6.10.07

Toivo kajastaa horisontissa

”Älykäs suunnittelu ja luomisoppi tieteenä ovat päätöslauselman mukaan uhka ihmisoikeuksille.”

Siinä otsikko Aamulehdestä (6.10.07). Tekee hyvää lukea vaihteeksi tällaista tekstiä. Ensin televisiosta tuli Prisman dokumentti, ja nyt tämä päätöslauselma Euroopan neuvoston yleiskokoukselta (joka hyväksyttiin äänin 48-25). ID-liikkeen reaktiot on helppo arvata: Euroopan neuvoston julistus on sortoa, sananvapauden riistoa ja orwellimaista diktatuuria. Kreationistit haluavat vain tasapuolista tietojen käsittelyä, enemmän vaihtoehtoja kouluihin, tutkimisen vapautta, jne.

Mutta mistä päätöslauselmassa on kyse?

Tässä Aamulehden yhteenveto:

”...Yleiskokous ei hyväksy luomisopin eli kreationismin ja siihen liitettävän älykkään suunnittelun käsitteen ottamista mukaan koulujen tiedeopetukseen.”

Euroopan neuvoston tekemät päätöslauselmat eivät ole sitovia, joten mitään lakia ei ole Euroopassa säädetty kreationismia vastaan. Päätöslauselma käsitteli sitä, mitä koulujen tiedeopetuksessa voisi opettaa. Pyrkimyksenä on säilyttää nykyinen tilanne, jossa pseudotiede ja uskonto pidetään pois tieteestä. Kreationistit saavat vieläkin tienata kirjoilla ja DVD-elokuvilla, IDeistit saavat vieläkin kiertää luennoimassa kehitysopin mahdottomuudesta ja turmiollisuudesta, kreationistit saavat vieläkin julkaista omia ”vertaisarvioituja” julkaisujaan, eikä kukaan ei ole poistamassa kreationistien verkkosivuja eurooppalaisilta palvelimilta. Parhaimmillaan kreationistit voivat valittaa siitä, että päätöslauselma haittaa heidän tavoitteitaan.

Päätöslauselma on kuitenkin erittäin nassesetä-tuulella tiukkoine sanoineen:

”Jos emme ole varovaisia, luomisopista saattaa tulla uhka ihmisoikeuksille”

Jos kreationismia esitetään tieteenä, niin Euroopan neuvosto on hyvin, hyvin vihainen. Ihminen ei ehkä heti näe mitä oikeata uhkaa kreationismi muka tarjoaa. Siksi kannattaa muistaa minkälaiset uskovaiset ovat näiden kreationistijärjestöjen takana; juuri sellaiset jotka vaativat Raamatun kirjaimellista tulkintaa. Homous, abortit, avioerot ja monet muuta asiat ovat karmeaa Syntiä! Lakeja täytyisi muuttaa kreationistien haluamaan suuntaan, eli huomattavasti rankempaan. Eikä looginen väittely ole mahdollista. Kreationistilla on valmiina se Lopullinen Totuus[tm], joten epäraamatulliset argumentit ovat automaattisesti vääriä. Jos luulit, että nettipalstoilla tapahtuva evoluutiokinastelu on lapsellista ja turhaa, niin ajattele miten asiat ovat, kun samalla periaatteella väitellään eduskunnassa esim. siitä saako kirjastoissa olla tarjolla uskontoa kohtaan kriittisiä kirjoja, tai kirjoja joissa käsitellään kehitysoppia ilman ”tasapuolista” näkökulmaa.


On myös miellyttävä huomata miten Aamulehti selittää lukijoilleen kreationismin ja älykkään suunnittelun:

Luomisopin eli kreationismin kannattajat nojaavat Raamatun sanomaan, jonka mukaan maapallo luotiin muutamassa päivässä.

Luomisopin mukaan Raamatun opit ohittavat järkiperäisen tieteellisen tutkimuksen

Älykäs suunnittelu on kreationistien työkalu.

Älykkään suunnittelun mukaan luonnonvalinta ei pysty selittämään maapallon elämän monimuotoisuutta, joten tarvitaan älykästä suunnittelijaa. Kuten esimerkiksi Jumalaa.

Kreationismikeskustelu on viime vuosina vellonut erityisesti Yhdysvalloissa. Siellä kristityt fundamentalistit yrittävät istuttaa älykästä suunnittelua koulujen opetusohjelmiin. Samaa yritetään nyt myös useassa Euroopan maassa.


Anti-evoluution voimat näyttäisivät olevan tappiolla mediasodassa. Journalistit eivät joudu IDeistien pauloihin yhtä helposti kuin tavallinen virtanen, tai ehkä minä olen vain poikkeuksellisesti optimistinen.
Artikkelissa mainitaan myös hollantilaisten fundamentalistien sensuroima Attenborough-dokumentti. Kiihkokristityt eivät tykänneet BBC:n dokumentissa olevista kehitysoppikohdista, joten dubatussa versiossa ne poistettiin tai muokattiin ”Raamattuystävällisemmiksi.” Lordi Attenborough on hieman närkästynyt sensuurista, varsinkin kun hänen nimeään vielä käytetään muutetuissa dokumenteissa, ja on tukemassa hollantilaisten tutkijoiden vastarintaa.

3 comments:

Anonymous said...

Hieno kirjoitus. :-)

Paholaisen Asianajaja said...

Kiitos. Kirjoitin sen junamatkan aikana. FSM:lle kiitos läppäreistä.

Anonymous said...

intelligentdesign.fi on kommentoinut Prisman dokkaria!

Paras sitaatti: "ID-teoria ei ole kreationismia koska se ei rakennu 1. Mooseksen kirjan varaan." Haistan ideologista sitoutumista, vaikka tässä suhtautuminen näyttää torjuvalta!