joten siksi niitä artikkeleita ei saa suoraan lainata. Ainoa poikkeus oli Phillip Johnson, joka salli tekstiensä suoran lainaamisen.

Mutta pitempi arvostelu ilmestyy tänne ensi viikon aikana. Olen lomalla, joten spämmääminen on tavallista pienempää.

1 comment:

Arhi Kuittinen Finnsanity said...

Tuo kirjahan voisi ollakin sellainen opus, että jopa nuoret kreationismia "harkitsevat" intellektuaalit kristityt voisivatkin omalla järjellään ihmetellä fundamentalisiten "ikuisten" selitysten evoluutiota ja fundamentalismin välineiksi viilattuja keinotekoista logiikkaa.

Uskonto on politisoitumassa kovaa vauhtia Suomessa Jenkkien malliin. Puhtausajattelu tuntuu vetoavan nuoriin, joiden näkökulmasta näyttää siltä että vain viidesläiset ja hellarit tarjoavat puhdasta ja puritaanista moraalia tähän kaoottiseen maailmaan.

Absoluuttinen moraali on aikakautemme hybris.

Jumalan avulla puhtaaksi ja epäilyn epäpuhtaudesta vapaaksi.