28.10.07

Karmeita tarinoita

Tällä kertaa vuorossa on Kiina. 70-luvulla aloitettu yhden lapsen politiikkaa aiheutti huonoja seurauksia tytöille. Poikavauvasta olisi lopulta enemmän hyötyä, joten tyttöjä "karsittiin." Kun abortit jäi väliin, niin jäljellä oli muita vaihtoehtoja:

Ei-toivottu tyttö pistettiin täyteen neuloja.

Luo Cuifen on kasvanut 29-vuotiaaksi, mutta koki omituisia kipuja. Röntgen paljasti kipujen lähteen. Tytön vanhemmat olivat törkänneet ohuita teräsneuloja juuri syntyneeseen vauvaan. Luo olikin sitkeämpi tapaus.

Kiinan päätös yrittää hillitä populaation ylikasvua oli tehokas, mutta seuraamusten ei olisi pitänyt olla vaikea ennustaa. Luo Cuifen on se onnellinen selviytyjä, mutta moni ei jaa samaa kohtaloa. Joidenkin vanhemmat onnistuivat murhaamaan tyttärensä syntymän jälkeen. En uskalla ottaa selvää varovaisesta arviosta tämän määrään suhteen.

Toinen vääjäämätön seuraamust tästä yhden lapsen politiikasta on tulossa kovaa vauhtia. Nuoria poikia on huomattavasti enemmän kuin saman ikäisiä tyttöjä. Vuonan 2005 118 poikaa syntyi 100 tyttöä kohden. Vuonna 2020 Kiinassa arvioidaan olevan 30 miljoonaa miestä ilman vaimoa. Mistä kaikki saavat itselleen vaimon?

Epätasapainon taustalla ei ole pelkästään yhden lapsen politiikka, sillä heikko kehitys ja puutteelinen sosiaaliturva takaavat muutenkin poikien suosimisen. Muissakin Itä-aasian maissa on vastaava epätasapaino sukupuolien välillä.

1 comment:

http mistress said...

Itse luin jostain lähteestä, että neulojen taustalla olivat nimenomaan lapsen isovanhemmat (jo kuolleet), jotka halusivat poikaa lapsenlapseksi. Samassa artikkelissa pohdittiin myös sitä, että yllättävän monen lapsimurhan takana on nimenomaan olleet isovanhemmat eivätkä lapsen omat vanhemmat.