1.10.07

Prisma: Luomisoppi vastaan Darwin

Luomisoppi vastaan Darwin (Genesis vs. Darwin/German United)

“Jumala loi dinosaurukset kuudentena päivänä.” Näin opettavat luomisopin kannattajat, kreationistit. Heidän mielestään Charles Darwin evoluutioteorioineen on suuri saatana. Erään tutkimuksen mukaan 73 % amerikkalaisista uskoo luomisoppiin. Ilmiö on rantautumassa pikkuhiljaa myös Euroopan mantereelle.

Kreationistien viimeisin ase darwinismia vastaan on ”älykäs suunnittelu”. Sen mukaan lajit eivät ole kehkeytyneet summittaisesti, vaan yliluonnollisen suunnittelijan toimesta. Älykäs suunnittelu on tieteen kaapuun puettua kreationismia. Yhdysvalloissa sitä on yritetty saada koulujen opetusohjelmaan, mutta huonoin tuloksin. Sen vaikutusvaltaa ei kuitenkaan kannata aliarvioida.

Älykkääseen suunnitteluun uskovien joukossa vaikuttaa tiedemiehiä. Keski-Englannissa järjestetyssä konferenssissa oli puhujia ja kuulijoita ympäri Eurooppaa. Hollannin ja Italian
opetusministerit ovat puolustaneet sitä.

Kreationistit sanovat haluavansa herättää keskustelua. Onko heidän tavoitteenaan kuitenkin fundamentalistinen kristillinen valtio, teokratia?

Ajatuksia ruokkivassa dokumentissa kiistan molemmat osapuolet saavat puheenvuoron.

Uusinta TV1 2.10. ja 7.10.

2 comments:

Paholaisen Asianajaja said...

Ei kannata juoda mitään sillä hetkellä kun Ken Ham avaa suunsa:

”There's nothing in observation science that contradicts 6000 for the age of the Earth.”


Luomismuseo on vielä rakennusvaiheessa, mutta näemme pikaisen katsauksen. Grand Canyon on valtavan vesimassan muovaama, vain joitain tuhansia vuosia sitten. Dinojen terävät hampaat ja kynnet toimivat ennen syntiinlankeemusta hedelmien avaamiseen ja syömiseen.

”Dinosaurs lived on the same time as people.”

Jason Liesle, astrofyysikko, AIG

”Hiirenloukku... On vaikea nähdä miten palautumaton monimutkainen järjestelmä voisi syntyä asteittain darwinilaisen evoluution mukaisessa prosessissa.”

Michael Behe, mikrobiologi

”Älykäs suunnitelma, minun tarkoittamallani tavalla, merkitsee sitä, että jotkin ilmiöt luonnossa selittyvät parhaiten harkitun, tarkoituksellisen suunnittelun tuloksina, eikä luonnonlain sattumanvaraisina seurauksina.”

Michael Behe

Alle kolmannes amerikkalaisista uskoo kehitysoppiin.

Doverin oikeudenkäynti. Ttuomari toteaa, ettei älykäs suunnitelma ole tiedettä. Asia ohitetaan nopeasti. Toisin kuin dokumentissa sanotaan, niin USA ei ole kieltänyt älykästä suunnitelmaa kouluista. Tämä tapahtui vain yhden koulun kohdalla, mutta se riittää varoittavana esimerkkinä. Kreationistit tietävät, että he tarvitsevat paremman tapauksen ennen kuin saavat oppiaan julkisiin kouluihin. Discovery Institutelta onkin tulossa uusi oppikirja Of Pandas and People-kirjan tilalle. Tuo kirjahan osoittautui erittäin noloksi kreationistien kannalta. Älykäs suunnitelma polveutuu suoraan kreationismista. Vain kriittiset sanat on päivitetty ja suorat viittaukset Jumalasta poistettu.

Kahdessa saksalaisessa yksityiskoulussa opetetaan luomisoppia.

”Arkki oli kyllin suuri kaikkia elämiä varten, sillä Nooan tarvitsi ottaa mukaan vain 17 000 selkärangallista. Monet lajit voidaan ryhmitellä perustyyppeihin. Eläimiä ei tarvinnut hakea kaukaa, sillä suopean ilmaston ansiosta eri eläimiä eli kaikkialla. Mantereetkin sijaitsivat eri tavoin kuin nykyään. Mannerlaatat erkanivat vasta vedenpaisumuksen jälkeen.”

Siinä ote saksalaisesta luomisoppikirjasta, jota koululaiset käyttävät. Koululaisille kerrotaan, että mannerlaata kaahasivat nykyisille paikoilleen muutamassa vuodessa, ja sitten käytännössä pysähtyivät. Kreationistin ei kannata miettiä mitä seuraamuksia sellaisella luonnonmullistuksella oikeasti olisi.

Evoluutio – Kriittinen analyysi-kirjan mainosta. Kirja jaettiin koko luokalle erään opettajan toimesta. Olisipa minunkin koulussa jaettu se, niin ei olisi tarvinnut ostaa sitä 65€ hinnalla.

”Meillä on toimintaohjelma ja tutkijamme tekevät työtään. Lisäksi yritämme etsiä tukijoita.”

Bruce Chapman, Discovery Institute

Toimintaohjelma = Jumalan suosiota ylemmäksi.
Tutkijoiden työ = Populaarikirjojen kirjoittaminen ja luennointi.
Yritys etsiä tukijoita = $€££ more stuff

”Viime kymmenen vuoden aikana olemme kirjoittaneet kirjoja ja artikkeleita, pitäneet tilaisuuksia ja kaikin tavoin nostaneet aihetta julkiseen keskusteluun.”

Bruce Chapman

Kiilastrategia! Tavoitteena kristinuskolle suotuisa tiede. Katsojille paljastetaan, että Discovery Instituten omissa tavoitteissa on kirjattu halu luoda kristillinen valtio. Rahoittajana vaikutusvaltaisimpien saarnaajien joukossa ollut mies.

Luonnonvalinnan rajoittuneisuus paljastuu ”nokkelalla anekdootilla”. Voimme valita koiran jolla on pitkät jalat. Voimme valita koiran jolla on lyhyet jalat. Voimme valita koiran, joka lentää pois. Kas! Emme voikaan valita lentävää koiraa, sillä geenipoolissa ei ole geenejä lentävälle koiralle. Luonnonvalinta ei siis voi luoda mitään uutta. *kreationisti virnuilee*

Englantilaisessa kreationistien kokouksessa toistetaan muutkin tutut mantrat. Monimutkaiset rakenteet eivät ole voineet syntyä sattumalta! Homot ja feminismi johtuvat kehitysopista.

”9/11, tsunamit, Katrina-hirmumyrsky, Hitler ja holokausti johtuvat Jumalan hylkäämisestä, pälä pälä. Osta kirjojamme.”

Ken Ham

Jne. On hälyyttävää kuulla kuinka AiG on saanut tuhansittain uusia kannattajia Euroopassa kuuden vuoden aikana.

Kaksi nuorta tyttöä ilmoittavat uskovansa, että maapallo on vain 6000 vuotta vanha. Jos nuori ihminen rakentaa uskoaa tälle pohjalle, ja joskus erehtyy oppimaan tieteellistä aineistoa maapallon iästä, niin usko joutuu rankalle koetukselle, eikä seuraamukset ole aina kauniita.

”Minä uskon sen, mitä Raamattu kertoo maapallon iästä. Siitä saa selville, että maapallon ikä on 10 – 12 000 vuotta.”

Reinhard Junker, Evoluutio – Kriittinen analyysi-kirjan tekijä.

”Kreationistien näkemys on kerta kaikkiaan hölynpölyä. Siinä sekoitetaan asioita kahdelta eri tasolta.”

Christoph Schönborn, Wienin arkkipiispa

Dokumentti ampuu aina suoraan, joten ei ihme, että mm. Kari Salminen moitti sitä ylimieliseksi (samalla todeten, että kaikki älykkäät ihmiset kyllä tajuavat evoluution olevan totta). Itse kirpaisi se lopussa oleva kohta, jossa vihjailtiin kreationistien haluavan tieteen toimivan kirkon alaisuudessa, ja rappeuttavan koko Eurooppalaisen demokratian. Hieman ylitseampuva varoittelu ei sopinut dokkariin.

Vaiheinen said...

Minusta dokumentin loppu sopi ihan hyvin. Se, että tieteestä ja demokratiasta tehdään kirkolle tai jollekin uskonnolle alisteinen asia, on uhkakuva josta kannattaa kertoa ääneen, jos sellaista liikehdintää oikeasti esiintyy. Vaikka todennäköisyys olisikin pieni.

Tuon kreationismin pyrkimykset ovat sen suuntaisia, että niistä ei kannata vaieta. Tunnemme myötäkarvaan juoksemisen riskit historiasta.