19.10.07

Ateistit arvostavat rakkautta vähemmän kuin uskovaiset

Niin sanoo tuore kanadalainen tutkimus. Ateistit ovat kuitenkin huomauttaneet, että professori Bibbyn tekemä kysely määrittelee arvot tavalla, joka muokkaa tuloksia. Kyselyn kysymykset on sovitettu Kymmenen käskyn muottiin, joten uskovaiset ihmiset ovat innokkaampia vastaamaan niihin. 1600 kanadalaista aikuista osallistui kyselyyn. Listalla oli 12 arvoa: rehellisyys, perhe-elämä, kohteliaisuus, anteliaisuus, jne.
Tutkimus sanoo: "Kanadalaiset ovat sanomassa hyvästit Jumalalle ja tästä on maksettava merkittävä sosiaalinen hinta." Professorin mukaan uskovaiset omaksuvat nämä arvot Jumalan miellyttämisen tai pelon takia. Jos näitä syitä ei enää käytetä hyvien arvojen ylläpitämiseen, niin mistä ihmiset saavat nämä arvot? Bibbyn mukaan olemme aliarvioineet kuinka suuren vaikutuksen uskonnolliset ryhmät voivat tehdä.
Onneksi hän sentään myöntää, että monet uskonnottomat ihmiset sentään arvostavat moraalia ja etiikkaa. Mutta hän sanoo sen olevan perintöä edellisiltä uskonnollisilta sukupolvilta. Eli kun uskonnoton on kelvollinen ihminen, niin se johtuu uskovaisista ihmisistä. Kiva.

No comments: